Πόλεμος τιμών από τη Vodafone για να αποκτήσει το μεγαλύτερο μερίδιο στην κινητή

Πόλεμος τιμών από τη Vodafone για να αποκτήσει το μεγαλύτερο μερίδιο στην κινητή

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες πιέσεις δέχεται η αγορά κινητής τηλεφωνίας, μετά την πρόσφατη επίθεση της Vodafone στην αγορά συμβολαίων κινητής. Η εταιρεία ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη συμβόλαια οριζόντιας χρέωσης που συμπεριλαμβάνουν απεριόριστες κλήσεις προς συγκεκριμένους τηλεφωνικούς προορισμούς.

Ειδικότερα με μια κλιμάκωση χρεώσεων που ξεκινούν από 20 και φτάνουν στα 195 ευρώ (16,5 έως 175 ευρώ χωρίς επιδότηση συσκευής) οι χρήστες έχουν απεριόριστες κλήσεις προς κινητά Vodafone (on net), προς όλα τα κινητά, προς σταθερά, πλοήγηση στο Internet ή οποιονδήποτε συνδυασμό όλων των παραπάνω.

Η διοίκηση της εταιρείας δεν έκρυψε τις προθέσεις της σχετικά με τις νέες της προσφορές. «Στόχος μας είναι η Νο 1 θέση στην κινητή τηλεφωνία», είπε ο πρόεδρός της κ. Ν. Σοφοκλέους, προσθέτοντας ότι πρώτιστο μέλημα είναι το μερίδιο αγοράς και δευτερευόντως τα έσοδα και τα κέρδη. «Ας πάρουμε εμείς το 100% των νέων συνδρομητών και δεν μας ενδιαφέρουν τα έσοδα», είπε χαρακτηριστικά σε μια αποστροφή του λόγου.

Καθοδικά ο κλάδος

Η επίθεση της Vodafone ξάφνιασε τους ανταγωνιστές της, παρά το γεγονός ότι αντίστοιχα πακέτα έχει φέρει η εταιρεία σε Γερμανία και Ισπανία.

Τόσο η Cosmote όσο και η Wind Hellas άρχισαν από προχθές να μελετούν τις προτάσεις του άλλοτε «ηγέτη της κινητής τηλεφωνίας» στην Ελλάδα, προκειμένου να απαντήσουν αναλόγως. Στελέχη της Wind Hellas ανέφεραν ότι η απάντηση της εταιρείας δεν θα αργήσει, ενώ στελέχη της Cosmote ανέφεραν ότι η κίνηση θα μελετηθεί διεξοδικά και μετά θα δοθεί η απάντηση.

Οι νέες προτάσεις της Vodafone εκτιμάται ότι πιέζουν περαιτέρω τα έσοδα του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας προς τα κάτω, παρ’ όλη την πίεση που έχει δεχθεί μέχρι σήμερα. Ο κλάδος εκτιμάται ότι φέτος θα υποχωρήσει 10% έως 15%. Αυτό σημαίνει ότι από 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2008, η αγορά θα υποχωρήσει στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, ενώ μείωση αναμένεται και το 2010.

Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν συμβάλει καθοριστικά η μείωση των τελών τερματισμού στα δίκτυα κινητής που εφάρμοσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (1/1/2009), ο πόλεμος τιμών στην καρτοκινητή τηλεφωνία στις αρχές του έτους και, τέλος, η οικονομική κρίση. «Δεν έχουμε ακόμη σταθμίσει τις επιπτώσεις της αύξησης της φορολογίας στα κινητά, δεδομένης της μικρής περιόδου εφαρμογής της», σημείωνε στέλεχος της αγοράς. Ο ίδιος εκτιμούσε ωστόσο ότι οι επιπτώσεις της φορολογίας θα είναι αρνητικές και ότι το 2010 θα είναι μια ακόμη πιο δύσκολη χρονιά για την αγορά, δεδομένης και της νέας μείωσης των τελών τερματισμού από 1/1/2010.

Πίεση στη Wind

Τη μεγαλύτερη πίεση από τις ανακοινώσεις της Vodafone αναμένεται να δεχτεί η Wind, η οποία ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της μη εξυπηρέτησης του χρέους της.

Η εταιρεία είναι ο αδύναμος κρίκος σε μια τέτοια κίνηση, καθώς οι ήδη αδυνατισμένες χρηματορροές της την καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτη σε μια επιθετική πολιτική.

Στελέχη της ωστόσο υπόσχονται ότι θα φέρουν πακέτα που θα απαντήσουν στις προσφορές των ανταγωνιστών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή