Ξεκίνησε η επιβολή του τέλους 12% στην καρτοκινητή τηλεφωνία

Ξεκίνησε η επιβολή του τέλους 12% στην καρτοκινητή τηλεφωνία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε χθες η εφαρμογή του μέτρου της φορολόγησης της υπηρεσίας καρτοκινητής τηλεφωνίας. Οι κάρτες προπληρωμένου χρόνου θα περιλάβουν 12% λιγότερο χρόνο ομιλίας ή οι καταναλωτές θα πληρώνουν 12% περισσότερα απ’ ό,τι πριν για να λάβουν τον ίδιο χρόνο ομιλίας. Στην πραγματικότητα η αύξηση της φορολογίας είναι μεγαλύτερη, καθώς επί της αξίας της υπηρεσίας και του τέλους φορολογίας εφαρμόζεται ΦΠΑ (19%). Σημειώνεται ότι επί του συνολικού κόστους της παρεχόμενης υπηρεσίας και του τέλους φορολόγησης, επιβάλλεται ΦΠΑ 19%, γεγονός που ανεβάζει τη συνολική φορολογία του καρτοκινητού στο 33%, από 19% που ήταν μέχρι χθες.

Οι εταιρείες εμφανίσθηκαν προετοιμασμένες για το μέτρο και πλέον όλες οι κάρτες προπληρωμένου χρόνου που βγήκαν από τις αποθήκες περιλαμβάνουν το τέλος του 12%. Στελέχη τους ανέφεραν ότι τις προηγούμενες εβδομάδες δεν υπήρξαν «υπερβάσεις» στην παραγωγή καρτών και ότι η παραγωγή ήταν η συνήθης. Ωστόσο, όπως ανέφεραν τόσο στελέχη της Vodafone και της Cosmote, οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν στην αγορά και κάρτες χωρίς το συγκεκριμένο τέλος του 12%, καθώς δεν έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα. Ομως, η διαθεσιμότητα αυτή εκτιμάται ότι θα εξαντληθεί μέσα στις επόμενες 6 έως 8 ημέρες.

Στελέχη της κινητής τηλεφωνίας χθες σημείωναν ότι οι όποιες μειώσεις χρεώσεων πραγματοποιήθηκαν από τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους, αυτές τουλάχιστον θα εξανεμηθούν από την επιβολή της νέας φορολογίας στα καρτοκινητά. Δεν απέκλεισαν, μάλιστα, και το ενδεχόμενο επιβάρυνσης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Οι ίδιοι, ωστόσο, απέφυγαν να τοποθετηθούν στο πώς επηρέασε η επιβολή φορολογίας στα προγράμματα συμβολαίου. «Είναι νωρίς να πούμε οτιδήποτε», παρατηρούσε ο επικεφαλής της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) κ. Γ. Στεφανόπουλος, σημειώνοντας ότι το μέτρο εφαρμόζεται μόλις 1,5 μήνα. Ως συνέπεια δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί συμπεριφορές των χρηστών μετά την επιβολή του μέτρου. Υπενθυμίζεται ότι στα προγράμματα συμβολαίου της κινητής τηλεφωνίας έχει επιβληθεί φόρος 12% έως 20% ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού. Το μέτρο της φορολόγησης των κινητών (συμβολαίων και προπληρωμένου χρόνου ομιλίας), αναμένεται να πλήξει τόσο χρήστες χαμηλής χρήσης όσο και χρήστες υψηλής χρήσης. Οι πρώτοι είναι συνήθως ιδιώτες χαμηλού εισοδήματος και οι δεύτεροι, στην πλειονότητά τους είναι χρήστες εταιρικών κινητών. Λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως επισημαίνουν οι άνθρωποι της κινητής, οι επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν να περικόψουν λειτουργικά κόστη, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των εταιρικών συμβολαίων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή