Μείωση 7,3% στις διανυκτερεύσεις το 2009

Μείωση 7,3% στις διανυκτερεύσεις το 2009

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μέση της λίστας των ευρωπαϊκών προορισμών, οι οποίοι εμφάνισαν πτώση των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία και στα πάσης φύσεως καταλύματα, βάσει του ύψους των απωλειών, βρέθηκε η Ελλάδα το 2009, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε, χθες, η Εurostat.

Ειδικότερα, στα τουριστικά καταλύματα στη χώρα μας οι διανυκτερεύσεις μειώθηκαν πέρυσι κατά 7,3% σε σχέση με το 2008, φθάνοντας σε 59,5 εκατομμύρια. Οι διανυκτερεύσεις ξένων μειώθηκαν κατά 9,9% φθάνοντας σε 42,6 εκατ. Θετική έκπληξη εμφάνισαν οι διανυκτερεύσεις από Ελληνες που αυξήθηκαν κατά 0,9% φθάνοντας τα 17 εκατ. Η Ελλάδα, σε σχέση με τις 27 χώρες που εξετάζονται στο δείγμα της Eurostat, συμπεριλαμβάνεται στις 9 χώρες όπου εμφανίζει θετικό πρόσημο ο εσωτερικός τουρισμός. Σε όλους τους προορισμούς πραγματοποιήθηκαν 1,5 δισ. διανυκτερεύσεις (μείωση 5,1%) εκ των οποίων 658,3 εκατ. από ξένους τουρίστες (μείωση 9,1) και 837,9 εκατ. από τους κατοίκους των χωρών (κάμψη 1,6%). Ιδιαίτερα αρνητική ήταν η εικόνα για τα ξενοδοχεία της Αττικής, πέρυσι, ενώ οι εκτιμήσεις, τουλάχιστον, για τα έσοδα των μονάδων είναι δυσοίωνες και για το τρέχον έτος.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής – Αθηνών κ. Γιάννης Ρέτσος ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι τα έσοδα των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας μειώθηκαν το 2009 έως 143,7 εκατ. ευρώ πέρυσι, όταν η πανελλαδική μείωση εσόδων των μονάδων υπολογίζεται έως 1,2 δισ. ευρώ.

Ποσοστιαία η μείωση έφτασε το 17,6%, ενώ τα ξενοδοχεία 5 αστέρων της Αττικής παρουσίασαν μεγαλύτερη υστέρηση της τάξης του 19,7%.

Οπως επεσήμανε ο κ. Ρέτσος, η πτώση των εσόδων για τα ξενοδοχεία της Αττικής αντιστοιχεί περίπου στο 14% της πανελλαδικής πτώσης τη στιγμή που το σύνολο των δωματίων της περιοχής (34.000 δωμάτια) αντιστοιχεί περίπου στο 5% του πανελλαδικού συνόλου (650.000 δωμάτια). Πέρυσι, η μείωση της πληρότητας όλων των ξενοδοχείων της Αττικής έφθασε το 10,2%, με τη μέση πληρότητα να διαμορφώνεται στο 60,9%. Η διαφορά στην πτώση της μέσης τιμής ανά δωμάτιο για το σύνολο των ξενοδοχείων της Αττικής έφτασε το 8,3%, η οποία διαμορφώνεται σε 112,32 ευρώ.

Η δυνητική απώλεια θέσεων εργασίας για τα ξενοδοχεία της Αττικής το 2009, σύμφωνα με μελέτη της GBR Consulting αλλά και διεθνείς παραδοχές τουριστικών Οργανισμών, μεταφράζεται από 3.580 έως 3.750 άτομα (αριθμός που αντιστοιχεί στο 25% περίπου του συνόλου των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της περιοχής).

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής – Αθηνών, έδωσε παραδείγματα δράσεων που θα ενίσχυαν την ανταγωνιστικότητα του προορισμού και θα έφερναν περισσότερους τουρίστες στην πόλη. Με την άρση του καμποτάζ, σημείωσε, η Αθήνα θα μπορούσε άμεσα, την ίδια χρονιά, να υποδεχθεί 300.000 επιβάτες κρουαζιέρας από τους οποίους θα προέκυπτε ένα επιπλέον ξενοδοχειακό έσοδο της τάξης των 45 εκατ. ευρώ (αντιστοιχεί στο 1/3 περίπου της φετινής πτώσης και σε 1.200 επιπλέον θέσεις εργασίας μόνο για τα ξενοδοχεία).

Συνεδριακό κέντρο

Ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση της Ενωσης με τον Γ.Γ. Ολυμπιακής Αξιοποίησης, παρουσία του προέδρου του ΕΟΤ, αλλά και συμβούλου του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, όπου ανακοινώθηκε η ματαίωση της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, η οποία ήταν σε εξέλιξη, και η διενέργεια ενός ενιαίου διαγωνισμού για τη μετασκευή και τη λειτουργία του περιβόητου μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου. Ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε ότι η λειτουργία του κέντρου εντάσσεται στο σχέδιο συνολικής ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου και θα συγχρηματοδοτηθεί από την Πολιτεία. Στη φάση αυτή εξετάζεται το ύψος της κρατικής συμμετοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή