Κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Εποπτείας για τις ασφαλιστικές

Κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Εποπτείας για τις ασφαλιστικές

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εληξε χθες η προθεσμία που είχε ορίσει η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) προς την Ασπίς ΑΕΓΑ για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, χωρίς μέχρι αργά χθες το βράδυ, να έχει γίνει γνωστό κατά πόσο η διοίκηση της εταιρείας ανταποκρίθηκε στη σχετική υποχρέωση.

Εν μέσω έντονης φημολογίας για το αν τελικώς η εταιρεία κατάφερε να βρει τα απαιτούμενα κεφάλαια, ύψους 205 εκατ. ευρώ, το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΕΙΑ, η σύγκλιση του οποίου έχει προαναγγελθεί από τον πρόεδρο της εποπτικής αρχής κ. Γιώργο Πέτσα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στην ατζέντα της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Εποπτείας περιλαμβάνεται τόσο το θέμα της Ασπίς Πρόνοια, όσο και το θέμα μιας ακόμη ασφαλιστικής εταιρείας του κλάδου αυτοκινήτου, η τύχη της οποίας κρίνεται, καθώς δεν έχει ανταποκριθεί στην υποχρέωση αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, κατά το ποσό των 5 εκατ. ευρώ. Σε αντίστοιχη εκκρεμότητα είναι και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών Γενική Ενωση και Γενική Πίστη, οι οποίες ανήκουν στον όμιλο του κ. Παύλου Ψωμιάδη.

Η προοπτική της ανάκλησης αδειών πιθανολογείται ως ενδεχόμενο παρά το ρευστό πολιτικό σκηνικό που δημιουργεί η διαδικασία των εκλογών. Αν και η πρακτική αυτή δεν συνηθίζεται, η διοικητική αυτοτέλεια που χαρακτηρίζει τη λειτουργία της εποπτικής αρχής αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, χωρίς πάντως να προδικάζεται τίποτε.

Η ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ θεωρείται επιτακτική στο βαθμό που η εταιρεία εμφάνισε στο τέλος του εξαμήνου αρνητική καθαρή θέση ύψους 136,1 εκατ. ευρώ. Η γενική συνέλευση είχε εγκρίνει στις 28 Αυγούστου την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 205 εκατ. ευρώ, ανακαλώντας προηγούμενη απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 150 εκατ. ευρώ. Η νέα αύξηση, σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης, θα γίνει με την έκδοση 205 εκατ. νέων κοινών ονομαστικών μετοχών με τιμή 1 ευρώ η κάθε μία και αποτελεί το ελάχιστο ποσό, που έχει απαιτήσει η εποπτική αρχή για τη βιωσιμότητα της εταιρείας.

Από την πλευρά της Ασπίς Πρόνοια, ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Παύλος Ψωμιάδης δήλωνε πρόθυμος να καλύψει την αύξηση στο σύνολό της, καταθέτοντας σχετική εγγυητική επιστολή, πρόθεση που δεν στάθηκε δυνατό να επαληθευθεί ή να διαψευστεί μέχρι αργά χθες το βράδυ. Την ίδια στιγμή, έντονη ήταν και η φημολογία ότι στις προθέσεις της εταιρείας ήταν να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης, που σύμφωνα με τη σχετική φημολογία άγγιζε τα 120 εκατ. ευρώ και ότι, για την κάλυψη του υπόλοιπου ποσού έως τα 205 εκατ. ευρώ ζητούσε δίμηνη παράταση.

Για την παροχή επιπλέον παράτασης η εταιρεία στηριζόταν στις προθεσμίες που προβλέπονται από τη χρηματιστηριακή νομοθεσία για την ολοκλήρωση της αύξησης, με βάση την ημερομηνία έγκρισής της, στις 28 Αυγούστου. Η προοπτική ωστόσο αυτή δεν λαμβάνει υπόψη της το γεγονός ότι η υποχρέωση της αύξησης εκκρεμεί εδώ και πολλούς μήνες και συγκεκριμένα για την οικονομική χρήση του 2008. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που η γενική συνέλευση της εταιρείας είχε εγκρίνει, στις 3 Απριλίου, την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το ποσό των 150 εκατ. ευρώ, το οποίο και θεωρήθηκε ανεπαρκές στη συνέχεια, λόγω της διεύρυνσης των ζημιών και της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας για την κάλυψη των αποθεμάτων.

Η στάση που θα ακολουθήσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΕΙΑ δεν μπορεί να προσδιοριστεί, στο βαθμό που οι πολιτικές εξελίξεις περιπλέκουν την κατάσταση, εντείνοντας την αγωνία για την τύχη των εταιρειών που έχουν λάβει προθεσμία για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους. Ο ίδιος πάντως ο πρόεδρος της εποπτικής αρχής, κ. Πέτσας, δήλωσε πρόσφατα ότι η επιτροπή είναι ανεξάρτητη και δεν απαιτεί την πολιτική έγκριση για να υλοποιήσει το έργο εξυγίανσης της ασφαλιστικής αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή