Ξεπερνούν το 43% τα κέρδη στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Ξεπερνούν το 43% τα κέρδη στο ελληνικό Χρηματιστήριο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη που ξεπερνούν το 43% από την αρχή του 2009, το ελληνικό χρηματιστήριο αναρριχήθηκε σε νέα υψηλά έτους την προτελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Τη φετινή χρονιά -εάν εξαιρεθούν οι πρώτοι τρεις μήνες-, η Αθήνα έχει καλύψει πάνω από τα 2/3 των περσινών απωλειών. Το κύριο χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων της παρελθούσης εβδομάδας ήταν ο αυξημένος όγκος συναλλαγών, που συνοδεύτηκε από πολλά προσυμφωνημένα πακέτα. Ο λόγος είναι ότι την Παρασκευή είχαμε τη λήξη παραγώγων για το 9μηνο του 2009, γεγονός που οδήγησε αρκετές εισηγμένες σε ωραιοποίηση (window dressing) των χαρτοφυλακίων τους για να καταγραφούν οι υπεραξίες από την άνοδο των μετοχών στις δύο τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου και τις τρεις εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Η Αθήνα κινήθηκε ανοδικά εκμεταλλευόμενη το θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών αγορών. Αυτή την εβδομάδα είχαμε ένα μπαράζ αισιόδοξων εκτιμήσεων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, με πιο χαρακτηριστική τη δήλωση του Ουόρεν Μπάφετ, σε συνέδριο στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με την οποία, η εταιρεία του, Berkshire Hathaway, «αγοράζει μετοχές αυτή την ώρα που μιλάμε» και ότι ο ίδιος βάζει «πολλά απ’ τα προσωπικά χρήματά» του σε μετοχές. Αυτή η δήλωση του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή και ενός εκ των πλουσιοτέρων ανθρώπων του κόσμου στάθηκε ικανή να τροφοδοτήσει την περαιτέρω άνοδο των αμερικανικών μετοχών και να καταγράψει νέα υψηλά έτους ο δείκτης Dow Jones.

H άνοδος του Χ.Α. στηρίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από μεγάλα hedge funds, όπως είναι οι Capital, Rothchild service limited, Kaskade investment, ενώ συνεχίζουν να αγοράζουν οι διαχειριστές μεγάλων οίκων, όπως οι Fidelity, Morgan Stanley, Citigroup, Μorgan Stanley, Goldman Sachs, UBS και Deutsche Bank. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Eurobank χρηματιστηριακής υπογραμμίζει με δηλώσεις του στην «Κ» ότι οι ξένοι επανέκαμψαν στο Χ.Α. κυρίως γιατί αναθεωρήθηκαν προς το καλύτερο οι τύχες των ελληνικών τραπεζών, όταν εμφανίσθηκαν διεθνείς εκθέσεις που έδιναν ψήγματα αισιοδοξίας για τις οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης. Ο κ. Δημήτρης Σκαπινάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Marfin Bank, υπογραμμίζει στην «Κ» ότι η απαξίωση των ελληνικών μετοχών και η καταστροφολογία για την οικονομία της χώρας δημιούργησε επενδυτικές ευκαιρίες για τις «καλές» μετοχές. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις ενδείξεις βελτίωσης του διεθνούς οικονομικού κλίματος -τουλάχιστον σε επίπεδο ψυχολογίας ότι τα χειρότερα έχουν περάσει-, προσείλκυσαν τους ξένους. Οταν οι ξένοι επενδυτές επέστρεψαν στο Χ.Α., το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, δεν αγόρασαν Ελλάδα, με το υψηλό δημόσιο χρέος και τα μεγάλα ελλείμματα, αλλά τις υπερπωλημένες τραπεζικές μετοχές με τις χαμηλές αποτιμήσεις που συνοδεύτηκαν από τη θετική αναθεώρηση των προοπτικών τους στην Ανατολική Ευρώπη. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει οι Ελληνες χρηματιστές, που καθημερινά συνομιλούν και συνεργάζονται με ξένους οίκους, στο βασικό ερώτημα γιατί επέστρεψαν οι ξένοι επενδυτές στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Ταυτόχρονα, σημειώνουν ότι πίσω από αρκετούς ξένους κωδικούς μεγάλων διεθνών οίκων βρίσκονται Ελληνες επενδυτές ή βασικοί μέτοχοι εισηγμένων εταιρειών που εκμεταλλεύτηκαν τις χαμηλές αποτιμήσεις για να καταγράψουν υψηλές υπεραξίες.

Κορυφαίος χρηματιστής υπογραμμίζει στην «Κ» ότι όπως πουλούσαν χωρίς «όριο» ελληνικές μετοχές το τελευταίο τρίμηνο του 2008 ξένοι θεσμικοί, π.χ. Capital και Fidelity, αποχωρώντας από το Χ.Α., έτσι σήμερα πολλοί ξένοι οίκοι και μεμονωμένοι Ελληνες επενδυτές επέστρεψαν, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε κέρδη 50% μέσα στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου και προσφέροντας πάνω από 30 δισ. ευρώ στη συνολική κεφαλαιοποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή