Την αγορά προβληματίζει μόνο το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας

Την αγορά προβληματίζει μόνο το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα επηρεασθεί η πορεία του Χρηματιστηρίου από τις εκλογές, καθώς όποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα επικρατήσει, θα πρέπει να εφαρμόσει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία για να περιορισθεί το υψηλό δημόσιο χρέος και το έλλειμμα.

Η μεταβλητότητα θα αυξηθεί μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση καθώς θα καθυστερήσει η λήψη μέτρων για την εξυγίανση της οικονομίας. Αυτό υποστηρίζουν σε αναλύσεις τους οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού και προσθέτουν ότι αναμένονται αλλαγές στις διοικήσεις του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ σε νίκη του ΠΑΣΟΚ, ενώ σε νίκη της Ν.Δ. αναμένεται επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων. Ας δούμε αναλυτικά τι υποστηρίζουν οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι και η Εθνική P&K ΑΧΕΠΕΥ.

Η Citigroup

O αμερικανικός οίκος υποστηρίζει πως η πολιτική ιστορία της Ελλάδας υποδεικνύει πως οι οικονομικές τακτικές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές και αυτό φαίνεται ότι συνεχίζεται. Ακόμη θεωρεί πως οποιαδήποτε νευρικότητα ή αστάθεια στην αγορά προ των εκλογών θα είναι μικρής διάρκειας.

Οπως τονίζει η Citigroup, το ρίσκο της Ελλάδας είναι υψηλότερο εξαιτίας των σημαντικών μακροοικονομικών ανισορροπιών, τις οποίες και τα δύο κόμματα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν. H Citigroup αναφέρει 3 σενάρια για την πορεία του Χ.Α. ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Στο πρώτο σενάριο με νίκη του ΠΑΣΟΚ η Citigroup θεωρεί ότι θα υπάρξουν αλλαγές στις διοικήσεις του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ και του ΟΤΕ. Στο δεύτερο σενάριο που έχουμε νίκη της Ν.Δ. σημαίνει διατήρηση της οικονομικής πολιτικής, ενώ δεν αποκλείεται ένας ανασχηματισμός, υποστηρίζει η Citigroup και προσθέτει ότι «τα θεσμικά και διοικητικά ρίσκα στις ΔΕΚΟ αναμένεται να παραμείνουν ως έχουν». Στο τρίτο σενάριο της Citigroup προβλέπεται κανένα από τα δύο κόμματα να μην αποκτά την αυτοδυναμία οπότε θα πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες. «Θεωρητικά, πρόκειται για το χειρότερο σενάριο καθώς μία αυτοδύναμη κυβέρνηση θα μπορούσε καλύτερα να αντιμετωπίσει την κρίση. Κάτι τέτοιο -αναφέρει στην έκθεσή της η Citigroup- θα οδηγούσε και σε παρατεταμένα ρίσκα ενός δεύτερου γύρου εκλογών.

Η Morgan Stanley

Πιο θετική εμφανίζεται η Morgan Stanley για την ελληνική οικονομία, εκτιμώντας πως το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,2% φέτος έναντι προηγούμενης εκτίμησης για επιβράδυνση 0,8%. Ωστόσο οι οικονομολόγοι του οίκου επιμένουν πως «η ελληνική οικονομία ενδέχεται να μην καταφέρει να αποφύγει την ύφεση φέτος, καθώς το πραγματικό ΑΕΠ θα είναι αρνητικό για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια». Για το 2010 ο οίκος αναμένει πως η ελληνική οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης με το ΑΕΠ να τρέχει με ρυθμό 1,5 (από 1,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη του οίκου), ενώ ο ίδιος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται και για το 2011.

Εθνική P&K ΑΧΕΠΕΥ

Την άποψη ότι μολονότι οι πρόωρες εκλογές αυξάνουν τη μεταβλητότητα, εντούτοις δεν αναμένεται ουσιώδης αλλαγή στη μεσομακροπρόθεσμη δυναμική της αγοράς. Η ελληνική χρηματιστηριακή υποστηρίζει ότι οι υποφαινόμενες τάσεις σε βασικούς κλάδους παραμένουν εν πολλοίς ανεπηρέαστες από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Παράλληλα προσθέτει ότι είναι θετικό η σχετικά βραχεία προεκλογική περίοδος του ενός μηνός, ωστόσο ενδεχόμενη έλλειψη αυτοδυναμίας ή αδυναμία διαμόρφωσης συνασπισμών δύναται να παρατείνει την πολιτική αστάθεια.

Πώς θα επηρεαστούν ΔΕΗ και ΟΤΕ

Ο διεθνής οίκος Merrill Lynch σε ανάλυσή του εστιάζει τις εκτιμήσεις του για τον ΟΤΕ εν όψει των πρόωρων εκλογών του 2009. Υπογραμμίζει πως ο ΟΤΕ είναι μεταξύ των μετοχών που έχουν καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες το 2009, ωστόσο εκτιμά ότι η αποτίμηση είναι πολύ φθηνή για να αγνοηθούν αυτά τα επίπεδα. Η Merrill Lynch εκτιμά πως το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) δεν επηρεάζει το investment story (επενδυτική ιστορία) του ΟΤΕ, καθώς θεωρεί ότι η όποια εξασθένηση της μετοχής που συνδέεται με τς εκλογές μπορεί να αποτελέσει ελκυστικό σημείο εισόδου. Προσθέτει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στο 2010.

– Σύμφωνα με την Deutsche Bank, «η επίσπευση των εκλογών θα μπορούσε να αναβάλει τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ έχει υπολογίσει αναθεωρημένα τιμολόγια για όλους τους πελάτες της, βασισμένα στο οικονομικό κόστος, αλλά αυτό για να προχωρήσει χρειάζεται κυβερνητική έγκριση». Η γερμανική τράπεζα δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα, σημειώνοντας: «Καταλαβαίνουμε ότι πολλές από τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ είναι ίδιες με αυτές της Νέας Δημοκρατίας και έτσι μια αλλαγή κυβέρνησης δεν θα οδηγούσε απαραίτητα σε μεγάλες αλλαγές». Ομως, μια νέα κυβέρνηση αυξάνει την πιθανότητα των καθυστερήσεων. Επιπλέον, το θέμα της ρήτρας καυσίμων παραμένει ανοιχτό για τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή