O ΔΗΚΤΗΣ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα χρειάζεται τον έλεγχο της Κομισιόν

Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί διεθνώς για την ελληνική οικονομία περιέγραψε γλαφυρά με δύο μόνον φράσεις η κ. Μιράντα Ξαφά, μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σε συνέντευξή της στο ΒussinesFile.

Οταν ρωτήθηκε σχετικά με το αν μπορεί η Ελλάδα να παρακάμψει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που έχει ξεκινήσει η Κομισιόν, απάντησε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να προσπαθήσει κάτι τέτοιο (η Ελλάδα), αλλά υποστήριξε ότι ακόμα και αν δεν υπήρχε μια τέτοια δέσμευση, «θα έπρεπε να εφευρεθεί!». Και αυτό γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος «να πεισθεί το ελληνικό πολιτικό σύστημα ότι πρέπει να ακολουθήσει μια συνετή δημοσιονομική πολιτική». Μια δήλωση που δίνει απάντηση και στο γιατί η Ελλάδα χάνει την εμπιστοσύνη των ξένων ολοένα και περισσότερο.

Ο Γενικός

Δείκτης Τιμών μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημειώνει άνοδο κατά 43,57% από τις αρχές του έτους, ενώ από τα χαμηλά της 9ης Μαρτίου 2009 (1.469,41 μονάδες) τα κέρδη φθάνουν το 74,56%, όταν ολόκληρο το 2008 ο γενικός δείκτης είχε υποχωρήσει 65,7%. Στην κεφαλαιοποίηση (συνολική χρηματιστηριακή αξία) του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχουν προστεθεί 25 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Στην πρώτη θέση, με βάση την κεφαλαιοποίηση, βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα. Η συνολική χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας ανέρχεται σε 13,7 δισ. ευρώ.

Χθες, ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε σε υψηλά Οκτωβρίου 2008, καταγράφοντας νέα υψηλά έτους.

Νέα κυβέρνηση και Βρυξέλλες

«Προσεύχομαι γι’ αυτόν που θα είναι υπουργός Οικονομίας στις 23 Οκτωβρίου, διότι θα πρέπει να πείσει τις Βρυξέλλες ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι διαρθρωτικά». Τάδε έφη χθες ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Προσέθεσε, μάλιστα, με νόημα ότι «η Κομισιόν κατατρύχεται από μετρολογία». Με άλλα λόγια, ο επόμενος υπουργός Οικονομίας θα κληθεί από την Κομισιόν να παρουσιάσει άμεσα μέτρα, αλλά θα πρέπει να την πείσει ότι χρειάζονται μεσομακροπρόθεσμες δράσεις για την εξάλειψη των δομικών αδυναμιών. Προς την κατεύθυνση αυτή, πάντως, μία από τις πιθανές λύσεις θα ήταν, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η κατάρτιση τριετών προϋπολογισμών.

Σε δεινή θέση τα μικρά ξενοδοχεία της Αθήνας

Ισχυρή πίεση δέχονται οι μικρομεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες της Αθήνας. Λόγω της κρίσης, τα υψηλών κατηγοριών ξενοδοχεία έχουν κατεβάσει τις τιμές στα γκρουπ σε πολύ χαμηλά επίπεδα, συμπαρασύροντας προς τα κάτω τις ήδη χαμηλές τιμές των μικρότερων κατηγοριών ξενοδοχείων. Και δεν φθάνει μόνο αυτό. Υπάρχουν καθυστερήσεις στις καταβολές των επιδοτήσεων για επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί, ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις όπου το ελληνικό Δημόσιο οφείλει χρήματα εδώ και δύο χρόνια προς ξενοδόχους από φιλοξενίες πυρόπληκτων οικογενειών σε μονάδες της πρωτεύουσας. Ιδιοκτήτες μικρομεσαίων ξενοδοχείων στην Αθήνα εξετάζουν, πλέον, σοβαρά το ενδεχόμενο να κλείσουν τις μονάδες τους τον φετινό χειμώνα.

Καταγγελία εργαζομένων στα Ναυπηγεία

«Ακομψη, αλαζονική και εκβιαστική» χαρακτήρισε το σωματείο εργαζομένων στα Ναυπηγεία, «Τρίαινα», την απόφαση των εταιρειών HDW και Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά να προχωρήσουν σε καταγγελία των συμβάσεων για την κατασκευή τεσσάρων υποβρυχίων τύπου U214 και την αναβάθμιση άλλων τριών, τύπου 209, με κίνδυνο να βρεθούν μετέωροι 1.500 εργαζόμενοι. Η γερμανική πλευρά, για την οποία η «Τρίαινα» αναφέρει ότι «διεκδικεί με αναξιοπρεπή τρόπο ολόκληρο το εξοπλιστικό πρόγραμμα», επικαλείται εκκρεμείς πληρωμές του Δημοσίου που υπερβαίνουν τα 520 εκατ. ευρώ. Επίσης, στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «επτά χρόνια απραξίας», ενώ κατηγορείται η HDW πως δεν μετέφερε τεχνογνωσία προκειμένου να μην γίνουν τα ελληνικά ναυπηγεία ανταγωνιστικότερα των ναυπηγείων του Κιέλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή