Το Χ.Α. λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές

Το Χ.Α. λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πέντε προεκλογικές χρηματιστηριακές συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι την 4η Οκτωβρίου θα αποτυπώσουν τη στάση που θα τηρήσουν οι ξένοι και οι εγχώριοι επενδυτές την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών. Το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) από τις 3 Σεπτεμβρίου 2009, όταν ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τις πρόωρες εκλογές, μέχρι και την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου έχει καταγράψει κέρδη 8,07% με κύριο χαρακτηριστικό την ενίσχυση των τοποθετήσεων από ξένα funds σε τράπεζες, βιομηχανικά blue chips και τίτλους εταιρειών που ελέγχονται από το Δημόσιο, όπως η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ. Το καλό κλίμα στο Χ.Α. αποδίδεται, αφενός, στην εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό και, αφετέρου, στην πεποίθηση της χρηματιστηριακής κοινότητας πως η κυβέρνηση που θα προκύψει, θα πρέπει να ακολουθήσει πιστά τις εντολές της Κομισιόν, για δραστική μείωση του ελλείμματος και επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων που έμειναν ημιτελείς. Μοναδικό αστάθμητο παράγοντα αποτελεί το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 46,17% από τις αρχές του έτους και από τα χαμηλά του 2009 που ήταν στις 9 Μαρτίου (1.469,41 μονάδες) ενισχύεται 77,72%. Αυτό, σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης, μεταφράζεται σε ενίσχυση της χρηματιστηριακής αξίας κατά 26,207 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους και 39,855 δισ. ευρώ από την 9η Μαρτίου 2009. Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε σε νέα υψηλά έτους στις 2.611,52 μονάδες, επίπεδα που συνάντησε η αγορά για τελευταία φορά στη συνεδρίαση της 7ης Οκτωβρίου 2008. Η Αθήνα, ακολουθώντας την άνοδο των διεθνών αγορών, έχει επουλώσει σε μεγάλο ποσοστό τις πληγές της αντίστοιχης περσινής περιόδου, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η θεαματική έξοδος των hedge funds από το Χ.Α. λόγω της διεθνούς κρίσης, γεγονός που στοίχισε το 2008 συνολικά 131 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση και πτώση 66% του Γενικού Δείκτη σε ετήσια βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή