Ανοικτά η πώληση μονάδων ΔΕΗ, αλλά και είσοδος στρατηγικού επενδυτή

Ανοικτά η πώληση μονάδων ΔΕΗ, αλλά και είσοδος στρατηγικού επενδυτή

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην επιχείρηση άφησε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του 6μηνου προγραμματισμού του υπουργείου, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την E.E. τόσο το θέμα του ανοίγματος της αγοράς του λιγνίτη σε ιδιώτες όσο και της περαιτέρω αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ. Σημείωσε ότι τα δύο θέματα δεν είναι ταυτόσημα, συνδέονται όμως μεταξύ τους και στη βάση αυτή τα διαπραγματεύεται η κυβέρνηση. Ξεκαθάρισε ότι πρώτα θα προχωρήσουν οι όποιες παρεμβάσεις για τον λιγνίτη, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται στο άνοιγμα νέων κοιτασμάτων πέραν της Βεύης και μετά θα αποφασιστεί το μοντέλο για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. «Εξετάζεται η πώληση μονάδων, εξετάζονται και τα swaps, εξετάζεται και η πώληση του 17% μέσω X.A. που δεν είναι μια πολύ καλή επιλογή, εξετάζεται και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή, που είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή και η πώληση θυγατρικών» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι μέσω της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ δεν ψάχνουμε απλώς για έσοδα υπέρ του ελληνικού Δημοσίου. Θέλουμε να εισέλθουν στην επιχείρηση νέα κεφάλαια για επενδύσεις» συμπλήρωσε, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη στάση της ΓΕΝΟΠ στο θέμα τόνισε «θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις, διότι θέλουμε οι εργαζόμενοι να γίνουν συμμέτοχοι στον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό επίσης το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης και των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Αναφερόμενος στο μοντέλο ITO (Διαχειριστής 100% θυγατρική της ΔΕΗ) για τον διαχωρισμό των δικτύων που προβλέπει το ενεργειακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη βουλή, τόνισε ότι το επόμενο βήμα είναι ο πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός των δικτύων. Το μοντέλο του πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού επελέγη για τα δίκτυα του φυσικού αερίου. Με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου θα προχωρήσει βάσει της σχετικής ρύθμισης ο διαχωρισμός της θυγατρικής ΔΕΣΦΑ (ελέγχει τα δίκτυα μεταφοράς) από τη ΔΕΠΑ. O διαχωρισμός θα επιτρέψει στη συνέχεια την ξεχωριστή αποκρατικοποίηση των δύο εταιρειών με βάση τα όσα προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έθεσε μέσα στον εξάμηνο προγραμματισμό του υπουργείου και το θέμα των εγγυημένων τιμών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μίλησε για «ενίσχυση κοστοτρέφειας», διευκρινίζοντας ότι η τεχνολογία εξελίσσεται και το κόστος δεν μπορεί να μένει σε αποφάσεις και να μη λαμβάνει αυτό τον παράγοντα υπόψη του. Ανακοίνωσε τέλος την επεξεργασία θεσμικού πλαισίου για την κατασκευή υπόγειας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και την επιβολή τέλους ορυκτού πλούτου για τις παραχωρήσεις κοιτασμάτων το οποίο θα αποδίδεται στις τοπικές κοινωνίες. O κ. Πακακωνσταντίνου αν και δέχθηκε απανωτές ερωτήσεις για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος επιφυλάχθηκε να απαντήσει μετά την ψήφιση του ενεργειακού νομοσχεδίου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν κατηγορηματικά αρνητικός στη χρήση πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή