Σε πολύ δύσκολη θέση η εταιρεία Leo Burnett λόγω των χρεών του Alter

Σε πολύ δύσκολη θέση η εταιρεία Leo Burnett λόγω των χρεών του Alter

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε το ντόμινο της υπόθεσης Alter στη διαφημιστική αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τοπικό μάνατζμεντ της διαφημιστικής εταιρείας Leo Burnett ετοιμάζεται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης υπό προστασία από τους πιστωτές της (άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα). Η διαφημιστική εταιρεία φέρεται να έχει άνοιγμα στο κανάλι Alter ύψους 25 εκατ. ευρώ ή περίπου το 13% του συνολικού ανοίγματος που έχει δημιουργήσει το κανάλι σε διαφημιστικές εταιρείες και media shops. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την αίτηση ένταξης του καναλιού Alter στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, οι συνολικές οφειλές του καναλιού μόνον προς διαφημιστικές επιχειρήσεις/media shops ανέρχονται σε 186 εκατ. ευρώ. Επίσης σύμφωνα με την ίδια αίτηση, οι οφειλές του Alter προς τη Leo Burnett αφορούν είτε επιστροφές λόγω τζίρου (year end bonus) είτε αγορές τηλεοπτικού χρόνου από τη διαφημιστική εταιρεία στο κανάλι, μέσω της εταιρείας Modern Τimes.

Η υποβολή της αίτησης πτώχευσης της Leo Burnett, ωστόσο, θα σταθμιστεί από τον βασικό μέτοχο της εταιρείας, Leo Burnett International. Η τελευταία φέρεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από την εξέλιξη που έχουν λάβει τα πράγματα στην Ελλάδα και, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να κινηθεί δικαστικά, τόσο κατά του τοπικού management για τις επιλογές του όσο και κατά του ελληνικού κράτους, δεδομένου ότι το Alter ήταν μια εισηγμένη επιχείρηση στο Χ. Α.

Η Leo Burnett μαζί με τις διαφημιστικές Bold, Spot Thomson και WPD θεωρούνται οι «τέσσερις μεγάλοι» της διαφημιστικής αγοράς στην Ελλάδα. Η εταιρεία το 2008 είχε έσοδα 110 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2009 μειώθηκαν σε 95 εκατ. ευρώ. Βασικός μέτοχος είναι η Leo Burnett International, ενώ μειοψηφική συμμετοχή διατηρεί ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Π. Βενέτης. Η εταιρεία διαχειρίζεται ισχυρούς διαφημιστικούς λογαριασμούς στη χώρα μας, όπως της Εθνικής Τράπεζας (Εθνοcash), του ΟΠΑΠ, της ΙΚΕΑ (Φουρλής), της Procter & Gamble.

Πάντως, παράγοντες της διαφημιστικής αγοράς ανέφεραν ότι ανεξαρτήτως αν η Leo Burnett υποβάλει αίτηση ή όχι για την υπαγωγή της στο άρθρο 99, η μητρική εταιρεία δεν θ’ αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς στην Ελλάδα. Η μητρική εταιρεία, Publicis Groupe, ελέγχει έναν όμιλο δεκάδων επιχειρήσεων με περίπου 50.000 εργαζομένους σε περισσότερες από 100 χώρες του πλανήτη. Τα ετήσια έσοδα του ομίλου πλησιάζουν τα 5,5 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 500 εκατ. ευρώ. Μια πτώχευση της επιχείρησης αναμφίβολα δημιουργεί παλιρροϊκά κύματα στην αγορά, αλλά δεν προκαλεί ντόμινο καταστροφής.

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι το ντόμινο της καταστροφής εξαρτάται από την έκβαση της υπόθεσης Alter, η οποία ήδη έχει προκαλέσει μια ισορροπία τρόμου στη διαφημιστική αγορά. Μία πιθανή αρνητική δικαστική έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης θ’ αφήσει στον συγκεκριμένο κλάδο την «τρύπα» 186 εκατ. ευρώ η οποία είναι δυσαναπλήρωτη για τις περισσότερες διαφημιστικές επιχειρήσεις. Οι θυγατρικές των πολυεθνικών μπορεί να επουλώσουν τις πληγές μέσω ενέσεων ρευστότητας των μητρικών τους εταιρειών, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τις εγχώριες επιχειρήσεις που έχουν Ελληνες μετόχους με περιορισμένη οικονομική επιφάνεια.

Ανησυχία σε όλο τον κλάδο

Η διαρροή της είδησης της πιθανής υποβολής αιτήματος υπαγωγής της Leo Burnett Hellas στο άρθρο 99 ξεκίνησε από τους εργαζομένους της, οι οποίοι ανησυχούν για τις θέσεις εργασίας τους. Η εταιρεία στην Ελλάδα πιθανώς να εργάζεται πάνω σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα συνοδεύσει τη συγκεκριμένη αίτηση υπαγωγής της επιχείρησης στο Πτωχευτικό Δίκαιο της χώρας, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί στα κεντρικά του ομίλου στο Παρίσι. Πάντως, η όλη υπόθεση είναι ενδεικτική του «χάους» που προκαλεί η υπόθεση Alter στην αγορά των media και της διαφήμισης. Εκτός από τη Leo Burnett που έχει «καεί» από την υπόθεση Alter, αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες διαφημιστικές επιχειρήσεις. Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το σύνολο σχεδόν των διαφημιστικών εταιρειών της χώρας εμφανίζει άνοιγμα προς το Alter, το οποίο μπορεί να ξεκινάει από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και να ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή