Μπαράζ αναβαθμίσεων των εγχώριων τραπεζών από τους ξένους οίκους

Μπαράζ αναβαθμίσεων των εγχώριων τραπεζών από τους ξένους οίκους

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται το μπαράζ των αναβαθμίσεων των ελληνικών τραπεζών από ξένους οίκους. Χθες τη σκυτάλη έλαβε η Cheuvreux, η οποία προχώρησε στην αύξηση των τιμών-στόχων για τις μετοχές ελληνικών αλλά και κυπριακών τραπεζών. Στην έκθεση της Cheuvreux επισημαίνεται ότι ήδη ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών είναι συμβατός με τις νέες αυστηρότερες εποπτικές απαιτήσεις, ενώ παράλληλα ο διεθνής οίκος αναθεωρεί σε υψηλότερα επίπεδα τις εκτιμήσεις του για την κερδοφορία του κλάδου. Η Cheuvreux αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών λόγω της διαφαινόμενης βελτίωσης του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου, τις προσδοκίες για την αύξηση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης (περίπου 4% το 2010 και 6% το 2011), ενώ αναμένει βελτιωμένα έσοδα και από τις μη βασικές τραπεζικές δραστηριότητες. Από τις εγχώριες τράπεζες η Cheuvreux ξεχωρίζει τη μετοχή της Εθνικής και της Πειραιώς, τις οποίες περιλαμβάνει στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές στην Ελλάδα. Αντίθετα επιφυλάξεις διατυπώνει για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Εκτιμά πως οι επενδυτές με «αμυντικό» προσανατολισμό θα πρέπει να επικεντρωθούν στην Εθνική Τράπεζα (ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη) και την Alpha Bank (συντηρητικό χαρτοφυλάκιο, χαμηλή έκθεση στις αναδυόμενες αγορές), ενώ οι περισσότερο «επιθετικοί» επενδυτές μπορούν να επιλέξουν την Eurobank (διαθέτει τον ελκυστικότερο δείκτη Ρ/Ε) και την Τράπεζα Πειραιώς (χαμηλότερο δείκτη Ρ/ΒV).

Αναλυτικά, η Cheuvreux αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 30 ευρώ, για την Eurobank EFG στα 14 ευρώ, για την Alpha Bank στα 15 ευρώ, ενώ στα 15 ευρώ τέθηκε η νέα τιμή-στόχος και για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Αρνητική είναι η θέση της Cheuvreux για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θέτοντας τιμή-στόχο τα 5 ευρώ, αλλά και την Αγροτική Τράπεζα για την οποία έχει θέσει τιμή-στόχο τα 1,7 ευρώ.

– Σε ό,τι αφορά τις κυπριακές τράπεζες, ξεχωρίζει ως κορυφαία επιλογή τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου για την οποία έθεσε νέα τιμή-στόχο τα 7 ευρώ.

– Σε ό,τι αφορά τη Marfin Popular Bank σημειώνει ότι η μετοχή διαπραγματεύεται με ελκυστικούς πολλαπλασιαστές κερδών (P/E) και έχει θέσει τιμή-στόχο τα 4 ευρώ.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης των τραπεζών αποκόμισε κέρδη κατά 1,98% έναντι κερδών 0,59% του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στα 24,5 ευρώ αποκομίζοντας κέρδη 3,73%, η μετοχή της Eurobank EFG ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,52% κλείνοντας στα 10,66 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank ενισχύθηκε 0,63% κλείνοντας στα 12,78 ευρώ, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύθηκε 3,5% κλείνοντας στα 12,42 ευρώ.

Την Εθνική αναβάθμισε η JP Μorgan

Υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έθεσε και η JP Morgan. Σε νέα έκθεσή της για τη μετοχή της τράπεζας ο διεθνής οίκος έθεσε νέα τιμή-στόχο τα 36 ευρώ από 22 ευρώ που ήταν η προηγούμενη. Στην έκθεση της JP Morgan σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα παραμένει μία από τις πιο κερδοφόρες τράπεζες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με απόδοση ιδίων κεφαλαίων 24% – 25% την περίοδο 2007-2008. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αυτό που κάνει τη διαφορά στον όμιλο της ΕΤΕ είναι η ισχυρή θέση της στην αγορά της Τουρκίας αλλά και της ΝΑ Ευρώπης, περιοχές οι οποίες συνεισφέρουν το 50% των συνολικών κερδών της. Η JP Morgan αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία της τράπεζας, αναμένοντας ότι θα εμφανίσει κέρδη ανά μετοχή ύψους 3 ευρώ το 2010 και 4,1 ευρώ το 2011. Σημειώνεται ακόμα ότι μετά την αύξηση κεφαλαίου, διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή θέση, με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier I) 11,1%.

H JP Morgan εκτιμά ότι η τράπεζα μπορεί με άνεση να προχωρήσει στην αποπληρωμή του Δημοσίου (350 εκατ. ευρώ), κίνηση που θα της επιτρέψει να προχωρήσει και πάλι στη διανομή μερισμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή