Εκδοση ομολογιακού δανείου 60 εκατ. ευρώ από Proton Bank

Εκδοση ομολογιακού δανείου 60 εκατ. ευρώ από Proton Bank

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 60 εκατ. ευρώ, με την έκδοση ομολογιακού δανείου, προχωρεί η Proton Bank. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) είχε ζητήσει από τον Οκτώβριο του 2010 την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας κατά 100 εκατ. ευρώ και η διοίκηση της τράπεζας έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει άμεσα σε κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης. Η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας οφείλεται στην ταχεία πιστωτική επέκταση της τράπεζας, και μάλιστα σε ένα επιδεινούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2010 οι χορηγήσεις της τράπεζας ανήλθαν στα 1,8 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 49,7%. Στο ίδιο διάστημα η τραπεζική αγορά παρουσιάζει οριακά θετική μεταβολή, ενώ για το σύνολο του 2010 ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης διαμορφώθηκε στο -0,2%. Η μεγάλη αύξηση των χορηγήσεων της τράπεζας δημιουργεί ανησυχίες για το ενδεχόμενο σημαντικής έκθεσης της τράπεζας σε πιστωτικούς κινδύνους.

Με την έκδοση του ομολογιακού δανείου ενισχύονται σημαντικά τα κεφάλαια και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (tier II) της Proton, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα της τράπεζας. Είναι πιθανό η ΤτΕ να ζητήσει και νέα κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας εντός του έτους -τουλάχιστον κατά 40 εκατ. ευρώ- αν η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων της τράπεζας επιδεινωθεί σημαντικά το 2011. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η τράπεζα ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα. Ο κ. Λ. Λαυρεντιάδης, βασικός μέτοχος της τράπεζας, παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου (μη εκτελεστικό μέλος) και στη θέση του τοποθετήθηκε ο κ. Daniel Vern Speckhard. Ο κ. Speckhard είναι διευθύνων συνέταιρος στη WΕΜ Global Investment Inc, ενώ έχει διατελέσει πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, από το 2007 έως το 2010. Επίσης τοποθετήθηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ο κ. Rudolf Eduard Oldeman. Ο κ. Οldeman διετέλεσε διευθύνων της τράπεζας ΑΒΝ ΑΜRΟ στην Ελλάδα από το 2005 έως το 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή