Πέντε ασφαλιστικές περιμένουν την απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας

Πέντε ασφαλιστικές περιμένουν την απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σιγήν ιχθύος τήρησε χθες το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, που συνεδρίασε προκειμένου να εξετάσει τα σχέδια βραχυχρόνιας αναχρηματοδότησης που κατέθεσαν οι πέντε ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες εγκαλούνται για ελλείμματα στα αποθεματικά τους. Η πληροφορία ότι η αρμόδια εποπτική αρχή θα προχωρούσε στην έκδοση ανακοίνωσης, δεν επιβεβαιώθηκε μέχρι αργά χθες το βράδυ, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί έντονη φημολογία.

Πληροφορίες, που δεν στάθηκε ικανό να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν, κάνουν λόγο για ολιγοήμερη παράταση, η οποία δόθηκε στο βασικό μέτοχο της Ασπίς Πρόνοια κ. Παύλο Ψωμιάδη, προκειμένου να καταθέσει τις αναγκαίες εγγυητικές επιστολές που θα βεβαιώνουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, κατά το ποσό των 205 εκατ. ευρώ, αλλά και των υπολοίπων εταιρειών που ελέγχει και οι οποίες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της εποπτικής αρχής.

Ο ιδιοκτήτης του ομίλου των εταιρειών της Ασπίδος, φέρεται να εμφανίστηκε χθες κομίζοντας επιστολές δύο μεγάλων διεθνών τραπεζών, που δήλωναν τη πρόθεσή τους να χρηματοδοτήσουν την απαιτούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τόσο της ΑΕΓΑ όσο και των υπολοίπων εταιρειών που έχει υπό τον έλεγχό του. Πρόκειται για τις εταιρείες Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, Γενική Ενωση και Γενική Πίστη, που εξαγόρασε εντός του 2009 από τον όμιλο της Universal Life, το έλλειμμα των οποίων αριθμεί αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΠΕΙΑ, ζήτησε από τον κ. Ψωμιάδη να προσκομίσει εγγυητικές επιστολές τραπεζών, που να βεβαιώνουν την κάλυψη των χρημάτων, αξιώνοντας μάλιστα οι εγγυητικές επιστολές να συνταχθούν βάσει συγκεκριμένης φόρμας, ώστε να πιστοποιείται η αξιοπιστία τους.

Η επιλογή της ΕΠΕΙΑ να μη δημοσιοποιήσει τις αποφάσεις της συσκοτίζει την υπόθεση και συντηρούσε χθες έντονη φημολογία. Ετσι σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο χρόνος που δόθηκε για την προσκόμιση των εγγυητικών επιστολών είναι 2 ή 3 ημέρες, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, είναι μία εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αφήνεται να διαφανεί, η προθεσμία που δόθηκε δεν μπορεί να παραταθεί έως την ημερομηνία των εκλογών, επισπεύδοντας τον χρόνο λήψης αποφάσεων εντός του Σεπτεμβρίου. Ενδεικτικό του κλίματος που δημιουργείται είναι και το γεγονός ότι ορισμένες πληροφορίες -πάντα ανεπιβεβαίωτες- έκαναν λόγο για νέα συνεδρίαση της Επιτροπής ακόμα και σήμερα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν ο μέτοχος δεν ανταποκριθεί στην υποχρέωση προσκόμισης των εγγυητικών επιστολών, η απόφαση της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της είναι άμεση.

Η συνεδρίαση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έγινε σε έντονους τόνους, παρουσία μάλιστα του κ. Ψωμιάδη, ενώ στη συνέχεια η συνεδρίαση συνεχίστηκε χωρίς τη παρουσία του μετόχου της Ασπίδος.

Τρεις με αρνητικά ίδια κεφάλαια

Αρνητικά ίδια κεφάλαια εμφανίζουν στις οικονομικές καταστάσεις του εξαμήνου τρεις από τις πέντε ασφαλιστικές εταιρείες που εγκαλούνται από την ΕΠΕΙΑ για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. Στην κορυφή βρίσκεται η εισηγμένη Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, η οποία εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση 134,6 εκατ. ευρώ, ενώ η μη εισηγμένη Ασπίς Πρόνοια Ζημιών εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση της τάξης των 22,2 εκατ. ευρώ. Η αρνητική καθαρή θέση της εταιρείας Γενική Ενωση διαμορφώθηκε στα 20,8 εκατ. ευρώ, ενώ οριακή είναι η καθαρή θέση της Γενικής Πίστης, τα ίδια κεφάλαια της οποίας είναι μόλις 1,4 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι και οι τέσσερις εταιρείες ανήκουν στον όμιλο του κ. Παύλου Ψωμιάδη, ενώ η πέμπτη εταιρεία φέρεται να είναι μια μικρή ασφαλιστική, χωρίς αξιοσημείωτη παραγωγή στον κλάδο του αυτοκινήτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή