Η προεκλογική πορεία κρατικά ελεγχόμενων εισηγμένων

Η προεκλογική πορεία κρατικά ελεγχόμενων εισηγμένων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διττή εικόνα εμφανίζει η χρηματιστηριακή συμπεριφορά 14 εισηγμένων εταιρειών που ελέγχονται από το ελληνικό Δημόσιο, στη διάρκεια των 10 συνεδριάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού της 3ης Σεπτεμβρίου για πρόωρες εκλογές μέχρι και τη συνεδρίαση της Πέμπτης 17 Σεπτεμβρίου 2009.

Οσες εισηγμένες έχουν άμεσα ή έμμεσα εμπλακεί σε αποκρατικοποιήσεις που έγιναν η ανεστάλησαν παρουσιάζουν πτώση των τιμών, ενώ ελαφρά κέρδη σημειώνουν οι εταιρείες που ανήκουν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, στην οποία στηρίζεται η άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών (+43% από τις αρχές του 2009). Οι 14 εισηγμένες που ελέγχονται από το Δημόσιο έχουν συνολική κεφαλαιοποίηση 22,732 δισ. ευρώ και αποτελούν το 25% της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.).

Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζει ο τίτλος της ΕΥΑΘ με 10,76%, γεγονός που αποδίδεται στο πάγωμα της διαδικασίας αποκρατικοποίησης.

Στη δεύτερη θέση από πλευράς απωλειών βρίσκεται η ΕΥΔΑΠ (-5,65%) για την οποία δεν ετέθηκε θέμα αποκρατικοποίησης, αλλά αν προκύψει νέα κυβέρνηση υπάρχει το ενδεχόμενο, σύμφωνα με την αγορά, της επαναξιολόγησης του επενδυτικού της προγράμματος, χωρίς να αποκλείεται μετοχοποίηση.

Για την Τράπεζα Αττικής οι πιέσεις δεν ήταν μεγάλες και στο εξεταζόμενο διάστημα (4/9 έως 17/9) σημείωσε άνοδο 4,57%). Η πορεία της μετοχής συνδέεται περισσότερο με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Σε απώλειες ακολουθούν τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας.

Στον ΟΛΘ (-2,72%) η ιδιωτικοποίηση ήταν ανεπιτυχής και στον ΟΛΠ (-4,51%) οι εργαζόμενοι προειδοποιούν για δυναμικές κινητοποιήσεις απέναντι στην κινεζική Cosco.

Για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (-1,43%) με ζημίες πάνω από 42 εκατ. ευρώ στη χρήση 2008-2009, ναυάγησε η επένδυση για τη βιοαιθανόλη. Οι μικρές απώλειες (-0,92%) της ΔΕΗ αποδίδονται κυρίως σε κινήσεις hedge funds. Στη θετική πλευρά των εισηγμένων με καλή εικόνα των μετοχών τους αυτό το δεκαήμερο συναντούμε στην πρώτη θέση τον ΟΠΑΠ με κέρδη 6,25%. Ακολουθεί ο ΟΤΕ με κέρδη 5,09%. Η άνοδος της Αγροτικής Ασφαλιστικής (4,72%) ωφελείται από τις κινήσεις εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της που προώθησε η ΑΤΕ. Τα ΕΛΠΕ ενισχύονται (+3,68%) λόγω της ανόδου της τιμής του αργού πετρελαίου. Μικρά κέρδη (0,2%) καταγράφει η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος ενισχύθηκε κατά 4,61%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή