Αρση μονιμότητας, μεταφορά εργαζομένων σε θυγατρικές προτείνει η διοίκηση του ΟΤΕ

Αρση μονιμότητας, μεταφορά εργαζομένων σε θυγατρικές προτείνει η διοίκηση του ΟΤΕ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άρση της μονιμότητας και τη μεταφορά μεγάλου μέρους του προσωπικού της ΟΤΕ Α.Ε. σε θυγατρική της εταιρεία που θα προσφέρει τεχνικές και διοικητικές υπηρεσίες στον ΟΤΕ θα ζητήσει η διοίκηση του Οργανισμού από τους εργαζομένους κατά την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) στον ΟΤΕ. Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν αύριο, έπειτα από πρωτοβουλία της διοίκησης του ΟΤΕ με στόχο να έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές -είτε θετικά στην υπογραφή της ΕΣΣΕ είτε αρνητικά- μέχρι τέλους Αυγούστου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΟΤΕ, κ. Μιχ. Τσαμάζ, θα ζητήσει από τη διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ να συμφωνήσει αφ’ ενός μεν στην άρση της μονιμότητας, αφ’ ετέρου δε στη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας όπου θα μεταφερθούν 2.000-3.000 εργαζόμενοι της μητρικής εταιρείας. Η άρση της μονιμότητας και η δημιουργία της θυγατρικής εταιρείας δεν συνδέονται απαραίτητα μεταξύ τους και η διοίκηση του ΟΤΕ θα είναι ανοιχτή σε οποιοδήποτε από τα τρία ενδεχόμενα. Βασικός στόχος της διοίκησης του ΟΤΕ με τη συγκεκριμένη κίνηση είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους της μητρικής εταιρείας, που θα οδηγήσει στη συνέχεια σε νέες χαμηλότερες τιμές λιανικής, ρυθμιζόμενες από την ΕΕΤΤ.

Η εταιρεία, που θα απορροφήσει μεγάλο όγκο του προσωπικού της μητρικής, θα εφαρμόσει τις ίδιες εργασιακές σχέσεις μ’ εκείνες της ΟΤΕ Α.Ε. Ετσι, αν στην τελευταία καταργηθεί η μονιμότητα, τότε θα καταργηθεί και στη θυγατρική. Επιπλέον, πρόθεση της διοίκησης του ΟΤΕ είναι η νέα θυγατρική να αποτελέσει μια νέα OTEglobe, η οποία δεν θα πουλάει υπηρεσίες ενδοομιλικά, αλλά και σε τρίτους. Με αυτόν τον τρόπο θα προσφέρει επιπλέον ευκαιρίες δημιουργικότητας στο λιμνάζον σήμερα προσωπικό της ΟΤΕ Α.Ε., όπως επίσης και μια νέα πηγή εσόδων για τον όμιλο.

Τις προτάσεις της διοίκησης ΟΤΕ, αυτή τη φορά συζητάει η ΟΜΕ-ΟΤΕ, καθώς οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται επιβαρύνουν τη θέση της τελευταίας. Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ πλέον φοβούνται μια ολοσχερή κατάλυση των εργασιακών σχέσεων, εν όψει και της πώλησης ενός επιπλέον 5%-6% μετοχών ΟΤΕ στην Deutsche Telekom. Οι μετριοπαθείς συνδικαλιστές σημειώνουν ότι μια πιθανή εισαγωγή του προς πώληση 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο νέο δημόσιο ταμείο που συστήνει η κυβέρνηση θα σημάνει πρακτικά την κατάργηση όλων των εργασιακών κεκτημένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή