ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

O ΔΗΚΤΗΣ

Θα ζητήσει την ευχή του, αλλά και να «βάλει πλάτη»

Με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα συναντηθεί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος. Τον τελευταίο καιρό έχουν ακουστεί πολλές προτάσεις για τη συνδρομή της Εκκλησίας στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, είχε διαρρεύσει και ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση των μισθών των ιερέων κατά 50% και η διαφορά να καταβάλλεται από πόρους των μητροπόλεων.

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η αναζήτηση τρόπων για την ενεργό συμμετοχή της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της κρίσης. Από ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να ζητήσει από την Εκκλησία να «βάλει πλάτη». Από την πλευρά της η Εκκλησία υποστηρίζει ότι τα περιθώρια συνδρομής είναι περιορισμένα, αφού η κρίση έχει πλήξει και τα παγκάρια της…

Λίγο οι νέες παραινέσεις της τρόικας για την ανάγκη δημιουργίας μεγαλύτερων σχημάτων, λίγο η ανησυχία ότι αρκετές εγχώριες τράπεζες θα βρεθούν κοντά στο χαμηλό όριο στα ευρωπαϊκά stress tests, αλλά και η προσδοκία για την ανάγκη φυγής από τη μιζέρια μέσω συγχωνεύσεων, άνοιξαν και πάλι τη σχετική κουβέντα. Συζητήσεις και διεργασίες είναι σε εξέλιξη, και υπό προϋποθέσεις το καλοκαίρι δεν θα είναι «ήσυχο» για τον κλάδο.

Βλέπει μπροστά ο ΚΟΤ

Οι Κύπριοι δεν μένουν στις δάφνες της φετινής περιόδου σε ό,τι αφορά τη θετική πορεία του τουρισμού τους. Πρόσφατα, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού προκήρυξε διαγωνισμό για τη διαφήμιση του κυπριακού προορισμού στο εξωτερικό κατά τη σεζόν του 2012. Ο διαγωνισμός, ύψους 8,7 εκατ. ευρώ, έχει να κάνει με την παροχή υπηρεσιών για τον σχεδιασμό και την ανάθεση του έργου αγοράς χώρου και χρόνου στα διαφημιστικά μέσα για την υλοποίηση 14 διαφημιστικών εκστρατειών του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού το επόμενο έτος σε Βρετανία, Γερμανία, Ρωσία/Ουκρανία, Σουηδία Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ισραήλ, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία.

Οσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες μένουν μόνο στα λόγια…

Νέο μπαράζ δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων, προεξαρχούσης της καγκελαρίου Μέρκελ, εναντίον των διεθνών οίκων αξιολόγησης σημειώθηκε χθες, με αφορμή την προειδοποίηση της Standard & Poor’s ότι θα υποβαθμίσει την Ελλάδα εάν υιοθετηθεί το γαλλικό σχέδιο συμμετοχής ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας. Ο Αυστριακός πρωθυπουργός κ. Βέρνερ Φάιμαν ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης. Ο εκνευρισμός των Ευρωπαίων ηγετών οφείλεται στο γεγονός ότι οι οίκοι δημιουργούν εμπόδια στη συμμετοχή των τραπεζών στη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας, για την οποία έχουν δεσμευθεί χωρίς να το καλοσκεφθούν έναντι τις κοινής γνώμης. Προ τριετίας, όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, έλεγαν τα ίδια, αλλά έμειναν στα λόγια. Γι’ αυτό κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τις απειλές τους. Απόδειξη, η χθεσινή υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τη Μoody’s.

Εν αναμονή εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων το Χ.Α.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2011 των εισηγμένων, με την Coca-Cola να ανακοινώνει στις 4 Αυγούστου τις επιδόσεις της για το α΄ ήμισυ της φετινής χρονιάς. Καταληκτική ημερομηνία των αποτελεσμάτων είναι η Τετάρτη 31 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι το α΄ εξάμηνο του 2010 για πρώτη φορά στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) οι ζημιογόνες εταιρείες ήταν περισσότερες από τις κερδοφόρες. Το τελικό αποτέλεσμα για 265 ισολογισμούς έδωσε ζημίες μετά φόρους ύψους 1,37 δισ. ευρώ έναντι κερδών 2,995 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2009. Ζητούμενο για τις εισηγμένες επιεικέστερα, η ανάγκη διατήρησης της ρευστότητας. Εκείνο που περιμένει να διαπιστώσει η αγορά με τα εξαμηνιαία αποτελέσματα του 2011 είναι εάν οι ζημιογόνες παραμένουν περισσότερες σε αριθμό από τις κερδοφόρες.