Η ΔΕΗ προωθεί τον διαγωνισμό για ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων

Η ΔΕΗ προωθεί τον διαγωνισμό για ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προώθηση του διαγωνισμού για την ανάθεση της κατασκευής του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ. H ολοκλήρωση του έργου συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να δώσει οριστική λύση στην ομαλή τροφοδοσία των Κυκλάδων με ηλεκτρικό ρεύμα, δυνατότητα αξιοποίησης του ανανεώσιμου δυναμικού τους και παράλληλη βελτίωση του περιβάλλοντος, αφού θα τεθούν σε ψυχρή εφεδρεία οι αυτόνομοι σταθμοί παραγωγής που λειτουργεί σήμερα η ΔΕΗ με ντίζελ.

Εγκριση μελέτης

Οπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ, την περασμένη εβδομάδα το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων της διασύνδεσης που είχε καταρτίσει η ίδια, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα για τα επόμενα βήματα.

Σε ό,τι αφορά την ανάθεση του έργου, αποφασίστηκε να γίνει με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων αφού προηγηθεί προκήρυξη. Αρχικά, θα συνταχθούν τα τεύχη της προκήρυξης και θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση για δύο μήνες. Για τον σχεδιασμό και την επιλογή των τεχνολογιών που θα περιληφθούν στα κατ’ αρχήν τεύχη της προκήρυξης, η ΔΕΗ αποφάσισε να ζητήσει και τη συνδρομή της Ρυθμιστικής Αρχή Ενέργειας (PAE) και του ΔΕΣΜΗΕ.

Εθνικής σημασίας

Η ΔΕΗ χαρακτηρίζει σε σχετική ανακοίνωση της το έργο «εθνικής σημασίας», καθώς διασφαλίζει την επαρκή και αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά Σύρο, Πάρο, Νάξο και Μύκονο, τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στα νησιά και τη δυνατότητα μελλοντικής αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού της Μήλου.

Η διασύνδεση των νησιών με το Ηπειρωτικό σύστημα έχει προκριθεί από τη ΔΕΗ ως η πλέον λογική, από οικονομικής άποψης, επιλογή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με μελέτη της Επιχείρησης, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά σήμερα δεν είναι βιώσιμη, ενώ η ηλεκτροδότησή τους την επιβαρύνει με ζημίες ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε χθες την ανάθεση στην Κοινοπραξία των εταιρειών ΜΕΤΚΑ Α.Ε. – ΕΤΑΔΕ Α.Ε. την κατασκευή της μονάδας συνδυασμένου κύκλου Νο 5 του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Μεγαλόπολης.Η ανάθεση έγινε μετά την αποδοχή από την εν λόγω Κοινοπραξία των όρων που είχαν τεθεί σε σχέση με το ύψος του τιμήματος (500 εκατομμυρίων ευρώ έναντι αρχικής προσφοράς στα 543 εκατομμυρίων ευρώ) και τις καθυστερήσεις στο δίκτυο υψηλής τάσης και στον αγωγό φυσικού αερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή