O ΔΗΚΤΗΣ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Ουάσιγκτον στη Γενεύη η Μ. Ξαφά

Από την Ουάσιγκτον στη Γενεύη μετακομίζει η κ. Μιράντα Ξαφά, η οποία παραιτήθηκε από τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα στην οποία είχε διοριστεί το 2004.

Η παραίτησή της κ. Ξαφά ισχύει από τις 25 Σεπτεμβρίου. Θα την αντικαταστήσει ο έως σήμερα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ.

Η κ. Ξαφά, που είχε εργαστεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την περίοδο 1980-1993, θα συνεχίσει την καριέρα της στην Ελβετία και στο fund IJ Partners (Informed Judgement Ρartners).

Επικεφαλής του fund, που έχει την έδρα του στη Γενεύη είναι ο κ. Θεόδωρος Μαργέλλος και μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου ο κ. Ρόμπερτ Μαντέλ, νομπελίστας στον τομέα των οικονομικών.

Οι εισαγωγείς αυτοκινήτων που έχουν παραγγείλει χιλιάδες αυτοκίνητα περιμένοντας την εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης απευθύνθηκαν στο υπουργείο Οικονομίας, ρωτώντας εάν έχει προετοιμαστεί ενόψει της υπογραφής της πράξης νομοθετικού περιεχομένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο ρόλος του ΥΠΟΙΟ είναι καθοριστικός καθώς το μπόνους για την απόσυρση παλαιού και η επιδότηση για την αγορά νέου Ι.Χ. αντιρρυπαντικής τεχνολογίας θα καταβάλλεται από τις εφορίες. Το ΥΠΟΙΟ τους διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμο. Οι ίδιοι απευθύνθηκαν και στο ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά δεν κατέστη δυνατό να μάθουν σε ποια φάση βρίσκεται η κατάρτιση των υπουργικών αποφάσεων και πότε θα εκδοθούν.

Goldman Sachs για Τιτάνα

Η χθεσινή άνοδος της τιμής της μετοχής του Τιτάνα (+3,49%, με κλείσιμο στα 22,85 ευρώ) συνοδεύτηκε από νέα έκθεση του αμερικανικού οίκου Goldman Sachs, η οποία αυξάνει την τιμή-στόχο στα 27,9 ευρώ από την προηγούμενη των 19,5 ευρώ.

Ακόμη, αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για τη λειτουργική κερδοφορία της μεγαλύτερης εγχώριας τσιμεντοβιομηχανίας για την τριετία του 2009-2011.

Ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι το ebitda (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) για το 2009 εκτιμάται στα 303 εκατ. ευρώ (από προηγούμενη εκτίμηση 301 εκατ. ευρώ), του 2010 στα 363 εκατ. ευρώ (από 328 εκατ.) και του 2011 στα 428 εκατ. ευρώ (από τα 402 εκατ. ευρώ, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση).

Νέοι πρωταγωνιστές στο Χρηματιστήριο

Σημάδια κόπωσης εμφανίζουν τελευταία οι μετοχές των τραπεζών και η σκυτάλη της ανόδου έχει περάσει σε άλλα… χέρια: 3Ε, ΟΠΑΠ και χθες και ο ΟΤΕ είναι οι μετοχές που οδηγούν το Χρηματιστήριο Αθηνών υψηλότερα, αντισταθμίζοντας τη χαμηλή πτήση των τραπεζών. Οι μετοχές του κλάδου είχαν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα τιμών, ωστόσο και ο τριπλασιασμός των αποτιμήσεων μέσα σε λίγους μόνο μήνες είναι εξίσου υπερβολή. Ναι μεν οι συνθήκες στις αγορές έχουν βελτιωθεί ουσιαστικά, όμως ο κλάδος παραμένει, και θα παραμείνει για καιρό, σε πίεση. Η όξυνση των οικονομικών προβλημάτων υποβαθμίζει την ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων, ενώ οι νέες εποπτικές απαιτήσεις αποτελούν εμπόδια για υπεραποδόσεις, όπως συνέβη τα προηγούμενα έτη.

Εντείνονται οι απολύσεις στον τραπεζικό κλάδο

Μετά την American Express κι άλλα γκρίζα σύννεφα εμφανίστηκαν στην απασχόληση του τραπεζικού κλάδου. Πρόκειται για 12 απολύσεις από το τμήμα Leasing της Γαλλικής Τράπεζας BNP Paribas. Η ΟΤΟΕ ζήτησε τριμερή συνάντηση από το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση και ενημέρωση.

Πάντως, η κρίση δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη σε ομαδικές απολύσεις στον τραπεζικό τομέα.

Η μείωση του προσωπικού που έγινε πριν από το καλοκαίρι είτε αφορούσε εργαζόμενους κοντά στο όριο της σύνταξης, που εντάχθηκαν σε κάποιο προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα, είτε αφορούσε τους νέους, των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής περιόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή