Στην τελική ευθεία η σύμβαση ΔΕΗ – ΜΕΤΚΑ για τη μονάδα Μεγαλόπολης

Στην τελική ευθεία η σύμβαση ΔΕΗ – ΜΕΤΚΑ για τη μονάδα Μεγαλόπολης

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία έχει μπει η υπογραφή της σύμβασης με τη METKA για την ανάθεση της μονάδας της Μεγαλόπολης. Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το τελικό κείμενο της σύμβασης που προέκυψε από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η METKA ζήτησε από τη ΔΕΗ διευκρινίσεις σχετικά με τον όρο που της τίθεται να μην εγείρει καμία απαίτηση σχετικά με ενδεχόμενη καθυστέρηση για διάστημα μέχρι και 13 μηνών από την εμπορική λειτουργία της μονάδας, λόγω μη διαθεσιμότητας των δικτύων μεταφοράς υψηλής τάσης και φυσικού αερίου. Στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν έθεσε θέμα το διάστημα των 13 μηνών που αναφέρεται η ΔΕΗ να συμπεριλαμβάνει και το εξάμηνο που προβλέπεται στις ρήτρες που κατά παράδοση θέτει η ΔΕΗ σε αντίστοιχες συμβάσεις, για αναστολή εργασιών. H ΔΕΗ φέρεται να έχει αποδεχτεί παραίτηση από το δικαίωμα εξάμηνης αναστολής εργασιών μόνο για λόγους που συναρτώνται με τη διαθεσιμότητα των δικτύων φυσικού αερίου και μεταφοράς υψηλής τάσης.

Ο νέος αυτός όρος τίθεται σήμερα προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ. Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι μετά από αυτή τη θετική εξέλιξη, η υπογραφή της σύμβασης για την ανάθεση της νέας μονάδας της Μεγαλόπολης είναι θέμα ημερών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η METKA έχει αποδεχθεί πλήρως τον όρο που έχει θέσει η ΔΕΗ για περιορισμό του τιμήματος στα 500 εκατ. ευρώ έναντι 543 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η αρχική της προσφορά. Με την υπογραφή της σύμβασης ανοίγει ο δρόμος για την αντικατάσταση μιας από τις βασικότερες μονάδες της ΔΕΗ στο Νότιο Σύστημα της χώρας που εμφανίζει σοβαρά προβλήματα ευστάθειας. Πρόκειται για τη μονάδα 5 του λιγνιτικού κέντρου της Μεγαλόπολης που θα αντικατασταθεί με μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αέριου καθαρής αποδιδόμενης ισχύος 811 MW και καθαρού βαθμού απόδοσης 56,9%.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι καθυστερήσεις στην αντικατάσταση της μονάδας του Αλιβερίου, που ήταν και η πρώτη από τις μονάδες που περιλαμβάνει το σχετικό πρόγραμμα της ΔΕΗ. Την κατασκευή του έργου έχει αναλάβει επίσης η METKA και παρά την επίλυση των προβλημάτων που υπήρξαν με τη χωροθέτηση της μονάδας και την αρχαιολογική υπηρεσία και τις μεγάλες καθυστερήσεις που αυτά προκάλεσαν, το έργο δεν προχωράει. H ανάδοχος εταιρεία φέρεται να έχει εγείρει οικονομικές απαιτήσεις, τις οποίες δεν αναγνωρίζει η ΔΕΗ με αποτέλεσμα νέα εμπλοκή στο έργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή