Η Lamda Partners εξαγόρασε το 100% της ΒΦΛ

Η Lamda Partners εξαγόρασε το 100% της ΒΦΛ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 100% της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) εξαγόρασε η εταιρεία Elfe που ανήκει στο private equity fund του κ. Λ. Λαυρεντιάδη, Lamda Partners, έναντι τιμήματος 85,9 εκατ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή η Lamda Partners εξασφαλίζει την εκμετάλλευση του λιμανιού στη Νέα Καρβάλη Καβάλας που ανήκει στη ΒΦΛ, αλλά και την αξιοποίηση της άδειας ηλεκτροπαραγωγής που έχει η εταιρεία.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της ΒΦΛ είχαν η Εμπορική Τράπεζα (33,24%) και το Δημόσιο μέσω της ΔΕΠΑ (33,1%). Επίσης, σημαντικό ποσοστό κατείχε η Εθνική Τράπεζα (15,81%), η Alpha Bank (7,8%), η Εθνική Κεφαλαίου (6,2%), ενώ συμμετείχαν στην εταιρεία και τρεις γαλλικές επιχειρήσεις με ποσοστά μικρότερα του 1,3%, καθώς και η Groupama Φοίνιξ με 0,5%.

Με χθεσινές τους ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η Εθνική και η Εμπορική Τράπεζα γνωστοποίησαν την πώληση της συμμετοχής τους στη ΒΦΛ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, η υπεραξία της ΒΦΛ δεν είναι πλέον τα λιπάσματα, αφού γίνονται εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων και σε χαμηλή τιμή από τις ασιατικές χώρες. Ομως, η επιχείρηση έχει άδεια ηλεκτροπαραγωγής, γεγονός που σε συνδυασμό με το λιμάνι που έχει στην κατοχή της, μπορεί να την καταστήσουν αρκετά ελκυστική, καθώς ο επενδυτής θα μπορούσε να την αξιοποιήσει ως κόμβο μεταφοράς αερίου.

Η Elfe με την είσοδό της στη ΒΦΛ, θα αναλάβει και δάνεια ύψους 70 εκατ. ευρώ περίπου. Παράλληλα, στους όρους του διαγωνισμού ήταν και οι εγγυήσεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, καθώς στο εργοστάσιο της Καβάλας εργάζονται περίπου 600 άτομα.

Μετά την ανακοίνωση της πώλησης του 100% της επιχείρησης, ο κ. Λαυρεντιάδης, εκ μέρους της Lamda Partners, δήλωσε ότι «βασισμένοι στη στρατηγικής σημασίας εγκατάσταση της Καβάλας, θα έχουμε πολλές ευκαιρίες να αναπτύξουμε περαιτέρω τις εργασίες, αξιοποιώντας τη μεγάλη εμπειρία και την αφοσίωση του προσωπικού της ΒΦΛ, στην οποία στηρίχθηκε η μέχρι σήμερα πορεία της εταιρείας».

Μάλιστα, ο ίδιος επισήμανε ότι «η ΒΦΛ δεσμεύεται να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και την παραγωγική δραστηριότητα στην Καβάλα», ενώ πρόσθεσε πως «η Lamda Partners θα επενδύσει περαιτέρω στο παραγωγικό δυναμικό της εταιρείας, προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων και της κοινωνίας της Καβάλας».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα οικονομικά της επιχείρησης είναι σε καλή κατάσταση, αφού το 2008 είχε πωλήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό που ξεπέρασαν τα 213 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων πέρυσι έφτασαν στα περίπου 32 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή