Η κρίση και οι νέοι κανονισμοί «πιέζουν» τη χημική βιομηχανία

Η κρίση και οι νέοι κανονισμοί «πιέζουν» τη χημική βιομηχανία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές πιέσεις δέχεται η εγχώρια χημική βιομηχανία, επηρεαζόμενη αφενός από την οικονομική κρίση και αφετέρου από την εφαρμογή των κανονισμών που επιβάλλει στον κλάδο η Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής της δράσης. Η χημική βιομηχανία ζητεί μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Ενδεικτικό της κατάστασης στον κλάδο αποτελεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα, στο σύνολό τους οι χημικές βιομηχανίες αντιμετώπισαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 πτώση της τάξεως του 10%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ.

«Ειδικά οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε προϊόντα για την οικοδομή και τις κατασκευές είχαν μεγαλύτερες επιπτώσεις από την κρίση, με την πτώση της δραστηριότητάς τους να κυμαίνεται μεταξύ 15 και 25%», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΧΒ, κ. Βασίλης Γούναρης. «Εστω κι αν συγκριτικά αναμένεται αύξηση το δεύτερο εξάμηνο, τα αποτελέσματα του 2009 θα υπολείπονται αυτών του 2008».

Αντίστοιχα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CEFIC (European Chemical Industry Council), του επίσημου ευρωπαϊκού οργάνου του κλάδου, οι χημικές βιομηχανίες θα εμφανίσουν πτώση 11% έναντι του 2008, ενώ οι προβλέψεις για το 2010 κάνουν λόγο για αύξηση κατά 5% έναντι του 2009. «Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό, δεδομένων των εγγενών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας, αυτή η ανάκαμψη να καθυστερήσει στη χώρα μας», αναφέρει ο κ. Γούναρης.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ταχύτερη ανάκαμψη του κλάδου, ο CEFIC προτείνει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manuel Baroso συγκεκριμένα μέτρα, επιπρόσθετα του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Οικονομικής Ανάκαμψης που έχει υιοθετήσει η Ε.Ε. Τα μέτρα αυτά εστιάζουν σε τέσσερις βασικούς άξονες:

– Την ανάπτυξη μιας εναρμονισμένης στρατηγικής, με επίκεντρο την καινοτομία σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.

– Την υιοθέτηση συγκεκριμένης περιβαλλοντικής πολιτικής για την κλιματική αλλαγή από πλευράς της Ε.Ε. στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Οικονομικής Ανάκαμψης, αλλά και των επιμέρους σχεδίων για την αντιμετώπιση της κρίσης από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.

– Την ελάφρυνση του κλάδου από τα επιπλέον κόστη που συνεπάγεται η εφαρμογή των νέων ευρωπαϊκών κανονισμών για τη χημική βιομηχανία και την ενίσχυσή του μέσα από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία σκοπεύει να διαθέσει δανειακά κεφάλαια της τάξεως των 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2008- 2009 σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέρος του προγράμματος των 30 δισ. ευρώ που θα διατεθεί έως το 2011.

– Την καταπολέμηση των πολιτικών προστατευτισμού στις τρίτες χώρες, δεδομένου ότι οι εξαγωγές στις διεθνείς αγορές αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό που πλησιάζει το 25% της παραγωγής των ευρωπαϊκών χημικών βιομηχανιών.

Οι προτάσεις είναι σε απόλυτη συμφωνία με τα συμπεράσματα του υψηλού επιπέδου οργάνου, γνωστού ως High Level Group, για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής χημικής βιομηχανίας, αναφέρει σε επιστολή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή