Ξαφνική κινητικότητα στην εγχώρια αγορά των τηλεπικοινωνιών

Ξαφνική κινητικότητα στην εγχώρια αγορά των τηλεπικοινωνιών

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οψιμη κινητικότητα χθες στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά.  Η OTelecoms και η Vivodi ανακοίνωσαν επισήμως το σχέδιο μετοχικής σύμπραξης μεταξύ τους. Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, υπάρχει και τρίτος ενδιαφερόμενος για την αναδιάρθρωση του χρέους της Wind, η επενδυτική εταιρεία Ρrovidence.

Σε ό, τι αφορά τη συμφωνία OTelecoms – Vivodi, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην απόκτηση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου (μ. κ.) της OTelecoms από τους μετόχους της Vivodi (οικογένεια Εφραίμογλου) και την εκχώρηση του 100% της τελευταίας στην OTelecoms. Πριν από αυτό, θα πραγματοποιηθεί αύξηση μ. κ. στην OTelecoms, με παραίτηση των παλαιών μετόχων της και με καταβολή μετρητών. Την αύξηση ύψους 50 εκατ. ευρώ θα καλύψει εξ ολοκλήρου η οικογένεια Εφραίμογλου, μέσω της οποίας θα αποκτήσει το 20% της OTelecoms. Το προϊόν όμως αυτής της αύξησης του μ. κ. έχει προκαθοριστεί να διατεθεί για τη μείωση του δανεισμού της Vivodi. Ετσι, τα 50 εκατ.  ευρώ που θα εισρεύσουν στην OTelecoms θα διατεθούν για τη μείωση του δανεισμού της Vivodi.

H τελευταία έχει δάνεια ύψους 90 εκατ. ευρώ, για τα 30 εκατ. εκ των οποίων η οικογένεια Εφραίμογλου έχει διακανονίσει την αποπληρωμή που θα ολοκληρωθεί άμεσα. Μένουν επομένως 60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ θα αποπληρώσει η OTelecoms μετά την αύξηση του μ. κ. Εν κατακλείδι, η OTelecoms αποκτά το 100% της Vivodi συν τον εναπομένοντα δανεισμό της, ύψους 10 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι μέτοχοι της Vivodi αποκτούν το 20% και δύο θέσεις στο Δ. Σ. της OTelecoms. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια συμφωνία σύμπραξης με ανταλλαγή μετοχών, η οποία όμως δίνει περιθώριο ζωής και στην OTelecoms και στη Vivodi. Η πρώτη θα βελτιώσει το μ. κ. της και θα «γυρίσει» σε θετική καθαρή θέση από αρνητική καθαρή θέση της ύψους 13 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη εισέρχεται σε ένα σχήμα με πιθανότητες να λάβει πίσω τα κεφάλαια ύψους 80 εκατ. ευρώ με τα οποία αποπληρώνει σήμερα τους πιστωτές της.

Ο κ. Α. Ριαλάς, πρόεδρος της OTelecoms, χαρακτήρισε τις κινήσεις αυτές «ένα πρώτο και σπουδαίο βήμα για τη συγκέντρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς στην Ελλάδα», στην οποία πρωταγωνιστεί η OTelecoms. Από την άλλη πλευρά, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Vivodi κ. Σ. Εφραίμογλου ανέφερε ότι η σύμπραξη αυτή θα δημιουργήσει την απόλυτη «εναλλακτική δύναμη» στις τηλεπικοινωνίες.

Τέλος, οριστικά στις ελληνικές καλένδες έχει μετατεθεί η σύμπραξη της OTelecoms με τις εταιρείες Net-One και Algonet. Οι δύο πλευρές φαίνεται ότι δεν τα βρήκαν μετά τα αρχικώς συμφωνηθέντα κι επομένως, για τη συμφωνία που είχε ανακοινωθεί την περασμένη άνοιξη δεν υπάρχει πιθανότητα ευόδωσης.

Σε ό, τι αφορά την Wind Hellas, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, εκτός από τις επενδυτικές εταιρείες Apax και TPG, ενδιαφέρεται και η επενδυτική εταιρεία Providence, που ειδικεύεται στις εξαγορές επιχειρήσεων. Η εταιρεία είχε ενδιαφερθεί και το 2006 για την εξαγορά της τότε TIM Hellas, αλλά δεν τα είχε βρει με τους μετόχους της Apax και TPG στην τιμή. Τέλος, σύμφωνα με τους FT, η Apax ενδιαφέρεται για την εξαγορά ομολογιών ύψους 1,47 δισ. ευρώ, ενώ η TPG ενδιαφέρεται να αποκτήσει θέση στην ελληνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή