Σε καθοδική τροχιά τα φυτοφάρμακα λόγω περιορισμού των καλλιεργειών

Σε καθοδική τροχιά τα φυτοφάρμακα λόγω περιορισμού των καλλιεργειών

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν τα τελευταία χρόνια στον κλάδο φυτοπροστασίας, ο οποίος πέρυσι έχασε το 1% της αξίας του και διαμορφώθηκε στα 180 εκατ. ευρώ.

Για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο εκτιμάται ότι η ζήτηση θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς οι καλλιεργούμενες εκτάσεις των βασικότερων δημητριακών μειώθηκαν. Συγκεκριμένα, οι εκτάσεις μαλακού σιταριού αναμένεται να διαμορφωθούν σε 1,64 εκατ. στρέμματα (-5% σε σχέση με το 2008), του σκληρού σιταριού σε περίπου 4,7 εκατ. στρέμματα και του καλαμποκιού σε 1,6 εκατ. στρέμματα (-29%). Το γεγονός αυτό οφείλεται στη σημαντική κάμψη των διεθνών τιμών των προϊόντων αυτών κατά τη διάρκεια του 2008, μετά την έντονη άνοδο που χαρακτήρισε το 2007.

Εκπρόσωποι των εταιρειών εκτιμούν ότι η ζήτηση θα μειωθεί περαιτέρω κατά την περίοδο 2009-2010, καθώς οι τιμές θα υποχωρήσουν κι άλλο, οδηγώντας έτσι τις αντίστοιχες εκτάσεις σε νέα μείωση.

Σημαντικό επίσης παράγοντα περιορισμού των καλλιεργειών και της εγχώριας ζήτησης αποτελεί και η σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων σε βασικά είδη καλλιέργειας στο πλαίσιο εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περίπτωση αυτή αποτελούν οι βαμβακοκαλλιέργειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή