Η εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς θα κοστίσει πάνω από 1 δισ.

Η εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς θα κοστίσει πάνω από 1 δισ.

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκεται η ασφαλιστική αγορά μετά το κανόνι του ομίλου «Ασπίς Πρόνοια», που ενισχύει την αμφισβήτηση απέναντι στο ασφαλιστικό προϊόν. Ο χειρισμός της κατάστασης από την πλευρά του επόπτη διαχειριστή, που αναλαμβάνει καθήκοντα από την προσεχή εβδομάδα, αποτελεί κρίσιμο θέμα για τη σταδιακή αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κλάδου, που δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα στην ιστορία του. Οι αλλεπάλληλες μέχρι σήμερα ανακλήσεις αδειών εταιρειών που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο του αυτοκινήτου δεν φαινόταν να προεξοφλούν το κλείσιμο ενός ομίλου με ισχυρή παρουσία στον κλάδο ζωής, αλλά πίσω απο τον γενικευμένο εφησυχασμό η αλήθεια ήταν πολύ διαφορετική. Το κανόνι της Ασπίδος κάθε άλλο παρά κεραυνός εν αιθρία ήταν, αφού ο όμιλος είχε απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν τις εποπτικές αρχές και από το 2005 βρέθηκε στο μικροσκόπιο μια σειρά παραβάσεων της νομοθεσίας, όπως η υπερτιμολόγηση ακινήτων και η πώληση παράνομων συμβολαίων, η υπερτίμηση της αξίας των μετοχών που διατηρούσε στο χαρτοφυλάκιό του και εν τέλει η υποτίμηση των αποθεμάτων του.

Η χαριστική βολή δόθηκε όμως το 2008 με την ουσιαστική ενεργοποίηση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, που έθεσε επί τον τύπον των ήλων τις ενδοομιλικές σχέσεις όλων των εταιρειών. Η πρώτη κίνηση ήταν η υποχρέωση που επέβαλε στον ιδιοκτήτη του πολυσχιδούς ομίλου, κ. Παύλο Ψωμιάδη, να μειώσει τις συμμετοχές που διατηρούσε η μία εταιρεία στην άλλη και οι οποίες εγγράφονταν στα βιβλία με εξωπραγματικές αποτιμήσεις. Η θυγατρική του ομίλου Commercial Value βρέθηκε στο στόχαστρο της πρώτης φάσης του ελέγχου, μέσα από το αίτημα εξαγοράς της Proton Ασφαλιστική. Ο χρηματοοικονομικός έλεγχος που έγινε στην εταιρεία ανέδειξε έλλειμμα 93 εκατ. ευρώ και η διοίκηση υποχρεώθηκε σε ισόποση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Το στενό μαρκάρισμα της Ασπίδος είχε ξεκινήσει και η υπόθεση ίσως θα είχε έρθει στην επιφάνεια νωρίτερα εάν δεν μεσολαβούσε η χρηματοοικονομική κρίση, που συμπαρέσυρε σε σωρευτικές ζημιές όλο τον κλάδο. Ακολούθησε περίοδος διαπραγματεύσεων και η θεσμοθέτηση ελαστικών διατάξεων για την αποτίμηση των ομολόγων, των μετοχών και των ακινήτων. Η διοίκηση της Ασπίδος εκμεταλλεύθηκε το μεσοδιάστημα για να κερδίσει χρόνο, αλλά κάπου στο καλοκαίρι τα περιθώρια και η υπομονή της ΕΠΕΙΑ είχαν πια εξαντληθεί οριστικά. Το συνολικό έλλειμμα υπολογίστηκε στα 500 εκατ. ευρώ, το οποίο μέσα από τις ευνοϊκές διατάξεις και τη μετάθεση της υποχρέωσης μείωσης των ενδοομιλικών σχέσεων, περιορίστηκε στα 200 εκατ. ευρώ. Η 15η Σεπτεμβρίου ήταν η καταληκτική ημερομηνία ανοχής της Εποπτείας, η οποία εξέπνευσε άπραγη.

Η πρακτική υποτίμησης των αποθεμάτων ακολουθήθηκε και από άλλες εταιρείες του κλάδου, σε πολύ μικρότερη φυσικά κλίμακα. Ο αριθμός των ανακλήσεων αδειών, που φθάνει τις 56 από το 1981 μέχρι σήμερα, κάθε άλλο παρά δικαιώνει τις εποπτικές αρχές, ο ρόλος των οποίων είναι να προλαμβάνουν τέτοια φαινόμενα και να αποτρέπουν τη δημιουργία τους. Το κόστος της εξυγίανσης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, αφού το Επικουρικό Κεφάλαιο έχει ήδη καταβάλει σε αποζημιώσεις ασφαλισμένων περί τα 375 εκατ. ευρώ, ενώ στα 300 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι εκκρεμείς υποθέσεις που μένει ακόμα να αποζημιωθούν. Από το ποσό των 375 εκατ. ευρώ που έχει καταβληθεί, τα 178,4 εκατ. ευρώ είναι οι ζημιές που άφησαν πίσω τους οι εταιρείες Astra, Αργοναυτική, Γαλαξίας, Εγνατία, Le Monde, Οικονομική και EOS, η άδεια των οποίων ανακλήθηκε κατά κύριο λόγο τη διετία 2006 – 07. Η επιβάρυνση που θα προκύψει από το κλείσιμο των εταιρειών που ανήκαν στον όμιλο της Ασπίδος (Ασπίς ΑΕΓΑ, Ασπίς ΑΕΑΖ, Γενική Ενωση και Γενική Πίστη) και της εταιρείας Σκούρτης υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ, αφού ήδη το στοκ των εκκρεμών υποθέσεων που αφήνουν πίσω τους οι πέντε εταιρείες υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τις 120.000. Το κόστος τους υπολογίζεται τουλάχιστον στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 200 θα προκύψουν από τις υποθέσεις αποζημιώσεων κατά τη διάρκεια των 30 ημερών από την ανάκληση, που ισχύει η κάλυψη από το Επικουρικό Κεφάλαιο.

Η προσπάθεια εξυγίανσης της ασφαλιστικής αγοράς δεν έχει τελειώσει. Το επόμενο ραντεβού της εποπτικής αρχής με τις εταιρείες έχει ήδη κλειστεί και έχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Η ισχύς των ευνοϊκών διατάξεων του άρθρου 6 εκπνέει στο τέλος του χρόνου και όσες εταιρείες εντάχθηκαν και έκαναν τους λογαριασμούς τους, με βάση τις ελαστικές ρυθμίσεις, θα πρέπει να ξαναπιάσουν μολύβι και χαρτί. Την ίδια στιγμή αυξημένες θα είναι οι υποχρεώσεις για τον σχηματισμό των αποθεμάτων του 2009, μέσα από την ενεργοποίηση της διάταξης για κάλυψη του 70% του ελλείμματος των τεχνικών αποθεμάτων, από 40% που ήταν η υποχρέωση για το 2008. Ο κλοιός γύρω από τις εταιρείες που συστηματικά και επί χρόνια υποτιμούσαν τα αποθέματά τους σφίγγει και τα περθώρια στενεύουν.

Πόσες εταιρείες θα είναι αυτές που θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου δεν μπορεί να προσδιοριστεί, αφού είναι συνάρτηση θεμάτων, όπως η πορεία των επενδύσεων, η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσουν οι εταιρείες στην προσπάθειά τους να συγκεντρώσουν τα αναγκαία χρήματα και φυσικά οι προθέσεις των μετόχων τους να βάλουν γερά το χέρι στην τσέπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή