Υποτονικές οι κινήσεις εγχώριων και ξένων επενδυτών

Υποτονικές οι κινήσεις εγχώριων και ξένων επενδυτών

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανέναςεπενδυτικός ορίζοντας παρά μόνο κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών χαρακτήρισε τις κινήσεις εγχώριων και ξένων επενδυτών τη δεύτερη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Η Αθήνα ακολούθησε το θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, μέχρι και την Τετάρτη είχε συμπληρώσει τέσσερις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις και με αφορμή το placement (διάθεση ιδίων μετοχών) της Eurobank στην Goldman Sachs την Πέμπτη, οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα κινηθεί μέχρι και τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου με χαμηλούς ρυθμούς αφού οι τζίροι παραμένουν μέτριοι και απουσιάζουν επιχειρηματικές εξελίξεις. Η χρηματιστηριακή αγορά προσδοκά σε αυτοδύναμο αποτέλεσμα για το κόμμα που θα επικρατήσει το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου, ώστε να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς η ελληνική οικονομία και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις που είχαν αποφασισθεί πριν από το διάγγελμα του πρωθυπουργού στις 3 Σεπτεμβρίου, όταν εξήγγειλε τις πρόωρες εκλογές. Με δηλώσεις του στην «Καθημερινή», ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ Διονύσης Λευτάκης υπογραμμίζει ότι η πορεία της αγοράς δεν επηρεάζεται από τις εκλογές, αφού οι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν πως όποιο κόμμα, από τη Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ, αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να ακολουθήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στην Κομισιόν για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του 2010.

Σύμφωνα με τον κ. Λευτάκη, οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στους αμερικανικούς δείκτες, αν ο S&P, για παράδειγμα, θα διασπάσει τις 1.025 μονάδες ή αν ο Γενικός Δείκτης θα δοκιμάσει τη διάσπαση των 2.540 μονάδων. Σε ό, τι αφορά τη δική μας περίπτωση και εφ’ όσον συνεχιστεί το καλό κλίμα, η επόμενη στάση της αγοράς θα είναι οι 2.600 μονάδες. Ο αντιπρόεδρος της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. Δ. Λευτάκης τονίζει ότι ακόμα και ο Σεπτέμβριος, που παραδοσιακά και ιστορικά θεωρείται συντηρητικός μήνας, διέψευσε τις προσδοκίες των αναλυτών και όλων των εμπλεκομένων περί τα χρηματιστηριακά ότι θα είχαμε διόρθωση

Ο κ. Λευτάκης συστήνει προσοχή και προσεκτική εξέταση των δεδομένων και των οικονομικών στοιχείων που διέπουν τις μετοχές στο Χ. Α., θέλοντας να πει ότι είναι αδύνατο να διπλώνουν χαρτιά με ανύπαρκτα οικονομικά μεγέθη, προειδοποιώντας ότι θα συμβεί αυτό που γίνεται πάντα σε περιπτώσεις υπερβολικής ανόδου. Και ειδικά όταν αυτές οι συνθήκες επικρατούν σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον και συνάμα δυσμενή συγκυρία. Η ύπαρξη των ξένων ενισχύει, στο μεταξύ, την άποψη πως το παιχνίδι στην αγορά γίνεται μονόπλευρα, αποκτώντας χαρακτηριστικά χειραγώγησης. Τα παραδείγματα είναι πλείστα, τόσο σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης όσο και σε small και mid caps, υπό το πρόσχημα και τη δικαιολογία ότι «δεν έχουν τρέξει καθόλου»…

Σύμφωνα με ανάλυση της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, «παρά τη σχετική χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και την έλλειψη εγχώριων καταλυτών, η αγορά διέψευσε τα σενάρια διόρθωσης συρρικνώνοντας στο απολύτως αναγκαίο την όποια πίεση που προήλθε από την ανακοίνωση των εκλογών. Ο διεθνής παράγοντας αποτελεί αυτή τη στιγμή τον βασικό μοχλό κίνησης της αγοράς και εκτιμούμε ότι η παρούσα συγκυρία αποτελεί περισσότερο ευκαιρία αναδιάρθρωσης θέσεων μετά και τη διαφαινόμενη αφύπνιση των περιφερειακών τίτλων, δίνοντας δυνατότητες μείωσης της έκθεσης σε αμφισβητούμενα θεμελιώδη και χαμηλής ποιότητας εταιρείες». Η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ διατηρεί επιφυλακτική στάση εξαιτίας του μέτριου περιεχομένου των πρόσφατων δημοσιεύσεων εξαμήνου και του ειδικού ρίσκου που περιέχει η ελληνική αγορά και έχει να κάνει με τις αβεβαιότητες που απορρέουν από την εκλογική αναμέτρηση και το οικονομικό πρόγραμμα που έχουν εξαγγείλει τα δύο μεγάλα κόμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή