ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε καθοδική τροχιά τα φυτοφάρμακα λόγω περιορισμού των καλλιεργειών

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν τα τελευταία χρόνια στον κλάδο φυτοπροστασίας, ο οποίος πέρυσι έχασε το 1% της αξίας του και διαμορφώθηκε στα 180 εκατ. ευρώ.

Για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο εκτιμάται ότι η ζήτηση θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς οι καλλιεργούμενες εκτάσεις των βασικότερων δημητριακών μειώθηκαν. Συγκεκριμένα, οι εκτάσεις μαλακού σιταριού αναμένεται να διαμορφωθούν σε 1,64 εκατ. στρέμματα (-5% σε σχέση με το 2008), του σκληρού σιταριού σε περίπου 4,7 εκατ. στρέμματα και του καλαμποκιού σε 1,6 εκατ. στρέμματα (-29%). Το γεγονός αυτό οφείλεται στη σημαντική κάμψη των διεθνών τιμών των προϊόντων αυτών κατά τη διάρκεια του 2008, μετά την έντονη άνοδο που χαρακτήρισε το 2007.

Εκπρόσωποι των εταιρειών εκτιμούν ότι η ζήτηση θα μειωθεί περαιτέρω κατά την περίοδο 2009-2010, καθώς οι τιμές θα υποχωρήσουν κι άλλο, οδηγώντας έτσι τις αντίστοιχες εκτάσεις σε νέα μείωση.

Σημαντικό επίσης παράγοντα περιορισμού των καλλιεργειών και της εγχώριας ζήτησης αποτελεί και η σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων σε βασικά είδη καλλιέργειας στο πλαίσιο εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περίπτωση αυτή αποτελούν οι βαμβακοκαλλιέργειες.