Ανάχωμα στην ανεργία με έκτακτες ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις

Ανάχωμα στην ανεργία με έκτακτες ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτακτες ενισχύσεις έως 10.000 ευρώ σε περίπου 20.000 νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί την τελευταία πενταετία, προκειμένου να καλύψουν τη μισθολογική τους δαπάνη, θα χορηγήσει η κυβέρνηση από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την «αιμορραγία» θέσεων εργασίας σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας. Το συνολικό κόστος των ενισχύσεων αυτών, ύψους 200 εκατ. ευρώ, προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» του ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μαζί με τον νέο αρμόδιο υφυπουργό κ. Θάνο Μωραΐτη μέσω του προγράμματος αυτού θα επιδοτηθεί το 50% της δαπάνης μισθοδοσίας και ασφάλισης των επιλέξιμων επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις για να είναι επιλέξιμες για τις ενισχύσεις θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) να έχουν ιδρυθεί την τελευταία πενταετία, β) να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο, γ) να μην έχουν λάβει επιχορηγήσεις άνω των 200.000 ευρώ κατά την τελευταία τριετία (σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό για τις de minimis -ήσσονος σημασίας- ενισχύσεις), δ) να δραστηριοποιούνται στους κλάδους μεταποίησης, «πράσινης» οικονομίας, οικοδομής, μεταφορών – αποθήκευσης και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, ε) να έχουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Επιπλέον, κάθε επιχείρηση που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα δεσμεύεται για τη διατήρηση ή την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της. Πρέπει δε να προσκομίσει στις αρμόδιες υπηρεσίες τα παραστατικά που αποδεικνύουν τη μισθοδοσία και τις εργοδοτικές εισφορές.

Προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις και να ενισχυθεί η διαφάνεια, οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά και άμεσα θα γνωρίζουν εάν είναι επιλέξιμοι ή όχι. Κατά την πρώτη πληρωμή θα γίνει ο έλεγχος των δηλωθέντων στοιχείων και οι επωνυμίες των επιχειρήσεων που θα ενισχυθούν θα δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο, ενώ ο δικαιούχος θα λαμβάνει συστημένη επιστολή που θα πιστοποιεί την ένταξή του στο πρόγραμμα. Ο οδηγός του προγράμματος με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, ενώ η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Το σύστημα θα είναι ανοιχτό μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού που αντιστοιχεί στην κάθε περιφέρεια και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Επιλέξιμες είναι 11 περιφέρειες και συγκεκριμένα οι περιφέρειες Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας. Των ενισχύσεων αυτών θα μπορούν να επωφεληθούν και επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί ή έχουν υποβάλει αίτηση στον επενδυτικό νόμο και έχουν εξασφαλίσει δάνεια μέσω ΕΤΕΑΝ, JEREMIE και άλλων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, αρκεί να μην υπερβαίνουν τον κανόνα de minimis.

Αύριο ο υπουργός Ανάπτυξης αναμένεται να ανακοινώσει ειδικά προγράμματα για την ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων, που σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορούν εγγυητικές επιστολές και κεφάλαια κίνησης. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να διαπραγματευθεί με την Κομισιόν την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, αλλά και τη δημιουργία ενός μηχανισμού επενδύσεων σε συνεργασία με την Ε. Ε. και ιδιώτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή