Ρυθμίσεις σε στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια αξίας 4 δισ. ευρώ το 2010

Ρυθμίσεις σε στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια αξίας 4 δισ. ευρώ το 2010

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρυθμίσεις δανείων άνω των 4 δισ. ευρώ που αφορούν περισσότερους από 250.000 δανειολήπτες προχώρησαν οι εμπορικές τράπεζες το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Πρόκειται για ρυθμίσεις οι οποίες έγιναν στο πλαίσιο της πολιτικής αυτορρύθμισης που ακολούθησαν οι τράπεζες, προσαρμοζόμενες στις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, και δεν σχετίζονται με τον νόμο Κατσέλη για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Οπως υπογραμμίζεται στην έκδοση της ΕΕΤ με τίτλο «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το 2010», «οι τράπεζες, παρακολουθώντας τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις και ανταποκρινόμενες στη δυσμενή συγκυρία, προέβησαν, στο πλαίσιο της αυτορρύθμισης και πολύ πριν από την έναρξη του νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και παρά τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα, σε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό ρυθμίσεων με οφειλέτες που αντιμετώπιζαν δυσχέρειες κατά την εξυπηρέτηση των δανείων τους, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και κοινωνική ευαισθησία». Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι και το 2011 οι τράπεζες προχωρούν σε ευρείας κλίμακας αναδιαρθρώσεις και εκτιμούν ότι την εφετινή χρονιά το ύψος των ρυθμίσεων θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ.

Οι ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, αφορούν:

– Αναστολή δόσεων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων για δικαιούχους επιδόματος ΟΑΕΔ.

– Αναστολή όλων των ενεργειών πλειστηριασμού ή κατάσχεσης που αφορούν απαιτήσεις από στεγαστικό πρώτης κατοικίας.

– Παράταση της διάρκειας αποπληρωμής στεγαστικών δανείων.

– Δυνατότητα ρύθμισης υφιστάμενων οφειλών από πιστωτική κάρτα σε άτοκες έως 24 μηνιαίες δόσεις.

– Ρύθμιση των οφειλών από καταναλωτικά δάνεια μέσω εξειδικευμένων προϊόντων αναχρηματοδότησης με προνομιακό επιτόκιο.

– Μείωση της δόσης στεγαστικού δανείου στο μισό, για όλο το 2009 και 2010, προς όλους τους πελάτες που θα το ζητήσουν και

– Προγράμματα αναδιάρθρωσης δανείων που έχουν χορηγηθεί σε δημοσίους υπαλλήλους, με αντικειμενικό στόχο την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής και την ουσιαστική μείωση της μηνιαίας δόσης.

Για την αντιμετώπιση της σημαντικής αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποτέλεσμα της ραγδαίας επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών στη χώρα μας, οι τράπεζες έλαβαν σειρά μέτρων για τη θωράκιση του ισολογισμού τους, στα οποία περιλαμβάνονται:

– Σχηματισμός, σε επίπεδο τραπεζικών ομίλων, ιδιαίτερα υψηλών προβλέψεων για την αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου, αυξημένων κατά 18,8% σε ετήσια βάση (στα 6,9 δισ. ευρώ το 2010 από 5,8 δισ. ευρώ το 2009 και 3,4 δισ. ευρώ το 2008).

– Μείωση του βαθμού συγκέντρωσης των τραπεζικών δανείων σε συγκεκριμένους πελάτες ή κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

– Αύξηση, σε επίπεδο τραπεζών, του λόγου κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από τις σωρευμένες προβλέψεις σε ποσοστό κοντά στο 45% (στο 44,7% στο τέλος Δεκεμβρίου 2010, έναντι 41,5% το 2009 και 48,9% τον Δεκέμβριο του 2008).

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή παρουσία, στο τέλος του 2010 οι εγχώριες τράπεζες παρουσίαζαν ένα σύνολο ενεργητικού 90,4 δισ. ευρώ (+3) ενώ τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 790 εκατ. ευρώ. Τέλος στην έκθεση της ΕΕΤ υπογραμμίζεται ότι παρά την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και τη μείωση των εσόδων και των κερδών των τραπεζών, ο κλάδος απέδωσε το 2010 στο ελληνικό Δημόσιο φόρους ύψους 766,3 εκατ. ευρώ έναντι 702,8 εκατ. ευρώ το 2009. Από αυτούς τα 543 εκατ. ευρώ ήταν φόροι τρέχουσας περιόδου ενώ τα 223,3 εκατ. ευρώ ήταν η έκτακτη εισφορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή