Παράταση του προγράμματος στήριξης τραπεζών έως τα τέλη του έτους

Παράταση του προγράμματος στήριξης τραπεζών έως τα τέλη του έτους

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παράταση της χρονικής ισχύος του προγράμματος για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος μέχρι το τέλος του 2010 προσανατολίζεται η κυβέρνηση, λόγω της εύθραυστης οικονομικής κατάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προτείνει την παράταση της διάρκειας του σχετικού νόμου μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, πρόταση που η κυβέρνηση έχει κάνει δεκτή. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία, δεδομένων των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η εγχώρια οικονομία και των αβεβαιοτήτων που παραμένουν στον ορίζοντα. Η απόσυρση του σχεδίου στήριξης στην παρούσα συγκυρία δεν θεωρείται κατάλληλη επιλογή. Σημειώνεται ότι η παράταση αφορά κυρίως το σκέλος των 5 δισ. ευρώ που διατέθηκαν για την κεφαλαιακή ενίσχυση των εμπορικών τραπεζών μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση προνομιούχων μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω προνομιούχων μετοχών η Eurobank και η Alpha έχουν αντλήσει εκάστη περί το 1 δισ. ευρώ, η Αγροτική Τράπεζα 675 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 370 εκατ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα 350 εκατ. ευρώ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 225 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η ΤτΕ προσανατολίζεται να μην εγκρίνει για τους επόμενους μήνες αιτήματα τραπεζών για την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών και την έξοδο από το πακέτο στήριξης. Η κεντρική τράπεζα φαίνεται ότι θεωρεί μια τέτοια κίνηση εξαιρετικά πρόωρη, δεδομένων όχι μόνο των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά και της ισχυρής πίεσης που ασκείται στο τραπεζικό σύστημα κυρίως μέσω της περιορισμένης ρευστότητας.

Σημειώνεται ότι η Alpha Bank προχώρησε στο τέλος του 2009 σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών ύψους 986 εκατ. ευρώ με στόχο την πλήρη εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου ύψους 940 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η απόφαση της τράπεζας για αύξηση κεφαλαίου υλοποιήθηκε πριν από τη ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών. Είχε προηγηθεί αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, το καλοκαίρι του 2009, ύψους 1,25 δισ. ευρώ. Στη σημερινή συγκυρία το μέγα ζητούμενο για τις τράπεζες είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία, ώστε να αποκατασταθούν οι συνθήκες ρευστότητας.

Στο πλαίσιο αυτό και οι ίδιες οι τράπεζες δεν βιάζονται να βρεθούν εκτός του σχεδίου στήριξης, παρά τις πιέσεις που δέχονται από ομάδες μετόχων για την έξοδο από το πακέτο και τη διανομή μερίσματος. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι το καθοριστικό σημείο για το θέμα της εξόδου των τραπεζών από το πρόγραμμα στήριξης είναι η δημοσιονομική εξυγίανση και η αποκατάσταση της ρευστότητας. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στήριξης δεν έχουν δικαίωμα διανομής μερίσματος για όσο διάστημα μετέχουν στα έκτακτα μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή