Με έλλειμμα άνω των 100 εκατ. ευρώ η Commercial Value

Με έλλειμμα άνω των 100 εκατ. ευρώ η Commercial Value

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελλειμμα άνω των 100 εκατ. ευρώ επιβεβαιώνει η έκθεση του επόπτη Χαρτοφυλακίου Ζωής κ. Γιάννη Παντελίδη στα αποθέματα της Commercial Value, συγγενούς εταιρείας του ομίλου της Ασπίς Πρόνοια, η άδεια της οποίας ανακλήθηκε τον Φεβρουάριο του 2010.

Το έλλειμμα προκύπτει μετά την εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, η αξία των οποίων υπολογίζεται μεταξύ 85 και 105 εκατ. ευρώ, και των υποχρεώσεων που έχει προς τους ασφαλισμένους, το ύψος των οποίων εκτιμάται στα 205 εκατ. Το έλλειμμα της εταιρείας είναι και η βασική αιτία που δεν επιτρέπει μέχρι σήμερα την πώληση του χαρτοφυλακίου της. Η υπόθεση της Commercial Value περνά πλέον στη δικαιοδοσία της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει τη διαδικασία ανεύρεσης αναδόχου. Από την έκθεση του επόπτη επιβεβαιώνεται η «αμαρτωλή» σχέση του βασικού μετόχου της εταιρείας, δηλαδή της κυπριακής Advantage Capital (πρώην Aspis Holdings), η οποία με «διάφορες αμφισβητούμενες αιτιολογίες» είχε αποσπάσει ποσό περίπου 77 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της Commercial Value. Οπως σημειώνεται στην έκθεση, το ποσό αυτό έχει «ελάχιστες πιθανότητες» να εισπραχθεί, δεδομένου ότι εκκρεμεί αίτηση πιστωτού για την κήρυξη της Aspis Holding σε κατάσταση πτώχευσης. Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση των τεσσάρων εταιρειών, δύο με έδρα την Κύπρο και δύο με έδρα τη Ρουμανία, οι οποίες μεταβιβάστηκαν από την Advantage Capital στην Commercial Value έναντι τιμήματος 24 και 18 εκατ. ευρώ. Οι ρουμανικές εταιρείες ήταν θυγατρικές των δύο κυπριακών, διέθεταν ακίνητη περιουσία αξίας μόλις 1,4 εκατ. ευρώ και 400 χιλ. ευρώ, και κατείχαν τα περίφημα ακίνητα της Ρουμανίας, που στάθηκαν η αφορμή να αποκαλυφθούν οι παρατυπίες στην Commercial Value.

Αντίστοιχη είναι η υπόθεση των 14,9 εκατ., τα οποία ενεβάσθησαν από την Commercial Value σε λογαριασμό της Credit Suisse και στην εταιρεία Hestiun για «επενδυτικό σκοπό». Τα χρήματα αυτά δεν επεστράφησαν ποτέ στα ταμεία της Commercial Value και όπως αναφέρεται στην έκθεση του επόπτη, που έχει καταθέσει αγωγή, απαιτούνται πλέον από την Credit Suisse, η οποία, όπως αποδεικνύεται, έχει εκταμιεύσει δάνειο στη Hestium, με ενέχυρο τα κεφάλαια της Commercial Value.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή