Σε αναμονή η Ε.Ε. για το δικαίωμα βέτο του Δημοσίου στον ΟΤΕ

Σε αναμονή η Ε.Ε. για το δικαίωμα βέτο του Δημοσίου στον ΟΤΕ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιμένει η Ευρωπαϊκή Ενωση στις αιτιάσεις της για καταχρηστικά δικαιώματα βέτο του ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ. Διατηρεί, ωστόσο, στάση αναμονής προκειμένου να εξετάσει την ελληνική επιχειρηματολογία.

Σύμφωνα με απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος Κοινοτικός Επίτροπος κ. Τσ. Μακρίβι στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ κ. Ν. Χουντή, τα δικαιώματα που παρέχει ο νόμος 3676/2008 («Κύρωση της σύμβασης πώλησης μετοχών και της συμφωνίας μετόχων μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom AG») στο ελληνικό Δημόσιο είναι ταυτόσημα με τα δικαιώματα που του παρέχει ο ν. 3631/2008 – γνωστός και ως τροπολογία Αλογοσκούφη για τον ΟΤΕ. «Τα δικαιώματα αρνησικυρίας του ελληνικού Δημοσίου στον OTE (Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος), όπως προβλέπονται στον νόμο 3676/2008, δηλαδή η διάλυση, η θέση σε εκκαθάριση και η συγχώνευση του ΟΤΕ, καθώς και οποιαδήποτε μεταφορά, μεταβολή ή εκχώρηση στρατηγικής σημασίας στοιχείων του ενεργητικού της εταιρείας, είναι ουσιωδώς τα ίδια με τα απαριθμούμενα στο άρθρο 11 παράγραφος 3 του ν. 3631/2008 για τις επενδύσεις σε ανώνυμες εταιρείες εθνικής στρατηγικής σημασίας», αναφέρει ο κ. Μακρίβι στη σχετική απάντηση. Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο ν. 3631/2008 αποτελεί ήδη αντικείμενο διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Ελλάδας, στην οποία η Κομισιόν έχει απευθύνει αιτιολογημένη γνώμη. Οι κοινοτικές υπηρεσίες αυτή τη στιγμή εξετάζουν το περιεχόμενο της απάντησης που έχει δώσει στην Αιτιολογημένη Γνώμη της επιτροπής η ελληνική πλευρά.

Στο μεταξύ, κατά την περαιτέρω εξέταση του νόμου 3676/2008, η Κομισιόν ζήτησε συμπληρωματικές πληροφορίες για τα δικαιώματα αρνησικυρίας όσον αφορά τη νομική φύση τους και τον συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο ασκούνται αυτά. «Η Επιτροπή», καταλήγει ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς στην απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, «έλαβε τη νέα απάντηση των ελληνικών αρχών και επί του παρόντος την εξετάζει. Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω, η επιτροπή θεωρεί ότι, πριν προβεί σε οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες, είναι αναγκαίο να εξετάσει την απάντηση των ελληνικών αρχών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή