Μετοχές που ξεχώρισαν

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛ. ΠΕ.

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου το τελευταίο δεκαπενθήμερο ωφέλησε τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, η οποία παρουσιάζει αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας. Σε εβδομαδιαία βάση περισσότερα από 1 εκατ. μετοχές άλλαξαν χέρια. Οι αγοραστές προέρχονται κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια του Λονδίνου, των Βρυξελλών και της Νέας Υόρκης. Σήμερα, τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι παρόντα μέσω της ΕΚΟ στη Σερβία με πάνω από 40 πρατήρια, στη Βουλγαρία με πάνω από 75 (και στοχεύει τα 110), ενώ στην Αλβανία διαθέτει οκτώ πρατήρια.

Σφακιανάκης

Η υπογραφή της νομοθετικής ρύθμισης για την απόσυρση των Ι.Χ. από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτή την εβδομάδα, ώθησε τη μετοχή της εισηγμένης εταιρείας Σφακιανάκης, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο του αυτοκινήτου. Σε εβδομαδιαία βάση, η μετοχή ενισχύθηκε σε ποσοστό 19,76%. Ηδη στο πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου οι πωλήσεις των καινούριων Ι.Χ. παρουσίασαν πτώση 30% και εκτιμάται ότι το μέτρο της απόσυρσης θα τονώσει τον κλάδο που απασχολεί 71.000 εργαζομένους.

Μαξίμ Περτσινίδης

Με μελανά χρώματα περιέγραψε στο Χρηματιστήριο την οικονομική της κατάσταση η εισηγμένη εταιρεία «Μαξίμ Περτσινίδης», η οποία βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία. Η μετοχή σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε σε ποσοστό -13,33%. Το κυριότερο πρόβλημα για την εισηγμένη, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των εσωρούχων και του ενδύματος, είναι ότι έχουν αυξηθεί οι δανειακές της υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα οι πιστώτριες τράπεζες να έχουν κλείσει τις ροές κεφαλαίων, προκαλώντας έμφραγμα στην εταιρεία.

ΕΛΒΑΛ

Η διεθνής άνοδος των μετάλλων επαναφέρει το αγοραστικό ενδιαφέρον και στις ελληνικές εισηγμένες. Για παράδειγμα, η ΕΛΒΑΛ κατέγραψε εβδομαδιαία άνοδο σε ποσοστό 20,16%. Στον κλάδο του αλουμινίου, όπου και δραστηριοποιείται η ΕΛΒΑΛ, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το σύνολο του 2009, καθώς παρατηρείται μικρή ανάκαμψη των παραγγελιών. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε ζημίες 5,1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή