O ΔΗΚΤΗΣ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ανταγωνιστές μας στον τουρισμό πάνε καλά

Την ίδια στιγμή που η εικόνα του ελληνικού τουρισμού πλήττεται για μία ακόμη φορά εξαιτίας των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, ανταγωνιστικοί προς εμάς προορισμοί, όπως η Κύπρος, η Ισπανία και η Τουρκία, διατηρούν ισχυρά στοιχεία ανάπτυξης στον τουρισμό τους. Η Κυπριακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε, χθες, ότι στο πεντάμηνο, οι τουριστικές εισπράξεις στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 19,3%, φθάνοντας σε 456,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Τον Μάιο οι εισπράξεις σημείωσαν αύξηση κατά 13,6%, φθάνοντας τα 187,1 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Στην Ελλάδα, οι ακυρώσεις κρατήσεων στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας και εταιρικών εκδηλώσεων, καθώς και η ανάσχεση του ρυθμού νέων κρατήσεων, αναμένεται να επηρεάσουν τον ρυθμό αύξησης των τουριστικών εισπράξεων.

Ελληνα πρόεδρο απέκτησε για πρώτη φορά στα 74 χρόνια ιστορίας της η Ενωση Ευρωπαϊκών Ναυπηγείων. Στην τακτική Γενική Συνέλευση, που συνήλθε στο Οσλο της Νορβηγίας στις 10 Ιουνίου, εξέλεξε στη θέση του προέδρου τον κ. Κωνσταντίνο Γ. Κοκκάλα, πρόεδρο των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου. Μπορεί τα ελληνικά ναυπηγεία να περνούν δύσκολες ημέρες, η προσφορά της χώρας όμως στην παγκόσμια ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία αναγνωρίζεται.

Απορρόφηση θυγατρικών ΑΤΕ

Την απορρόφηση των θυγατρικών ΑΤΕ Χρηματιστηριακή και ΑΤΕ Κάρτα αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ATE Bank. Παράλληλα αποφασίστηκε η πρόσληψη συμβούλου και η διενέργεια διαγωνισμού για την πώληση των μετοχών της ΣΕΚΑΠ. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο πρόγραμμα εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης της τράπεζας, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τη σταδιακή μείωση των συνολικών περιουσιακών στοιχείων του ομίλου κατά τουλάχιστον 25% έως το 2013 (έναντι του 2009), τη σταδιακή μείωση των λειτουργικών της δαπανών κατά 25% έως το 2013 (σε σχέση με το 2009), καθώς και τη βελτίωση του τομέα διαχείρισης κινδύνων και των διαδικασιών στην έγκριση δανείων.

Η Κομισιόν εγκρίνει την πώληση της Ρolbank

Το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της συμφωνίας πώλησης της θυγατρικής της Eurobank στην Πολωνία, Polbank, στην αυστριακή Raiffeisen έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η συγχώνευση των δύο τραπεζών δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στον ανταγωνισμό στην πολωνική αγορά. Βάσει της συμφωνίας, η καθεμία από τις Raiffeisen και Eurobank θα ανταλλάξει, σε πρώτο στάδιο, μετοχές που κατέχει στις αντίστοιχες πολωνικές θυγατρικές τους και σε δεύτερο στάδιο, οι δύο τράπεζες θα συγχωνευθούν. Με την κίνηση αυτή η Eurobank ενισχύει την κεφαλαιακή της βάση, καθώς με τη συναλλαγή ενισχύεται ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας κατά 125 μονάδες βάσης, ενώ παράλληλα απελευθερώνεται ρευστότητα για τον όμιλο ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η Eurobank διατηρεί ένα σημαντικό ποσοστό, 13%, στην τράπεζα που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση.

Ενδιαφέρον για συνεργασία με ελληνικές τράπεζες

Στην Κύπρο βρέθηκε αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων στελεχών της China Development Bank για την εφαρμογή του μνημονίου συνεργασίας με την Τράπεζα Κύπρου. Με τη συμφωνία αυτή η Τράπεζα Κύπρου εξασφάλισε ρευστότητα ύψους 300 εκατ. ευρώ, με σκοπό την από κοινού χρηματοδότηση επενδύσεων στους τομείς της ναυτιλίας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αναπτυξιακών έργων. Με τη συμφωνία θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις που ενισχύουν τις ελληνοκυπριακές και κινεζικές εμπορικές σχέσεις. Η China Development Bank είναι ο μεγαλύτερος τραπεζικός οργανισμός της χώρας που παραχωρεί δάνεια σε ξένο νόμισμα. Στο τέλος του 2010, το σύνολο ενεργητικού της China Development Bank ανερχόταν σε 583 δισ. ευρώ και τα συνολικά της δάνεια έφταναν τα 515 δισ. ευρώ. Οπως μαθαίνουμε, η κινεζική τράπεζα έχει προσεγγίσει και πολλές ελληνικές τράπεζες για την παροχή ανάλογης χρηματοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή