Συγχώνευση MPB – Marfin Egnatia

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απορρόφηση της Marfin Egnatia Bank από τη Marfin Popular Bank και την παραμονή της έδρας της τράπεζας στην Κύπρο αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών, που συνεδρίασαν χθες στη Μεγαλόνησο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου, η διοίκηση της Marfin Popular Bank εκτιμά ότι οι αντιδράσεις που ακολούθησαν την αρχική της απόφαση για τη μεταφορά της έδρας στην Ελλάδα έχουν καταδείξει την ανάγκη διαλόγου για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου εποπτείας και εφαρμογής της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Κύπρο, αλλά και διαφόρων άλλων δυσλειτουργιών που λειτουργούν ως αντικίνητρα για την επιχειρηματική δραστηριότητα εκεί.

«Στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, η Marfin Popular Bank επιθυμεί να προσέλθει σε αυτόν τον εξαιρετικής σημασίας διάλογο και να καταθέσει τις απόψεις της έχοντας αντιμετωπίσει οριστικά το θέμα της έδρας της, ώστε να μην αποδυναμώνονται τα επιχειρήματά της σαν δήθεν διεκδικήσεις συμφέροντος ή πιέσεις για την εξασφάλιση προνομίων», υπογραμμίζεται.

Η Marfin Egnatia Bank δημιουργήθηκε από την ένωση το 2007 τριών τραπεζικών ιδρυμάτων, της Εγνατίας, της Λαϊκής και της Marfin, και ανήκει σε ποσοστό 95% στη Marfin Popular Bank. Ως ημερομηνία μετασχηματισμού για την απορρόφηση της Marfin Egnatia από τον μητρικό όμιλο ορίστηκε η 30ή Ιουνίου 2009, ενώ η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2010. Με τη νομική ενοποίηση του ομίλου ενδυναμώνεται αποφασιστικά η παρουσία της Marfin στην Ελλάδα, επωφελούμενη από την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια του μητρικού ομίλου που στο τέλος Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στο 11,6%.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Marfin Popular Bank κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι δυσμενείς εξελίξεις για την κυπριακή οικονομία μάς επέβαλλαν να προτάξουμε το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας. Σ’ αυτήν μας την απόφαση, σημαντικός παράγοντας ήταν οι εκκλήσεις των απλών Κυπρίων πολιτών και της συντριπτικής πλειοψηφίας του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε κυρίως την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, αλλά και όλους όσοι αντιμετώπισαν τους προβληματισμούς μας με ευαισθησία και μας προέτρεψαν να μείνουμε στην Κύπρο και να συνεισφέρουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου θεσμικού και οικονομικού περιβάλλοντος».

Με επιτυχία το ομόλογο της Marfin P. Β.

Ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία η έκδοση ομολόγου κυρίου χρέους τριετούς διάρκειας, ύψους 500 εκατ. ευρώ, από τη Marfin Popular Bank. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΤΝ (Euro Medium Term Note) για την άντληση μεσομακροπρόθεσμων κεφαλαίων. Η συνολική ζήτηση για την έκδοση και το βιβλίο προσφορών έφτασε στα 650 εκατ. ευρώ (υπερκάλυψη 1,3 φορά). Ποσό περίπου 50% διατέθηκε σε θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυπριακού ομίλου, η έκδοση ισχυροποιεί την παρουσία της Marfin Popular ως εκδότριας στις διεθνείς αγορές και θα συμβάλει στη βελτίωση της ρευστότητας του ομίλου με σκοπό την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της επέκτασης του δανειακού χαρτοφυλακίου. Το τριετές ομόλογο είναι σταθερού επιτοκίου με τοκομερίδιο 4,375% και θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι τράπεζες BNP Paribas, DZ Bank, Lloyds TSB, Morgan Stanley και Unicredit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή