ΔΗΚΤΗΣ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρετανικό βέτο στο short selling

Αντιδρά η αγγλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην προσπάθεια της Ενωσης Ευρωπαϊκών Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (CESR) να προωθηθεί μια πολιτική αναθεώρησης των κανόνων που διέπουν το short selling (ανοικτές πωλήσεις) σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η βρετανική εποπτική αρχή θεωρεί ότι το κόστος θα είναι υψηλό εφόσον προωθηθεί αυτό που προτείνει η CESR και αφορά ένα σύστημα με δύο όψεις (two-tier), που προβλέπει την κοινοποίηση των σημαντικών ανοιχτών θέσεων, μια που θα διατηρείται ιδιωτική, άρα μυστική, και μια που θα δημοσιοποιείται.

Τι βλέπει η Goldman

Στην αύξηση της τιμής-στόχου για μετοχές εγχώριων τραπεζών προχώρησε η Goldman Sachs, σημειώνοντας ότι αναμένονται χαμηλοί ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης. Οι νέες τιμές-στόχοι είναι: Εθνική 24,7 ευρώ (από 20), Eurobank 10,9 (από 8,5), Alpha Bank 11,7 (από 9,3), Πειραιώς 9,2 ευρώ (από 6,2), Τ.Τ. 4,5 (από 4,2), Marfin Popular Bank 2,5 από (2,3), ενώ μείωσε την τιμή για την ATE σε 1,11 ευρώ.

Το απαράδεκτο «απόρρητο»

Επειδή πολλή κουβέντα γίνεται για τη διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά και τη λογοδοσία των φορέων του δημόσιου τομέα για τη διαχείριση των χρημάτων των φορολογουμένων, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου μπορεί να αρχίσει από κάτι πολύ απλό που ίσχυε στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά καταργήθηκε: τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού κάθε μήνα και τη συνεχή ανανέωση των στοιχείων για την υλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Κάποιοι, προφανώς για να κρύψουν τις δικές τους διαχειριστικές αδυναμίες, αποφάσισαν να μεταχειριστούν τα στοιχεία για το δημόσιο και κοινοτικό χρήμα ωσάν να πρόκειται για τον τραπεζικό τους λογαριασμό που καλύπτεται από το απόρρητο.

Ανάσα από Εconomist

Μετά το «θάψιμο» από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σχετικά με την ανταγωνιστικότητα της χώρας, η μονάδα έρευνας του Economist ανέβασε την ελληνική βιομηχανία πληροφορικής κατά μία θέση, τοποθετώντας την στην 32η, από 33η το 2008. Κάτι είναι κι αυτό.

Ευτυχώς, η επέλαση δεν ανεκόπη

Ευτυχώς όσοι ξορκίζουν το πολυεθνικό κεφάλαιο, που συνεχίζει την επέλασή του στη χώρα, επαληθεύτηκαν. Ετσι, η Media Markt άνοιξε το 8ο κατάστημα στη χώρα (στη Θεσσαλονίκη) και η ΙΚΕΑ το 5ο κατάστημα (Ιωάννινα). Μπορεί το εμπόριο να διέρχεται περίοδο ισχνών αγελάδων και «ο θάνατος του εμποράκου» να μην είναι μακριά, αλλά κάποιοι συνεχίζουν να επενδύουν. Μακάρι να ήταν ελληνικά κεφάλαια, αλλά δυστυχώς δεν είναι.

Σχέδια για τριχοτόμηση και μετονομασία

Ενα σενάριο για την τύχη του υπ. Απασχόλησης, εάν και εφόσον αναδειχτεί στη διακυβέρνηση της χώρας το ΠΑΣΟΚ, προκύπτει από τα σχέδια που εξετάζονται στην Ιπποκράτους. Σύμφωνα με αυτά, το υπουργείο θα σπάσει στα δύο ή στα τρία. Το ένα κομμάτι που αφορά τα Ταμεία και εν γένει την κοινωνική ασφάλιση θα ξανασυγκολληθεί με το υπουργείο Υγείας. Ενα δεύτερο κομμάτι, αυτό που αφορά τα προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, θα συνενωθεί με το Παιδείας. Ο,τι άλλο απομείνει, εργασιακές σχέσεις και διαφορές, αντιμετώπιση ανεργίας και οργανισμοί θα τεθούν υπό τη σκέπη του υπουργείου το οποίο πιθανόν να επιστρέψει στον παλαιό του τίτλο: «Εργασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή