ΔΗΚΤΗΣ

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μερικές κρίσιμες παρατηρήσεις για την Ελεύθερη Τηλεόραση…

Από το 2010 ήταν στο «κόκκινο» η Ελεύθερη Τηλεόραση Α. Ε. (Alter). Και είναι απίθανο πώς κατάφερνε και λειτουργούσε με τους αριθμοδείκτες που είχε επιτύχει. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της 30/9/2010, είχαν ξεπεράσει κατά πολύ το… κόκκινο. Το πιθανότερο είναι πως κάθε άλλη επιχείρηση, πολύ πριν επιτευχθούν, θα είχε «εκπνεύσει». Ειδικότερα ο δείκτης κεφαλαιακής διάρθρωσης της επιχείρησης διαμορφώθηκε στο 12,8, δηλαδή, το σύνολο των υποχρεώσεων της επιχείρησης ανερχόταν σε περίπου 13 φορές τα ίδια κεφάλαιά της. Οι «ευνομούμενες» επιχειρήσεις εμφανίζουν ισοσκελισμένες υποχρεώσεις και ίδια κεφάλαια, ενώ οι πιο υγιείς από αυτές παρουσιάζουν χαμηλότερες υποχρεώσεις από την καθαρή θέση τους. Μάλιστα, με βάση τις καταστάσεις της επιχείρησης, μόνον οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν σχεδόν τριπλάσιες από τις συνολικές απαιτήσεις των πελατών της. Ολοι οι αριθμοδείκτες που χρησιμοποιούνται πρακτικά στην αγορά για τη συγκεκριμένη εταιρεία δείχνουν το πρόβλημα της υπερχρέωσης. Οταν αναφερόμαστε στη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας και μιλάμε για μη αναστρέψιμη κατάσταση τη στιγμή που το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 140% του ΑΕΠ, τι μπορούμε να πούμε για τη συγκεκριμένη εταιρεία, όταν οι υποχρεώσεις της είναι 1.000% του κύκλου εργασιών της; Συνεπώς, χρειάζονται πολλά μνημόνια και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προγράμματα και με ευρεία συναίνεση των αντίστοιχων 300.

Εξάλλου, τη «συναίνεση» μέχρι πρόσφατα την είχε εξασφαλισμένη από το σύνολο των πιστωτικών ιδρυμάτων, χωρίς καμία εγγύηση, επιτυγχάνοντας πρωτόγνωρες τραπεζικές χρηματοδοτήσεις που όπως προκύπτει από τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, είναι περίπου ίσες με το σύνολο του εκδοτικού κλάδου. Η «γύμνια» της Ελεύθερης Τηλεόρασης φάνηκε με την υποχώρηση των εσόδων της κατά περίπου 40% στο 9μηνο και ταυτόχρονα με την αύξηση των ζημιών, που πλησίασαν το 40% του τζίρου. Συγκεκριμένα, τα έσοδα υποχώρησαν στα 57 εκατ. ευρώ από 94 εκατ. στο 9μηνο του 2009, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε ζημία 24,3 εκατ. ευρώ, έναντι κέρδους 210 χιλ. ευρώ που είχε εμφανίσει την αντίστοιχη περίοδο 2009.

Πλήγμα από την κρίση και τις διαδοχικές αυξήσεις των φόρων (ΦΠΑ και ΕΦΚ) έχει υποστεί ένα προϊόν με έντονα εποχικό χαρακτήρα: η μπίρα. Το 2010 ο συνολικός τζίρος υποχώρησε κατά 8% περίπου, με τη μείωση να αγγίζει τόσο την «κρύα» όσο και τη «ζεστή αγορά».

Οι διαφοροποιήσεις στην αγορά, από εταιρεία σε εταιρεία, είναι μικρές, οι ανακατατάξεις στα μερίδια αγοράς μικρές, ενώ τζίροι και κέρδη, με εξαιρέσεις, που ωστόσο φαίνεται να επιβεβαιώνουν τον κανόνα, βαίνουν μειούμενοι. Η ελπίδα ανάκαμψης το καλοκαίρι «καίγεται» ήδη λόγω του δροσερού Ιουνίου…

Αδιάλλακτοι συνδικαλιστές

Οι αδιάλλακτες θέσεις της παραταξιακής λογικής των συνδικαλιστών στα ΕΛΠΕ αφήνουν εκτεθειμένους στην ανασφάλεια 5.000 εργαζομένους στον όμιλο. Η πρόθεση υπαναχώρησης που διαφάνηκε από πλευράς του σωματείου στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας την περασμένη Πέμπτη δεν εκφράστηκε και στις πολύωρες συναντήσεις με τη διοίκηση που ακολούθησαν το αμέσως επόμενο διήμερο. Οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν εδώ και πέντε μήνες θα συνεχιστούν μέχρι και την Κυριακή με στόχο να εξαντληθούν οι δυνατότητες υπογραφής ΣΣΕ μέχρι τη Δευτέρα, που λήγει η καταληκτική ημερομηνία που έχει θέσει η διοίκηση. Σε διαφορετική περίπτωση η διοίκηση έχει προειδοποιήσει το σωματείο ότι θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ομίλου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο υπογραφής ατομικών συμβάσεων. Η στάση του σωματείου έχει αρχίσει να εξοργίζει τους ίδιους τους εργαζομένους. Χαρακτηριστικό του συνδικαλιστικού ρεβανσισμού είναι ότι επιμένει σε προκλητικές παροχές, όπως η 6ήμερη εκδρομή σε πολυτελή ξενοδοχεία για κάθε εργαζόμενο μετά της οικογενείας του…

Μια επίσκεψη που μπορεί να σημαίνει και πολλά…

Ηταν η θετική είδηση της εβδομάδας, αλλά «πέρασε στα ψιλά». Ισως και… εξαιτίας αυτού του λόγου. Ισως πάλι επειδή συνέπεσε με έναν ορυμαγδό εξελίξεων (και δραματικών ψηφοφοριών). Ωστόσο, το γεγονός ότι στις αρχές της εβδομάδας βρέθηκε στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της Eurobank Efg, αποστολή αποτελούμενη από 13 στελέχη μεγάλων ξένων επενδυτικών funds, από ΗΠΑ, Ασία, Ευρώπη, αλλά και από τον αραβικό κόσμο, μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει. Οπως και το γεγονός ότι κατά την εδώ παραμονή τους, οι εν λόγω διαχειριστές είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, επίσης μόνο τυχαίο δεν είναι. Αν υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα από αυτή την επίσκεψη; Αμεσα όχι, εν ευθέτω χρόνω, όμως, θα μπορούσε, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και πολλή δουλειά.

Ο κυριακάτικος Τύπος… Σάββατο

Σε πλήρη ισχύ τέθηκε από σήμερα ο νόμος 3919/2011 για την απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων. Κλειστά επαγγέλματα υπήρχαν και στον χώρο της διανομής του Τύπου και λειτουργούσαν με νόμο του 1947.

Πλέον, η διανομή του Τύπου «απελευθερώθηκε». Εξέλιξη που βρίσκει αντίθετους τους εργαζομένους του κλάδου των εφημεριδοπωλών, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στη διανομή. Για τον λόγο αυτό, σήμερα Σάββατο, διαβάζετε το φύλλο της κυριακάτικης «Καθημερινής», ενώ έως ότου διευθετηθεί το ζήτημα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν προβλήματα στη διανομή του Τύπου και εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Επειτα από δεκαετίες αγκυλώσεων, ευνοϊκών ρυθμίσεων και επιδοτήσεων, εκατοντάδες επαγγέλματα «ανοίγουν» και χιλιάδες εργαζόμενοι καλούνται να συμβαδίσουν με το νέο καθεστώς. Από την άλλη πλευρά, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν πλέον να δραστηριοποιηθούν στα μέχρι πρότινος «απαγορευμένα» επαγγέλματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή