Ξεκινάει ιδιωτική πλατφόρμα χρηματιστηριακών συναλλαγών

Ξεκινάει ιδιωτική πλατφόρμα χρηματιστηριακών συναλλαγών

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 3,1% από 5% που αρχικά κατείχε, μείωσε το ποσοστό της στα Ελληνικά Χρηματιστήρια η Eurobank, καθώς αυτή την εβδομάδα πραγματοποίησε την πώληση 2% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΧΑΕ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (placement) σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια όπου δεν έγινε γνωστή η ταυτότητα των αγοραστών. Η παραπάνω εξέλιξη πιθανότατα να συνδέεται με την επόμενη κίνηση της Eurobank, η οποία μέσα στον Οκτώβριο σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία μία υπερσύγχρονη ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα παρέχει τη δυνατότητα στους πελάτες του ομίλου να διενεργούν συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που διαπραγματεύονται στις αγορές των ανεπτυγμένων αγορών (Ε.Ε. και ΗΠΑ), Ανατολικής Ευρώπης, Ασίας και Αυστραλίας με συνοδευόμενη δευτερογενή ανάλυση. Παράλληλα, η τράπεζα από τον περασμένο Ιούνιο έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία με 15 από τους μεγαλύτερους Διεθνείς Διαχειριστές με πάνω από 1.200 αμοιβαία κεφάλαια σε όλες τις αγορές του κόσμου. Ηδη έχουν υπογραφεί συμφωνίες συνεργασίας με 12 μεγάλα Funds του εξωτερικού: JP Morgan, Schroders, Pioneer, Pictet, ING, Blackrock, Pimco, Henderson, Morgan Stanley, Goldman Sachs, BNP Paribas, ΒοΝΥ Mellon και υπήρχαν διαπραγματεύσεις με 3 ακόμη μεγάλα διεθνή Funds: Franklin Templeton, Fidelity. Η πρόθεση της Eurobank να δημιουργήσει αυτή την πλατφόρμα με συγκριτικά πλεονεκτήματα για τους πελάτες της ανοίγει μία νέα εξέλιξη στις ιδιωτικές χρηματιστηριακές πλατφόρμες, καθώς αυτές που έχουν δημιουργηθεί (Turqoise, Chi-X) μέσα στην οικονομική κρίση έχουν δεχθεί ισχυρούς κλυδωνισμούς και αμφισβητείται σήμερα η οικονομική τους επιβίωση.

Οσον αφορά την ΕΧΑΕ, σημειώνεται ότι μετά την ιδιωτική τοποθέτηση (placement) της Εurobank, το ολλανδικό συνταξιοδοτικό fund δασκάλων με την επωνυμία RNZN Stichting Pensioenfonds ABP είναι σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχος στην ΕΧΑΕ σε ποσοστό 9%. Η EFG Eurobank Ergasias παραμένει μέτοχος στην ΕΧΑΕ με ποσοστό 3,1%. Τη θεωρεί στρατηγική συμμετοχή την οποία δεν προτίθεται να μειώσει στο άμεσο μέλλον. Συνολικά οι ελληνικές τράπεζες ελέγχουν το 17,9% της ΕΧΑΕ, ενώ οι ξένοι επενδυτές ελέγχουν το 50%. Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της ΕΧΑΕ μετά από φόρους στο α΄ εξάμηνο 2009 ανήλθαν σε 16,9 εκατ. ευρώ έναντι 35,7 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2008, μειωμένα κατά 53%. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου μειώθηκε κατά 49% και διαμορφώθηκε στα 32 εκατ. ευρώ έναντι 63,2 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2008.

Νέο καθεστώς εποπτείας

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα νέο καθεστώς ευρωπαϊκής εποπτείας των χρηματαγορών. Σε επίπεδο μακροπροληπτικής εποπτείας θα ιδρυθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ). Το ΕΣΣΚ θα έχει την εξουσία να εκδίδει συστάσεις και προειδοποιήσεις στις επί μέρους αρχές. Στο ΕΣΣΚ θα συμμετέχουν οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), των 27 εθνικών κεντρικών τραπεζών, των ευρωπαϊκών και των εθνικών εποπτικών αρχών. Το δεύτερο εποπτικό όργανο αφοσιωμένο στη μικροπροληπτική εποπτεία θα είναι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (ΕΣΧΕ). Σε αυτό θα περιέχονται οι τρεις αρχές: Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΑΑΕΣ) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ).

Παράλληλα, η Κομισιόν υιοθέτησε την αναθεώρηση της κοινοτικής οδηγίας περί ενημερωτικού δελτίου στα χρηματιστήρια, με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση της προστασίας των επενδυτών.

Η οδηγία καθορίζει τους κανόνες που διέπουν το ενημερωτικό δελτίο το οποίο πρέπει να διατίθεται στο κοινό όταν πραγματοποιείται στην Ε.Ε. διάθεση τίτλων ή εισαγωγή προς διαπραγμάτευση κινητών αξιών σε οργανωμένη αγορά. Από τα σημαντικά επιτεύγματα είναι η καθιέρωση ενός «μηχανισμού διαβατηρίου», ο οποίος επιτρέπει σε ένα ενημερωτικό δελτίο που έχει εγκριθεί από την αρμόδια αρχή σε ένα κράτος-μέλος, να ισχύει για τη διάθεση τίτλων στο κοινό και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση κινητών αξιών σε οργανωμένη αγορά σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Νέα συνεργασία της ΕΧΑΕ

Η EXAE (Ελληνικά Χρηματιστήρια Α. Ε.) το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να γνωστοποιήσει τη νέα συνεργασία της με το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, που θα αφορά ένα καινούργιο χρηματιστηριακό δείκτη, ενώ προχωράει η αναβάθμιση των υπηρεσιών και με την κοινή πλατφόρμα του χρηματιστηρίου της Λευκωσίας στην Κύπρο. Τις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο κανονιστικό πλαίσιο του τρόπου εκκαθάρισης των συναλλαγών και να ξεκινήσει η εφαρμογή του τον Νοέμβριο. Η ΕΧΑΕ μέσα στον Σεπτέμβριο επέστρεψε ποσό 0,15 ευρώ ανά μετοχή προς τους μετόχους, υλοποιώντας σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης της 26ης Μαΐου 2009. Είναι η πέμπτη φορά από το 2004 και μετά που η εταιρεία επιστρέφει χρήματα στους μετόχους της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή