Αύξηση κατά 16% για τις αεροπορικές αφίξεις τον Ιούνιο

Αύξηση κατά 16% για τις αεροπορικές αφίξεις τον Ιούνιο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 15,9% παρουσίασε ο αριθμός των αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας τον Ιούνιο, επιβεβαιώνοντας το θετικό κλίμα που υπάρχει τη φετινή περίοδο για τον ελληνικό τουρισμό.

Επίσης, κοντά σε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων ετών βρίσκεται η αύξηση των αφίξεων από το εξωτερικό και στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στο εξάμηνο, οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 9,5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, φθάνοντας σε 4,2 εκατ. Μάλιστα, αν αφαιρεθεί από τον υπολογισμό των αφίξεων το αεροδρόμιο της Αθήνας τότε η αύξηση φθάνει στο ιστορικό ρεκόρ του 15,9%, αν δε, αφαιρεθεί και η Θεσσαλονίκη τότε η αύξηση φθάνει στο 17%. Τη μεγαλύτερη αύξηση αφίξεων στο εξάμηνο εμφανίζουν τα αεροδρόμια της Ρόδου και της Κω αντίστοιχα με ποσοστά 33,2% και 31,1% αντίστοιχα.

Τον Ιούνιο ακόμη και η Αθήνα εμφάνισε αύξηση στις αφίξεις από το εξωτερικό σε ποσοστό 2,8%. Πάντως, σε επίπεδο εξαμήνου οι αφίξεις παραμένουν σε αρνητικό πεδίο παρουσιάζοντας πτώση κατά 3%.

Ο ΣΕΤΕ εξηγεί ότι οι κύριες αιτίες της αύξησης της τουριστικής ζήτησης για τη χώρα μας για φέτος είναι η ανάκτηση ενός μέρους των απωλειών του 2010, λόγω των γεγονότων του Μαΐου, προβλήματα στη Βόρειο Αφρική και η ένταση μεταξύ Ισραήλ-Τουρκίας και ταυτόχρονα, η μείωση του ΦΠΑ στα καταλύματα και η βελτίωση στη χορήγηση visa στη Ρωσία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στελέχη του ΕΟΤ ταξιδιωτικά αφιερώματα πραγματοποιούν αυτή την περίοδο Βρετανοί δημοσιογράφοι στην Αθήνα και σε ελληνικά νησιά, ενώ δημοσιογράφοι από μεγάλες ισπανικές εφημερίδες επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα τα Δωδεκάνησα.

Κατά τον ΣΕΤΕ για να διατηρηθεί η δυναμική ανάπτυξης είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν οι διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου τον περασμένο Μάιο και οι οποίες σήμερα σημειώνουν σημαντικές καθυστερήσεις.

Αύξηση εμφανίζουν και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Ελλάδα. Ενα πρόσθετο στοιχείο που αποδεικνύει τη θετική εξέλιξη των εισπράξεων είναι τα στοιχεία διασυνοριακών συναλλαγών της Visa Εurope.

Σύμφωνα με αυτά η συνολική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα μέσω καρτών Visa κατά το πρώτο τετράμηνο του 2011 ανήλθε σε 245 εκατ. ευρώ έναντι 214 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 14,3%. Οι επισκέπτες από την Κύπρο εξακολουθούν να κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό σε επίπεδο καταναλωτικής δαπάνης εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα, με συνολική δαπάνη 70 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2011, μια αύξηση της τάξης του 14,7%. Η αντίστοιχη δαπάνη των επισκεπτών από το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στη δεύτερη θέση, παρόλο που αντιστοιχεί στη μισή δαπάνη από αυτή των Κυπρίων. Η καταναλωτική δαπάνη του εισερχόμενου τουρισμού από τη Ρωσία σημείωσε μια εντυπωσιακή άνοδο το 2011 κατά 80,8 % αγγίζοντας τα 7,9 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά επιμέρους κλάδους, σημαντική ήταν η αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης σε ξενοδοχεία (22,71%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή