O ΔΗΚΤΗΣ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα πήρε παράταση λόγω πρόωρων εκλογών

Οι εκλογές συνέβαλαν στο να μην απασχολήσει η Ελλάδα τους υπουργούς Οικονομίας της Ε.Ε. Αύριο και μεθαύριο συνεδριάζουν τα άτυπα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, στα οποία αναμένεται να συζητηθούν τα προγράμματα ώθησης των αγορών που εφήρμοσαν οι χώρες της Ευρώπης για να αντεπεξέλθουν στην κρίση, ενώ θα γίνει και μια πρώτη συζήτηση για το φλέγον ζήτημα της δημοσιονομικής κατάστασης των ευρωπαϊκών χωρών.

Ωστόσο, η Ελλάδα, λόγω εκλογών, δεν θα βρεθεί στις υπό εξέταση χώρες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έβγαλε από την ατζέντα και περιμένει τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Αλλωστε, στην αυριανή και μεθαυριανή συνεδρίαση θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Δ. Τζανίνης και όχι ο κ. Παπαθανασίου.

Μία ακόμη αναβολή -αυτή τη φορά για την 4η Ιανουαρίου του 2010- πήρε, με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχου, η έναρξη λειτουργίας του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).

Αφ’ ενός η αδυναμία κάποιων επιμελητηρίων να αποστείλουν τα στοιχεία, αφ’ ετέρου οι εκλογές προκάλεσαν νέες καθυστερήσεις. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νόμου 3419/2005 που θέσπιζε τη δημιουργία του, το ΓΕΜΗ θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει να λειτουργεί από την 1/1/2007. Τέσσερα χρόνια μετά, το πολυαναμενόμενο εργαλείο για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς και για τη χάραξη πολιτικής, παραμένει ακόμη, παρά την όποια πρόοδο σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα, «στα χαρτιά».

Υπερκάλυψη για Εθνική

Ούριος άνεμος και πάλι στα πανιά των τραπεζών. Χθες, η πρώτη έκδοση καλυμμένων ομολογιών της Εθνικής Τράπεζας υπερκαλύφθηκε μέσα σε λίγες ώρες κατά 4 φορές. Συγκεκριμένα, η Εθνική ζητούσε περί το 1,5 δισ. ευρώ και τις προσφέρθηκαν 6 δισ. ευρώ. Η έκδοση αυτή αποτέλεσε το πρώτο βήμα της Εθνικής και στόχος της διοίκησης είναι, μέσω της εναλλακτικής αυτής χρηματοδοτικής δυνατότητας, να αντλήσει μεσοπρόθεσμα περί τα 10 δισ. ευρώ. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρέθηκε στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα, έκλεισε στα 24,5 ευρώ, αποκομίζοντας κέρδη της τάξης του 3,73%. Ο Γενικός Δείκτης του Χ. Α. έκλεισε στις 2.667,62 μονάδες (+0,59%).

Αρχίζουν οι εργασίες για τη νέα μονάδα στο Αλιβέρι

Σύμφωνα με πληροφορίες, άρχισαν οι εργασίες κατασκευής της μονάδας συνδυασμένου κύκλου της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, που ανατέθηκε στη METKA στις 17 Οκτωβρίου 2007. Χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια για να ξεπεραστούν προβλήματα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και που θα είχαν αποφευχθεί εάν οι τότε επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης της ΔΕΗ είχαν κάνει καλύτερο σχεδιασμό. H απουσία σχεδιασμού, εκτός από την καθυστέρηση ένταξης της νέας μονάδας στο σύστημα και του κόστους από την αντίστοιχη παράταση της λειτουργίας του πετρελαϊκού συγκροτήματος, επιβαρύνθηκε και με επιπλέον του συμβατικού τιμήματος (219,2 εκατ. ευρώ) κόστος, που αντιστοιχεί σε ρήτρες που αξίωσε ο κατασκευαστής λόγω των καθυστερήσεων. Η νέα μονάδα με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 420 MW θα είναι έτοιμη να συνδράμει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας από το φθινόπωρο του 2012.

Διχάζει η ενίσχυση των άνεργων ασφαλιστών

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΟΑΕΔ στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού προσκείμενος στη ΔΑΚΕ, κ. Κανελίδης, φέρεται ότι ήταν εκείνος που αρνήθηκε να τεθεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ. Σ η οικονομική ενίσχυση και τα προγράμματα για τους 800 ανέργους των ασφαλιστικών εταιρειών των οποίων ανακλήθηκε η άδεια.

Την ένταξη των ανέργων στα προγράμματα του ΟΑΕΔ και τη συνδρομή του οργανισμού είχε ζητήσει η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κ. Φ. Πάλλη Πετραλιά. Ομως, το γεγονός ότι κατέρχεται στη Β΄ Αθηνών, δηλαδή στην ίδια περιφέρεια με τον μέχρι χθες διοικητή του ΟΑΕΔ, φαίνεται ότι έχει διχάσει τη συνδικαλιστική παράταξη του κυβερνώντος κόμματος και την πληρώνουν οι άνεργοι των ασφαλιστικών εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή