O ΔΗΚΤΗΣ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βροχή αιτημάτων κατά την προεκλογική περίοδο

Οι εκλογές αποτελούσαν ανέκαθεν μια ευνοϊκή συγκυρία για να προωθήσουν τα αιτήματά τους διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Για παράδειγμα, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά με υπόμνημά του προς τα κόμματα ζητεί μεταξύ άλλων βαρύγδουπων, όπως τον περιορισμό του κράτους ή ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο, την αποποινικοποίηση των οφειλών εισφορών προς το ασφαλιστικό ταμείο των αυτοαπασχολουμένων. Και αμέσως μετά, ζητεί άρση των ανισοτήτων στην απονομή συντάξεων του ΤΕΒΕ – ΤΑΕ. Δηλαδή και μεγαλύτερες δαπάνες για το ενιαίο πλέον ασφαλιστικό ταμείο (ΟΑΕΕ) και διευκολύνσεις στους κακοπληρωτές. Επιπλέον, για να μην έχουν το άγχος ενός φορολογικού ελέγχου, προτείνει να αυξηθεί το όριο της αυτοπεραίωσης και να μην μπορεί το κράτος να επεκτείνει τον χρόνο παραγραφής των ανέλεγκτων χρήσεων.

Παρελθόν αποτελεί για την τηλεπικοινωνιακή αγορά η Lannet. Την περασμένη Παρασκευή το Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης και πλέον εγκαθίσταται και με δικαστική βούλα, εκκαθαριστής. Περίπου 500 άτομα έμειναν το καλοκαίρι του 2008 χωρίς δουλειά εκ των οποίων οι 300 είναι απλήρωτοι για περίπου 10 μήνες. Το ζητούμενο τώρα, είναι τι θα βρει μέσα ο εκκαθαριστής, που θα διορίσει το δικαστήριο. Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, είναι απίθανο να υπάρξει κάτι που θα έχει αξία μέσα στην εταιρεία. Ισως κάποιο τεχνολογικό εξοπλισμό που όμως θεωρείται παρωχημένης τεχνολογίας. Ετσι άλλο ένα σενάριο επιχειρηματικού Ναπολεοντισμού, έληξε άδοξα αφήνοντας πίσω του πολλές πληγές.

Αξιοποίηση του ΜΙΝΙΟΝ

Την αξιοποίηση των κτιρίων που φιλοξενούσαν το πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ στο κέντρο της Αθήνας και τη μετατροπή τους σε πολυκατάστημα δρομολογεί η διοίκηση της Elmec Sport ΑΒΕΤΕ. Το κόστος υλοποίησής του εκτιμάται στα 17 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το γ΄ τρίμηνο του 2011. Φορέας υλοποίησης θα είναι η θυγατρική εταιρεία «Ηπειρωτική ΑΕΚΕ», στην οποία ανήκουν τα κτίρια. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Elmec, οι πωλήσεις της θα διαμορφωθούν σε 261,5 εκατ. ευρώ το 2009, αυξημένες κατά 4,3% σε ετήσια βάση και τα κέρδη μετά φόρων σε 7,3 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 16,1%. Με ορίζοντα το 2014, οι πωλήσεις προσδοκάται να αγγίξουν τα 473 εκατ. και τα κέρδη τα 23,3 εκατ.

Η μεγαλύτερη αύξηση μισθών της 25ετίας

Κατά 4,3%  θα αυξηθούν οι πραγματικοί μισθοί στο τέλος του 2009 εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για πληθωρισμό που δεν θα υπερβαίνει το 1,3%. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση των πραγματικών μισθών την τελευταία 25ετία. Οφείλεται στις αυξήσεις της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που προέβλεπαν αύξηση των ετήσιων αποδοχών κατά 5,71%. Το στοιχείο καταγράφεται στον πίνακα για την εξέλιξη του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα την περίοδο 1984-2009, αλλά σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα πάρει πολύ καιρό έως ότου συμφωνηθούν ξανά ανάλογα ποσοστά αυξήσεων, αφού μετά τις εκλογές θα εκδηλωθεί το μεγάλο πρόβλημα των κλάδων να συμφωνήσουν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό.

Θετικές εκθέσεις ξένων οίκων για Εurobank, ΔΕΗ

Οι χθεσινές αντίστοιχες εκθέσεις της JP Morgan και της Citigroup για Eurobank (έκλεισε με άνοδο 5,70%) και ΔΕΗ (άνοδος 2,84%), συνδυάστηκαν με αυξημένη εμπορευσιμότητα για τις μετοχές. Η JPMorgan χαρακτηρίζει τη Eurobank ελκυστική μεσομακροπρόθεσμα, προσθέτοντας τις εκτιμήσεις για μεγάλη ανάπτυξη (μεγαλύτερη του 200% – από τα 360 εκατ. ευρώ στο 1,2 δισ.) της κερδοφορίας στο διάστημα 2009 – 2011. Η Citigroup χαρακτηρίζει καλή αγοραστική ευκαιρία τη ΔΕΗ και σημειώνει πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ότι θα λάβει μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, και αφού τις κερδίσει, περιλαμβάνεται και το πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για 12 μήνες. Οπως σχολιάζει η Citigroup, αυτό που χρειάζεται η ΔΕΗ είναι αναδιοργάνωση των τιμολογίων και όχι αύξηση αυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή