Εταιρείες κινδυνεύουν να χάσουν ταλαντούχα στελέχη λόγω κρίσης

Εταιρείες κινδυνεύουν να χάσουν ταλαντούχα στελέχη λόγω κρίσης

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διευθύνσεις ανθρώπινων πόρων πρέπει να προετοιμάζονται για ένα «τσουνάμι βιογραφικών», σύμφωνα με έρευνα της Deloitte.

Η μείωση προσωπικού, ως μέρος μιας σειράς τακτικών που αποσκοπούν στη συγκράτηση ή ακόμα και στη μείωση του κόστους λειτουργίας μιας επιχείρησης, αποτελεί μία αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα εν μέσω οικονομικής ύφεσης. Ωστόσο, πολλά κορυφαία διοικητικά στελέχη και διευθυντές ανθρώπινων πόρων έχουν αρχίσει να εστιάζουν την προσοχή τους στη διατήρηση των ταλαντούχων στελεχών, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά το ανθρώπινο κεφάλαιο της εταιρείας τους μετά το πέρας της οικονομικής ύφεσης, σύμφωνα με την τρίτη από μία σειρά πέντε ερευνών της Deloitte.

«Οταν αρχίσει η οικονομική ανάκαμψη, πολλά ταλαντούχα στελέχη θα αναζητήσουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης στην αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, τα τμήματα ανθρώπινων πόρων και οι εταιρείες επιλογής και εξεύρεσης στελεχών θα πρέπει να προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν ένα «τσουνάμι βιογραφικών»», δήλωσε ο κ. Νίκος Βασιλικιώτης, υπεύθυνος του Τμήματος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών για θέματα Ανθρώπινου Κεφαλαίου της Deloitte στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας: «Οι επιχειρήσεις ενθαρρύνονται να επικεντρωθούν στη διατήρηση των ταλαντούχων στελεχών και να περιορίσουν τις εθελοντικές αποχωρήσεις, καθώς η απόδοση αυτών των στελεχών μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη δυναμική ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητά τους. Ωστόσο, για να το πετύχουν αυτό απαιτείται από την πλευρά τους σωστός σχεδιασμός και ποιότητα στη στρατηγική διαχείρισης ταλέντου».

Η έρευνα της Deloitte εξετάζει τον τρόπο που οι επιχειρήσεις διαφοροποιούν τις προτεραιότητες και τις στρατηγικές τους σε θέματα διαχείρισης ταλέντου για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις οικονομικές προκλήσεις, καθώς και για να ξεπεράσουν τα εμπόδια προς την οικονομική ανάκαμψη. Ανάμεσα στα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:

– 65% των ερωτηθέντων ανησυχούν σε μεγάλο ή πολύ μεγάλο βαθμό ότι θα χάσουν μία ιδιαίτερα κρίσιμη μάζα ταλαντούχων στελεχών όταν τελειώσει η ύφεση.

– Τα στελέχη θεωρούν ότι οι νεότεροι σε ηλικία εργαζόμενοι συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να αποχωρήσουν. Πιο συγκεκριμένα, το 63% των στελεχών προβλέπει αύξηση ή σημαντική αύξηση αποχωρήσεων στους εργαζόμενους που ανήκουν στη Γενιά Υ (κάτω των 30 ετών). Η Γενιά Χ (30-44 ετών) ακολουθεί με 46%, ενώ μόνο ένας στους τέσσερις προβλέπει ότι θα υπάρξει αύξηση των αποχωρήσεων από τη γενιά των Baby Boomers (45-64 ετών) ή από τους βετεράνους (άνω των 65 ετών).

– Η μείωση και η διαχείριση του κόστους εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια στρατηγική προτεραιότητα για το 56% των στελεχών.

– Παρά τα μέτρα για τη μείωση του κόστους, 47% των στελεχών σκοπεύουν να προσλάβουν περισσότερους ταλαντούχους εργαζόμενους για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της τρέχουσας οικονομικής περιόδου. Αυτό το ποσοστό παρουσιάζει σημαντική αύξηση σε σχέση με τον Μάρτιο (34%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή