Μία εβδομάδα παράταση στην υποβολή προσφορών για τη Wind

Μία εβδομάδα παράταση στην υποβολή προσφορών για τη Wind

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατείνεται η αγωνία για το μέλλον της Wind Hellas.  Η σύμβουλος της εταιρείας για την αναδιάρθρωση του χρέους της, Morgan Stanley, έδωσε χθες παράταση μιας εβδομάδας στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να υποβάλουν προσφορές. Σύμφωνα με στελέχη της Wind Hellas, το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, γεγονός που οδήγησε στην αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος υποβολής προσφορών το οποίο θεωρητικά έληγε αύριο Παρασκευή. Ετσι, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν προσφορές μέχρι και τη μεθεπόμενη Παρασκευή 2 Οκτωβρίου. Η εταιρεία έχει δανεισμό ύψους 3,2 δισ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις που πλησιάζουν τα 4,0 δισ. ευρώ.

Η παράταση στην υποβολή προσφορών δεν είναι άσχετη με την κίνηση ομολογιούχων της Wind Hellas να συνασπισθούν απέναντι σε ενδιαφερόμενους για την αγορά των ομολογιών τους. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones, οι κάτοχοι των ομολόγων έχουν συνασπισθεί και δεν αποκλείεται να υποβάλουν οι ίδιοι προσφορά για την αναδιάρθρωση του χρέους της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Οι χαμηλού ρίσκου ομολογιούχοι (senior bondholders) εκπροσωπούνται από την επενδυτική τράπεζα Moelis & Co. και τη δικηγορική εταιρεία Bingham McCutchen, ενώ οι υψηλού ρίσκου κάτοχοι ομολογιών (subordinated bondholders) εκπροσωπούνται από την επενδυτική τράπεζα Aladdin Capital Management UK, την PriceWaterhouse και την δικηγορική εταιρεία Jones Day. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Aladdin εκπροσωπεί ομολογιούχους συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 1,125 δισ. ευρώ. Οι συνασπισμοί αυτοί στόχο έχουν την αύξηση του προσφερόμενου τιμήματος από επίδοξους αγοραστές, καθώς η αποτίμηση των ομολογιών έχει περιέλθει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα – έως και 10% της ονομαστικής τιμής τους, στις ομολογίες υψηλού ρίσκου. Χρηματοοικονομικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τις ομολογίες αυτές junk bonds.

H αγορά θεωρεί ότι η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας δεν θα αλλάξει χέρια, μετά την αναχρηματοδότηση του χρέους. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας κ. Ναγκίμπ Σαουίρις θα είναι εκείνος που θα επιχειρήσει να επαναγοράσει το χρέος της εταιρείας του, ποντάροντας σε μια διαπραγμάτευση που θα τον ευνοήσει. Στελέχη της εταιρείας αναφέρουν ότι το ίδιο έπραξε πριν από λίγες εβδομάδες αγοράζοντας χρέη της Wind Ιταλίας, επαναγοράζοντας μέρος του χρέους της επιχείρησης. Το αν θα συμμετάσχουν τρίτοι (π. χ. Apax, TPG) στην επαναγορά αυτή θα εξαρτηθεί από την αποτίμηση και τη διαθεσιμότητα ρευστού που θα έχει ο ίδιος. Μια χαμηλή τιμή θα του επιτρέψει να διατηρήσει το 100% της επένδυσής του, ενώ μια πιο υψηλή αποτίμηση θα τον αναγκάσει να δώσει μέρος της επένδυσης σε τρίτους.

Σύμφωνα με τους χρηματοοικονομικούς αναλυτές, το κρίσιμο πλέον είναι αν η ελληνική εταιρεία αποτιμάται πάνω από δύο δισ.  ευρώ ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση, είναι εξασφαλισμένοι οι κάτοχοι ομολογιών χαμηλού ρίσκου, ενώ οποιαδήποτε αποτίμηση πάνω από τα 2 δισ. ευρώ αφήνει περιθώριο για διεκδικήσεις και από τους ομολογιούχους με χρέη χαμηλών εξασφαλίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή