Ενισχύσεις σε μικρές επιχειρήσεις και εξαγωγείς μέσω ΕΤΕΑΝ και ΟΑΕΠ

Ενισχύσεις σε μικρές επιχειρήσεις και εξαγωγείς μέσω ΕΤΕΑΝ και ΟΑΕΠ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα εγγυοδοτικά προγράμματα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τα οποία θα χορηγηθούν μέσω του ETEAN, καθώς και πρόγραμμα χορήγησης δανείων κίνησης στις εξαγωγικές επιχειρήσεις παρουσίασε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μέσω του ΟΑΕΠ (Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων) εξασφαλίζεται η δυνατότητα χρηματοδότησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ και για διάστημα μέχρι τεσσάρων μηνών. Τα χρηματοδοτούμενα μέσω τραπεζών δάνεια δεν θα έχουν κανένα άλλο προαπαιτούμενο παρά μόνο την ασφάλισή τους στον ΟΑΕΠ, ενώ το προϊόν θα είναι έτοιμο σε ένα μήνα.

Σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τρία είναι τα νέα εγγυοδοτικά προγράμματα που θα αρχίσουν να τρέχουν από τον Σεπτέμβριο. Το πρώτο αφορά επιχειρήσεις που θα ενταχθούν σε προγράμματα του υπουργείου, όπως η «μεταποίηση« και η «εξωστρέφεια» με ανώτατο ποσό δανείου έως 30.000 ευρώ. Αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 2.500 επιχειρήσεις με κεφάλαια κίνησης διάρκειας έως δύο ετών και δυνατότητα περιόδου χάριτος ενός εξαμήνου, με σκοπό την υλοποίηση και κυρίως την έναρξη ή ολοκλήρωση επενδυτικού σχεδίου. Το δεύτερο αφορά την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας των νέων και υφιστάμενων επιχειρήσεων κατά τις εμπορικές τους συναλλαγές με την παροχή εγγυητικών επιστολών προς τις τράπεζες. Χρήση του προγράμματος μπορούν να κάνουν υφιστάμενες ή υπό σύσταση εταιρείες που απασχολούν λιγότερα από 250 άτομα και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ. Το τρίτο πρόγραμμα εγγυάται επενδυτικά δάνεια για να καλυφθούν δαπάνες εγκατάστασης, εξοπλισμού και άυλα πάγια.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης χθες την παράταση του προγράμματος εγγύηση χαμηλότοκων δανέιων για αγορά πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών μέχρι το τέλος του 2012. «Φρούδες ελπίδες» χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις του υπουργού από την πλευρά του ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της Ν.Δ., βουλευτής, κ. K. Χατζηδάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή