Ιδιωτικά νοσοκομεία: «ασθενικό» εξάμηνο

Ιδιωτικά νοσοκομεία: «ασθενικό» εξάμηνο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ασθενή» μπροστά στην οικονομική κρίση εμφανίστηκαν τα εισηγμένα ιδιωτικά νοσοκομεία, καθώς στην πλειονότητά τους κατέγραψαν το πρώτο τρίμηνο μείωση των οικονομικών τους μεγεθών. Εντούτοις η αύξηση των κερδών και του τζίρου του Υγεία, αλλά και η επιστροφή της Euromedica στην κερδοφορία βελτίωσαν τη συνολική εικόνα του κλάδου.

Ετσι, στο πρώτο εξάμηνο, ο συνολικός τζίρος των 5 εισηγμένων νοσοκομείων (Υγεία, Ιατρικό Αθηνών Ιασώ, Πραξιτέλειο και Euromedica) ανήλθε στα 559,8 εκατομμύρια ευρώ από 496,5 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το Υγεία, αυξάνοντας τις πωλήσεις του κατά 33,5% στο εξάμηνο, κατακτά την πρώτη θέση συγκριτικά με τις υπόλοιπες τέσσερις εταιρείες του κλάδου, ενώ τελευταίο κατατάσσεται το Πραξιτέλειο που κατέγραψε μείωση πωλήσεων κατά 42,3%.

Τα κέρδη προ φόρων του κλάδου ανήλθαν στα 46,5 εκατομμύρια ευρώ από 29,5 εκατ. ευρώ που ήταν, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους άγγιξαν τα 30 εκατομμύρια ευρώ από 18,2 εκατομμύρια ευρώ. Το Ιατρικό κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση κατά 54,6%, ακολούθησε το Ιασώ με απώλειες της τάξης του 27,6%, ενώ θετική μεταβολή είχε το Υγεία σε ποσοστό 36,5%. Η μεγάλη μείωση της κερδοφορίας του Ιατρικού οφείλεται σε αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος από interest rate swaps (5 εκατομμύρια ευρώ).

Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA παρουσίασαν ελαφρά μείωση και διαμορφώθηκαν στα 98,6 εκατομμύρια ευρώ από 98,9 εκατομύρια ευρώ και το μεικτό κέρδος των εξεταζόμενων εταιρειών ανήλθε στα 115,7 εκατομμύρια ευρώ από 114,2 εκατ. ευρώ που ήταν το περσινό πρώτο εξάμηνο.

Οσον αναφορά τα περιθώρια κέρδους παρατηρείται μείωση του περιθωρίου EBITDA για τις τέσσερις από τις πέντε εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες του κλάδου. Συγκεκριμένα το περιθώριο EBITDA του Ιατρικού μειώθηκε κατά 143 μονάδες βάσης λόγω της λειτουργίας της νέας κλινικής. Το περιθώριο EBITDA του Ιασώ μειώθηκε κατά 444 μονάδες βάσης λόγω προβλέψεων 2,8 εκατομμυρίων ευρώ, της υπολειτουργίας της παιδιατρικής κλινικής και της πτώσης του κύκλου εργασιών, ενώ της Euromedica αυξήθηκε κατά 178 μονάδες βάσης κυρίως λόγω ενσωμάτωσης νέων εταιρειών, με αποτέλεσμα να μην είναι ευθέως συγκρίσιμα με πέρυσι. Το περιθώριο EBITDA του Υγεία μειώθηκε κατά 496 μονάδες βάσης, κυρίως λόγω της ενοποίησης των κυπριακών θυγατρικών, του Ομίλου Safak, και της αύξησης του κύκλου εργασιών της Y-Pharma, η οποία λόγω της φύσης της εργασίας έχει χαμηλά περιθώρια (3,7%).

Ο συνολικός δανεισμός εμφανίζεται μειωμένος και διαμορφώνεται στα 931,7 εκατ. ευρώ από 989,6 εκατομμύρια ευρώ που ήταν πέρυσι, ενώ αυξημένος είναι ο καθαρός δανεισμός (Net Debt) που ανήλθε στο τέλος Ιουνίου στα 773 εκατομμύρια ευρώ από 696,4 εκατ. ευρώ. Στο διάστημα αυτό, το Υγεία μείωσε τον δανεισμό του σε αντίθεση με τη Euromedica που δεν διατήρησε την ελάχιστη αναλογία ορισμένων χρηματοοικονομικών δεικτών για τα δάνεια της Εμπορικής (80 εκατομμύρια ευρώ) και Εθνικής (30 εκατομμύρια ευρώ) με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης. Η Εταιρεία πιεζόμενη από τον αυξημένο δανεισμό προχώρησε στην πώληση 950.176 μετοχών της Ιασώ, όπου προέκυψε συνολική ζημία 2,3 εκατ. και καταχωρήθηκε στα αποτελέσματα της περιόδου που έκλεισε. Η Euromedica πλέον κατέχει 10,9% του Ιασώ.

Τέλος, μείωση εμφανίζουν τα χρηματικά διαθέσιμα του κλάδου. Υποχώρησαν στα 158,7 εκατ. από 293,2 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή