ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σχέδιο αναδιάρθρωσης Εμπορικής

Στην Αθήνα βρίσκεται ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Agricole, η οποία ελέγχει την Εμπορική Τράπεζα, κ. George Pauget. Η επίσκεψη του διευθύνοντας συμβούλου του ομίλου πυροδότησε φήμες για εξελίξεις, ωστόσο όλα δείχνουν ότι η επίσκεψη του κ. Pauget συνδέεται με την προετοιμασία του νέου επιχειρησιακού σχεδίου για την περίοδο 2010 – 2014, το οποίο θα ανακοινωθεί στις 7 Οκτωβρίου.

Η φημολογία περί μετοχικών αλλαγών στην Εμπορική Τράπεζα επιμένει εδώ και πολύ καιρό και τροφοδοτείται από τη φθίνουσα πορεία της τράπεζας. Ωστόσο, ο μητρικός γαλλικός όμιλος σε κάθε ευκαιρία υπογραμμίζει ότι η απόφαση για την εξαγορά της εγχώριας τράπεζας ήταν μια στρατηγική επιλογή, η οποία έμπρακτα στηρίζεται μέσω των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία διετία. Από την άλλη πλευρά ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι οι Γάλλοι εξετάζουν το ενδεχόμενο μετοχικής στρατηγικής συμμαχίας με άλλη μεγάλη εγχώρια τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα του γαλλικού ομίλου είναι ο τερματισμός της αιμορραγίας στην «ελληνικό» βραχίονα. Ηδη η νέα διοίκηση της Εμπορικής με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας κ. Alain Strub έχει ανακοινώσει δέσμη μέτρων με στόχο την περιστολή των δαπανών και την επιστροφή της τράπεζας σε κερδοφόρο πορεία μέχρι το 2011. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η μείωση των γενικών και διοικητικών εξόδων κατά 21%, η ριζική αναδιάρθρωση του δικτύου καταστημάτων, η συγκέντρωση των κεντρικών υπηρεσιών και η εντατικοποίηση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου με στόχο την περικοπή περίπου 1.500 θέσεων εργασίας σε διάστημα 3 ετών.

Ο σχεδιασμός για την ανάκαμψη της Εμπορικής ενσωματώνει όλα τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κρίση και θα ανακοινωθεί αναλυτικά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Αναλυτικότερα, η δέσμη μέτρων της Εμπορικής προβλέπει τη μείωση κατά 21% των γενικών και διοικητικών δαπανών έως το 2011 αλλά και την αναδιάρθρωση και μετεγκατάσταση του δικτύου καταστημάτων. Συγκεκριμένα, αναμένεται να ανασταλεί η λειτουργία 57 καταστημάτων, να μετεγκατασταθούν 33 καταστήματα σε περισσότερο κερδοφόρες περιοχές, ενώ ενδέχεται να ξεκινήσει η λειτουργία 22 νέων καταστημάτων σε περιοχές με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, θα συγκεντρωθούν όλες οι Κεντρικές Υπηρεσίες σε ένα κτίριο αντί των 20 κτιρίων που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Αθήνα. Τέλος, περίπου 1.500 θέσεις εργασίας θα περικοπούν σε διάστημα τριών ετών, βάσει του προγράμματος εθελουσίας εξόδου.