Οι τεχνικές εταιρείες καταγγέλλουν προεκλογικές αναθέσεις έργων

Οι τεχνικές εταιρείες καταγγέλλουν προεκλογικές αναθέσεις έργων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για προεκλογικές αναθέσεις έργων κατηγορεί την «Εγνατία Οδό Α.Ε.» ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ). Σύμφωνα με την καταγγελία, η εταιρεία προχώρησε σε τουλάχιστον 21 απευθείας αναθέσεις συμπληρωματικών έργων μέσα στον Σεπτέμβριο, συνολικού ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ. Από την πλευρά του, το υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων απορρίπτει τις κατηγορίες, σημειώνοντας πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε προβλέπεται από την Ε.Ε., ενώ έγιναν όλοι οι έλεγχοι νομιμότητας.

Σύμφωνα με τη χθεσινή καταγγελία του ΣΑΤΕ, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του συνδέσμου κ. Γιώργος Βλάχος, το τελευταίο δίμηνο η Εγνατία Οδός Α.Ε. έχει προχωρήσει στην ανάθεση πλήθους δευτερευόντων έργων. Οι αναθέσεις αυτές γίνονται κατόπιν πρόσκλησης περιορισμένου αριθμού κατασκευαστικών εταιρειών και διαπραγμάτευσης, υποστηρίζει ο ΣΑΤΕ. «Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση που πλήττει το σύνολο του κατασκευαστικού κόσμου, ταυτόχρονα, όμως, δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου, κάτι που θα εξασφαλιζόταν με τον ευρύτερο δυνατό συναγωνισμό σε μια διαγωνιστική διαδικασία», αναφέρει στην ανακοίνωση ο κ. Βλάχος. «Σε περίοδο, μάλιστα, κατά την οποία ο κατασκευαστικός κλάδος βιώνει σκληρά την κρίση, τέτοιες επιλογές αποδεικνύουν ότι ορισμένοι έχουν θέσει ως στόχο την απαξίωση των κατασκευαστικών εταιρειών».

Ο ΣΑΤΕ απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Εγνατίας Οδού κ. Απόστ. Γούλα και ζήτησε τον πλήρη κατάλογο των έργων που έχουν ανατεθεί το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα επίμαχα έργα αφορούν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή γεφυρών (λ. χ. στην επαρχιακή οδό Σιδηρόκαστρου – Αχλαδοχωρίου), την ολοκλήρωση ανισόπεδων κόμβων (λ.χ. του κάθετου άξονα Δερβενίου – Προμαχώνα με την εθνική οδό), την κατασκευή παράπλευρου οδικού δικτύου (λ.χ. από κόμβο Λαγκαδά έως κάθετο άξονα Δερβενίου – Προμαχώνα), καθώς και τα προσφάτως εξαγγελθέντα έργα για την προστασία της καφέ αρκούδας.

Από την πλευρά του το ΥΠΕΧΩΔΕ απορρίπτει όλες τις κατηγορίες.

«Φυσικά και δεν πρόκειται για απευθείας αναθέσεις», λέει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων κ. Δημήτρης Κατσιγιάννης. «Προκειμένου να προχωρήσουν ταχύτερα τα έργα, επελέγη διαδικασία που αφορά έργα κάτω των 5 εκατομμυρίων ευρώ: έγινε πρόσκληση ενδιαφέροντος μέσω της ιστοσελίδας της Εγνατίας, κατατέθηκαν προσφορές και τα αποτελέσματα ελέγχθησαν κανονικά από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται από την Ε.Ε. και δεν υπάρχει απολύτως τίποτα επιλήψιμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή