To υπ. Μεταφορών γνώριζε τη συμφωνία με την Τουρκία

To υπ. Μεταφορών γνώριζε τη συμφωνία με την Τουρκία

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση στο θέμα της σύγκρουσης του επιχειρηματία κ. Α. Βγενόπουλου με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντ. Μπακογιάννη πραγματοποίησε χθες ο πρώην διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) κ. Κ. Κωνσταντινίδης. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η διαδικασία αύξησης της συχνότητας επιβατικών πτήσεων μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας ήταν σύννομη και ότι το αποτέλεσμά της συνιστά εθνική επιτυχία. Υπενθυμίζεται ότι στις 12/6/2009 οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο (MoU) βάσει του οποίου, η κάθε πλευρά δύναται να πραγματοποιεί κάθε εβδομάδα 31 πτήσεις από 16 που ήταν πριν. Με τον τρόπο αυτό η Aegean απέκτησε το δικαίωμα πτήσεων στην Κωνσταντινούπολη (7 φορές την εβδομάδα).

Ο πρώην διοικητής της ΥΠΑ καταφέρεται κατά του κ. Βγενόπουλου, αναφέροντας ότι προξενεί κατάπληξη και προβληματισμό, ότι ορισμένοι, είτε από άγνοια, είτε δυσαρεστούμενοι, αντί «να συγχαίρουν τις ελληνικές αρχές, δημιουργούν την εντύπωση δήθεν σκανδάλου».

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών, ήταν ενήμερη από 4/6/2009 για τη διαδικασία αύξησης των συχνοτήτων πτήσεων. «Το ΥΜΕ (και ο γ.γ. αυτού) εκρατείτο συνεχώς ενήμερο και ήδη 7 ημέρες πριν από την υπογραφή του Μνημονίου ενημερώθηκε την 4-6-2009 με εξαιρετικώς επείγον εμπιστευτικό έγγραφο του ΥΠΕΞ…», αναφέρει χαρακτηριστικά. Εφόσον αυτό το έγγραφο υπάρχει, τότε υπάρχει ανακολουθία στον ισχυρισμό του κ. Βγενόπουλου, ο οποίος στις 17/9/2009 είχε υποστηρίξει ότι όταν στο τέλος Ιουνίου 2009 ενημέρωσε για το θέμα αυτό την ηγεσία του ΥΜΕ, η τελευταία του δήλωσε ότι δεν είχε ιδέα.

Επιπλέον, ο πρώην διοικητής της ΥΠΑ παραδέχεται ότι το Μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας (12/6/2009) χρειάζεται κύρωση από τη Βουλή, αλλά λόγω του ότι η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. «Βάσει της πολυετούς πρακτικής της ΥΠΑ, που έχει ακολουθηθεί για πολλά διακρατικά μνημόνια με τρίτες χώρες, χωρίς να έχει ποτέ τεθεί θέμα, τα τελευταία τίθενται σε ισχύ από την υπογραφή τους…». Τέλος ο κ. Κωνσταντινίδης χαρακτηρίζει ως ψευδή την αιτίαση ότι η ελληνική πλευρά αξίωνε «επειγόντως» την υπογραφή του μνημονίου και ότι ο χαρακτηρισμός «επειγόντως» στο μνημόνιο αφορούσε την άμεση συμμόρφωση της Τουρκίας στην υφιστάμενη κοινοτική νομοθεσία, ως προς το ζήτημα των Πρότυπων Κοινοτικών Ρητρών. «Θεωρώ ότι ενέργησα νόμιμα, αποτελεσματικά και επωφελώς για τη χώρα μου», καταλήγει ο πρώην διοικητής της ΥΠΑ, ενώ επιφυλάσσεται για κάθε δικαίωμά του σχετικά με δηλώσεις και πράξεις εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Από την άλλη πλευρά, κύκλοι της Aegean εμφανίσθηκαν ικανοποιημένοι από τις δηλώσεις του κ. Κωνσταντινίδη. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι οι δηλώσεις του βρίσκονται σε αντιστοιχία με όσα έχει υποστηρίξει η διοίκηση της εταιρείας μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχός της, η υπόθεση της γραμμής Αθήνα-Κωνσταντινούπολη, συνιστά έναν καθαρό «γκεμπελικό αντιπερισπασμό» στη διακριτική μεταχείριση που υφίσταται η Olympic Air, με την εκχώρηση μονοπωλιακών δικαιωμάτων των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Τέλος σημείωσε ότι η εταιρεία του θα κινηθεί αναλόγως με βάση την επίσημη ενημέρωση που θα υπάρξει σχετικά με την εκχώρηση των πρώην μονοπωλιακών δικαιωμάτων της κρατικής Ολυμπιακής στη νέα εταιρεία.

Διακόπτει από σήμερα τις πτήσεις η Ο.Α.

Διακόπτει από σήμερα το βράδυ όλες τις πτήσεις της, εκτός εκείνων που αφορούν τις 24 άγονες γραμμές και τις 11 που βασίζονται σε διακρατικές συμφωνίες, η εταιρεία Ολυμπιακές Αερογραμμές. Η τελευταία διατηρεί το δικαίωμα πτήσεων στους 35 τελευταίους προορισμούς, οι οποίοι ωστόσο ήδη έχουν εκχωρηθεί με τον ένα (wet lease) ή τον άλλο τρόπο (ανάθεση) στην Olympic Air. Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές ενημέρωσαν ότι οι επιβάτες όλων των άλλων πτήσεων -πλην δηλαδή των πτήσεων άγονων γραμμών και των διακρατικών συμφωνιών- με εισιτήριά της, έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση, από άλλες αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου της Olympic Air. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας με τα κατά τόπους γραφεία των Ολυμπιακών Αερογραμμών ή την Υπηρεσία Τηλεφωνικών Κρατήσεων (τηλ. 210-96.66.666).

Επίσης, σε λειτουργία έχει τεθεί και το νέο κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης της Olympic Air, το οποίο είναι προσβάσιμο στους αριθμούς 210-35.50.500 και 801 801 0101 (με αστική χρέωση απ’ όλη την Ελλάδα). Η εταιρεία έχει γνωστοποιήσει ότι θα πραγματοποιήσει την «παρθενική» της πτήση μεθαύριο Πέμπτη, 7.45 το πρωί, προς Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή