Η κρίση πλήττει σοβαρά την εγχώρια βιομηχανία μετάλλου

Η κρίση πλήττει σοβαρά την εγχώρια βιομηχανία μετάλλου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές αναταράξεις δέχεται ο κλάδος των βασικών μετάλλων στην Ελλάδα λόγω των δυσμενών διεθνών συνθηκών. Σύμφωνα με ειδική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας για τον κλάδο, επισημαίνεται ότι η διεθνής κρίση πλήττει σημαντικά τις ελληνικές βιομηχανίες μετάλλων, καθώς ο κλάδος είναι σε μεγάλο βαθμό εξωστρεφής. Αν και η μεταποίηση βασικών μετάλλων συνεισφέρει μόνο το 0,5% του ΑΕΠ το 2007, καλύπτει το 15% της αξίας των εξαγωγών σε αγαθά, καθώς περισσότερο από το 50% της συνολικής παραγωγής εξάγεται (κυρίως στη Βουλγαρία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ και την ΠΓΔΜ). Οι διεθνείς τιμές των μετάλλων στο διάστημα Μάρτιος 2008-Μάρτιος 2009, μειώθηκαν κατά 60% – με την ελληνική μεταλλουργία να έχει δυνατότητα μόνο μερικής αντιστάθμισης της επίδρασης στα περιθώρια κέρδους. Παράλληλα, οι κύριες πηγές ζήτησης -οι κατασκευές και η μεταποίηση- διανύουν περίοδο σημαντικών διορθώσεων. Σύμφωνα με τη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας οι τιμές του χάλυβα και του χαλκού βρίσκονται υψηλότερα από το σημείο ισορροπίας τους κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009. Η συγκέντρωση αποθεμάτων από την Κίνα και τα μέτρα στήριξης της κατασκευαστικής δραστηριότητας (κυρίως στην Κίνα) φαίνεται να είναι οι βασικοί παράγοντες που διατηρούν βραχυπρόθεσμα τις τιμές υψηλότερα από τα επίπεδα που δικαιολογούνται από την πραγματική παγκόσμια ζήτηση – με τον βαθμό απόκλισης ωστόσο να περιορίζεται σταδιακά, με αποτέλεσμα οι τιμές το 2010 να είναι κατά μέσο όρο 15%-20% χαμηλότερες σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009. Στη συνέχεια, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα οδηγήσει σταδιακά μέχρι το 2012 τις τιμές βασικών μετάλλων κοντά στα επίπεδα του 2006. Οι διεθνείς τιμές του αλουμινίου εκτιμάται ότι θα παραμείνουν κοντά στα επίπεδα του τρίτου τριμήνου 2009 μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2010 (καθώς οι τρέχουσες τιμές είναι κοντά στο επίπεδο ισορροπίας). Στη συνέχεια, εκτιμάται ήπια ανοδική πορεία των τιμών κατά 6%-7% ετησίως μέχρι το 2012, όπου θα επιστρέψουν κοντά στα επίπεδα του 2006.

Η παραγωγή του κλάδου βασικών μετάλλων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 8,8% το 2008 και 23,8% το πρώτο εξάμηνο του 2009 (σε σχέση με μία μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 10,3% κατά την περίοδο 2000-2007). Ο περιορισμός της παραγωγής των μετάλλων αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την πτωτική πορεία της κατασκευαστικής δραστηριότητας (η οποία απορροφά τα 2/3 της παραγωγής).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή