O ΔΗΚΤΗΣ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσπασε η παράδοση της προεκλογικής ασυλίας

Προσκομίζοντας μια εγγυητική επιστολή από την τράπεζα HSBC που όπως αποδείχθηκε από έλεγχο της Τραπέζης της Ελλάδος δεν ήταν γνήσια, επιχείρησε ο επικεφαλής του ομίλου Ασπίς να αποτρέψει το λουκέτο στις τέσσερις ασφαλιστικές. Τελικώς οι εταιρείες δεν διασώθηκαν ούτε με αυτά τα τεχνάσματα ούτε και λόγω της προεκλογικής περιόδου. Σπάζοντας μια κακή παράδοση δεκαετιών, σύμφωνα με την οποία ο φόβος του πολιτικού κόστους επέτρεπε να επιβιώνουν ασφαλιστικές εταιρείες παρά την άθλια οικονομική τους κατάσταση, προκαλώντας στρεβλώσεις στην αγορά, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου και η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης τόλμησαν να βάλουν λουκέτο σε τέσσερις από αυτές. Το γεγονός έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία εξαιτίας του ότι η απόφαση λαμβάνεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη πολιτική περίοδο.

Εκ παραδρομής στον Δήκτη του φύλλου του Σαββάτου αναφέρθηκε ότι λειτούργησε κατάστημα του ΙΚΕΑ στα Ιωάννινα. Ας μην το ψάχνουν αδίκως οι αναγνώστες.

Το κατάστημα του ΙΚΕΑ στην πρωτεύουσα της Ηπείρου έχει προβλεφθεί να λειτουργήσει σε ενάμιση χρόνο περίπου. Επίσης, δεν θα ιδρυθεί με ξένα κεφάλαια, όπως διετείνετο ο βιαστικός Δήκτης. Τα κεφάλαια θα είναι ελληνικότατα, καθώς τα καταστήματα ιδρύονται με franchising. Οχι ότι έχει μεγάλη σημασία, σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, η «εθνικότητα» των κεφαλαίων. Το βασικό είναι να γίνονται επενδύσεις, να δημιουργούνται θέσεις εργασίας και να ενισχύεται η οικονομική δραστηριότητα κυρίως στην περιφέρεια. Με κεφάλαια είτε εγχώρια είτε ξένα.

Ισχυρό ενδιαφέρον

Με όλες τις δημοσκοπήσεις να φέρνουν πρώτο κόμμα στις επικείμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ, o επιχειρηματικός κόσμος προσπαθεί να διερευνήσει τις προθέσεις του. Εξ ου και η μεγάλη συμμετοχή επιχειρηματιών σε εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή την πολιτική εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέματα Οικονομίας, κυρία Λούκα Κατσέλη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν περίπου 500 στελέχη επιχειρήσεων. Υπέβαλαν πολλές ερωτήσεις που αφορούσαν κυρίως στο ρυθμιστικό πλαίσιο των επενδύσεων, το φορολογικό σύστημα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ. λπ. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και επιχειρηματίες οι οποίοι δεν είχαν καλές σχέσεις με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Αντίστροφη μέτρηση για τον επενδυτή

Ξεκίνησε η κρίσιμη εβδομάδα για τη Wind Ηellas. Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος που έχει απευθύνει η Morgan Stanley -χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Wind- μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να υπάρξει η εκδήλωση ενδιαφέροντος από επενδυτές στην αναδιάρθρωση του χρέους της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Οι επενδυτές φέρονται να πηγαινοέρχονται στη χώρα προκειμένου να δουν από κοντά την επιχείρηση. Ως σημείο συνάντησης επενδυτών-τραπεζιτών αναφέρεται κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν καθώς πλησιάζει η ώρα της κρίσης. Ακόμη και επενδυτής στρατηγικού ενδιαφέροντος ακούγεται για την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο πολλοί χαρακτηρίζουν πρώιμα όλα αυτά τα σενάρια, από τη στιγμή που η εταιρεία, εμφανίζει τόσο υψηλό δανεισμό και μόνον τα δάνειά της πλησιάζουν την αξία της θυγατρικής της Deutsche Telekom στη Βρετανία.

Ανάστατοι οι ξενοδόχοι από το «φέσι» του πρακτορείου

Δεν τους έφθαναν οι μειωμένες αφίξεις, έχουν να αντιμετωπίσουν και τα ταξιδιωτικά γραφεία που δεν πληρώνουν. Ξενοδόχοι στρέφονται κατά ταξιδιωτικού γραφείου -με έδρα τα νότια προάστια των Αθηνών- για οφειλές του που κυμαίνονται, κατά πληροφορίες, μεταξύ 5 και 10 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω γραφείο που διακινεί κυρίως Γάλλους τουρίστες έχει «φεσώσει» ξενοδόχους στην Κρήτη, τα Τρίκαλα και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Μάλιστα, φέρεται να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πτώχευση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κατάσταση αυτή οδηγήθηκε λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών στα πακέτα προκειμένου να προσελκύσει πελατεία. Στη συνέχεια «γέμισε» την ξενοδοχειακή αγορά με σωρεία επιταγών χωρίς αντίκρισμα. Πάντως, οι Γάλλοι με τους οποίους συνεργαζόταν ο ιδιοκτήτης του ταξιδιωτικού γραφείου ισχυρίζονται ότι τον έχουν πληρώσει κανονικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή