ΤΕΕ: Προβάλλει κίνδυνος απορρόφησης κονδυλίων από το ΕΣΠΑ

ΤΕΕ: Προβάλλει κίνδυνος απορρόφησης κονδυλίων από το ΕΣΠΑ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατακόρυφη μείωση των μελετών μετά τη θέσπιση του νέου νόμου το 2005 υποδεικνύει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Οπως επισήμανε κατά την έναρξη διήμερου συνεδρίου για τις μελέτες του Δημοσίου, η απουσία ώριμων μελετών θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ. Τη δυναμική του νέου νόμου για τις μελέτες υπερασπίστηκε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Ξανθόπουλος, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα από το βήμα του συνεδρίου την απόφασή του να αποσυρθεί από την πολιτική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το ΤΕΕ, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός προκήρυξης νέων μελετών παρουσιάζει συνεχή πτώση: από 880 το 1999 και 1.054 το 2003, σε 784 το 2006 και 758 το 2008. Από το έτος ψήφισης του νέου θεσμικού πλαισίου (ν. 3316/05) υπάρχει μια κατακόρυφη πτώση του αριθμού των μελετών που προκηρύχθηκαν, ανέφερε ο κ. Αργύρης Πλέσιας, εκ μέρους της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ. Απαριθμώντας τα σημαντικότερα προβλήματα του νέου πλαισίου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ.  Γιάννης Αλαβάνος υπέδειξε την έλλειψη προγραμματισμού (έχουμε μια πολιτεία που δεν αγαπά τον προγραμματισμό, άρα δεν αγαπά τις μελέτες, ανέφερε χαρακτηριστικά) και τον μεγάλο αριθμό απευθείας αναθέσεων από τους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο κ. Αλαβάνος στράφηκε και ενάντια στην ανάθεση μελετών σε πανεπιστημιακούς, ενώ υποστήριξε ότι οι ΣΔΙΤ παρακάμπτουν το πλαίσιο για τις μελέτες. «Το ΕΣΠΑ έχει κλείσει τρία χρόνια και ακόμα δεν έχουμε ώριμες μελέτες», σημείωσε.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο υποστήριξε ο υφυπουργός Δημοσίων έργων κ. Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος. «Παρά τις αδυναμίες που έχει ή τα προβλήματα που προκαλεί το κακό σύστημα διοίκησης, το πλαίσιο δίνει ελπίδα για το μέλλον. Με τον νέο νόμο εκπονήθηκαν 225 μελέτες για το ΥΠΕΧΩΔΕ ύψους 275 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι υπόλοιποι κρατικοί φορείς κάνουν κατάχρηση των διαφυγών από τον νόμο», σημείωσε, υποδεικνύοντας σαφώς την αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Ξανθόπουλος ευχαρίστησε για τη συνεργασία του το ΤΕΕ και τους συνεργάτες του στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ανακοινώνοντας, σε μια συγκινητική ομιλία, την απόφασή του να αποχωρήσει από την πολιτική. «Την τελευταία μου παρουσίαση από αυτή τη θέση την αφιερώνω στους νέους συναδέλφους», δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή