Ασφαλιστικές: Είναι άδικα τα πρόστιμα

Ασφαλιστικές: Είναι άδικα τα πρόστιμα

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόλυτα εσφαλμένη και αβάσιμη, χαρακτηρίζουν οι τρεις εταιρείες Εθνική Ασφαλιστική, Interamerican και Αγροτική Ασφαλιστική, την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με βάση την οποία τους επιβλήθηκαν πρόστιμα 32,5 εκατ. ευρώ. Σε σχετική ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι θα προσφύγουν άμεσα στα Διοικητικά Δικαστήρια, προκειμένου να προσβάλλουν την απόφαση, η οποία στερείται -όπως υποστηρίζουν- νομικού ερείσματος. Οπως εξηγούν στη σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία Audatex ιδρύθηκε από τις τρεις εταιρείες το 1999 με σκοπό να εισάγει στην Ελλάδα ένα διεθνώς αναγνωρισμένο και χρησιμοποιούμενο σε 50 χώρες σύστημα ηλεκτρονικής πραγματογνωμοσύνης για τις ζημίες αυτοκινήτων. Οι πραγματογνωμοσύνες αυτές επέφεραν ένα νοικοκύρεμα και μια αντικειμενικοποίηση του υπολογισμού ζημίας σε χώρο που δεν επικρατούσε τάξη, δεν ανηρτάτο η τιμή εργατοώρας από τα συνεργεία, όπως απαιτεί η σχετική αγορανομική διάταξη και οι ζημιές υπολογίζονταν με αυθαίρετο τρόπο. Η σύσταση της Audatex, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία των τριών εταιρειών, ερμηνεύθηκε εντελώς αναιτιολόγητα από την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σαν προσπάθεια συντονισμού της εμπορικής πολιτικής τους, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το κεντρικό θέμα στο οποίο βασίστηκε η απόφαση της Επιτροπής είναι ότι οι παραπάνω τρεις ασφαλιστικές εταιρείες επέβαλαν στα συνεργεία ενιαία τιμή εργατοώρας. Η πραγματικότητα είναι ότι η τιμή εργατοώρας καθορίζεται έπειτα από διαπραγματεύσεις και δεν είναι ενιαία στην αγορά. Εξάλλου, ο ζημιωθείς έχει δικαίωμα επιλογής συνεργείου, το δε ποσό της πραγματογνωμοσύνης δεν είναι δεσμευτικό για τον διακανονιστή της εταιρείας. που είναι και ο μόνος αρμόδιος για το τελικό ποσό της αποζημίωσης.

Ετσι, καταλήγει η ανακοίνωση ότι μια προσπάθεια εξορθολογισμού της αγοράς και προστασίας του καταναλωτή διαστρεβλώθηκε, ενώ τα επιβληθέντα πρόστιμα που υπολογίστηκαν στον τζίρο του κλάδου αυτοκινήτου κάθε εταιρείας, από το 2002 έως το 2008, είναι πρωτοφανούς ύψους και υπερβαίνουν κάθε έννοια λογικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή